Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Plan to Korea...

11 komen telah diberi
Ayo hang sayoo

haha,..my name is syahmi
i plan to go goliday to korea.
but i don't have accompany.
anyone interested?
 about schedule?..it will be post sooner or later..hehe

if i have a chance?

0 komen telah diberi
if i have a change..i will make it properly..care like tomorrow i will die.
now, i have to make it once again...
so sad so sad so sad,
sorry seem to be the hardest words

Bloody Chrismast

2 komen telah diberi
"Merry chrismast to all yang sambut hari krismas".mungkin itula yang kuar dari mu;ut lelaki yang berpakaian serba putih di hadapan jaln ini.dengan gaya die yang cukup segak itu sudah pasti menjanjikan temu janji dgn teman istimewa.Biase la...mlm krismas ni menjanjikan seribu kenangan dalam setiap pasangan yang bercinta.tapi sungguh malang bagi lelaki segak itu kerana yang memimpin nya itu adalah lelaki segak juga.aduh..pasangan sesama jenis telah bermaharajalela di bumi perancis ini.aku mungkin keseorang tetapi aku takdelah desperate sgt untuk bersama teman sejenis.
Mungkin hari in adelah hari krismas aku yang paling horrible.takde teman dan takde duit.mungkin kalu ade duit aku boleh upah sape2 teman ditepi jalan tiu unutk menemani aku semalaman.tapi apekan daya aku tiada duit.
Duduk di tgh kota paris in dengan kedinginan salji membuatkan aku berase alangkah indahnya kalu dapat bersama kuarga di tanah air ku.arghh..rase berdosa juga sebb sepatutnyer aku pulang tetapi aku larikan diri dari situaso sebenar...aku skang takde ape2..lesen.ic,duit mahupun dompet.sebb bari tak samapi sejam dari aku memerhatikan lelaki bersama pasanagn sejenis die tu tadi aku punyer dompet telah dicuri.tapi aku memang takde ic pun sebenarnyer.dalam dompet tu hanya ade sekeping gambar.gambar yang bererti.gambar pokok PISANG.buah yang jarnag ditemui di supermarket2 yang kau selalu gunakan unutk mencuri.mencuri untuk sesuap nasi walaupun yang aku curi itu bukan nasi.mahupun buah.
Terase ingin makan hotdog plak.tetapi kelibat orang yang jual hotdog tak namapka.mungkin mereka2 semua bersama family diorang.diorang pun nak bersama family.ingt family diorang.sayng family diorng..aku ape yang ade?..yang ade hanyalah sepasang suits lengkap untuk aku menyelubungi jasad ku yang sejuk.
AAAAAA..ternampak kelibat orang membawa kereta sorang bersama hotdog untuk di jual..nasibabik aku..tapi bagaimana aku nak beli sedangkan aku tida duit.muncul dalam kelibat ak untuk memeras ugut makcik yang ingi melintas jalan di hadapan aku ini.mungkin dengna care itu sahaje aku dapat duit dgn pantas.tapi makcik itu sudah tua.tua la senang untukmencuri.tidak kuat untuk lwan balik..arhhh,,fikiran jahat aku menghantui aku..
Belom sempat aku hendak memeras ugut makcik itu sebijik kereta laju memecut di depan makcik itu..makcik itu jatuh lalu.........
"kenape aku kat sini..aku dah mati ke;;kenape aku begini..kenape aku diikat....aku tidak tahu ape yang berlaku,..tetapi aku diikat dgn tali leher aku..baju aku?penuh dgn darah..merah menayala seperti baju santa claus di hari krismas....kenape aku diikat..mane makcik itu..mane kedai hotdog yang aku cari itu.."
akutidak tahu ape yang berlaku..aku tidak pandai berbahase perancis untuk bertanyekan ape yang terjadi..kenape polis tidak tahan aku kalu aku memeras ugut makcik itu..
kenape ambulan tidak amek aku klau aku selamatkan makcik tu dari excident
kenape tidak ade orang yang selamatkan aku dari kejadian itu.
yang paling penting kenape aku diikat ..aku tidak gila..tak perlu diikiat..aku tidak minum arak..
mungkin mereka telah lupa kehadiran orang asing disini...mereka bersama keluarga menyambut krismas.bersama orang yang tersyang..berparty..hmm,..tinggallah aku keseorangan di lorang sunyi ini..dengan tgn yang berikat..."bloody chrismast" tajuk buku terbuang yang last skali aku lihat sebelom mata ku tertutup sendiri.
Hingga ke hari ini aku tidak tahu ape yang berlaku kepada diri aku pada hari krismas itu.semua nya misteri..tetapi ia reality...--->Mr. Jonas Shcevelton

Yugi-Oh Research Labarotory

9 komen telah diberi

Korang penah dgr tak crite Yugi-oh?cerita anime jepun pasal main card2 yang ade gambar monster2 dalm kad tu..aku ingat benda nie dah lame,sebb aku time kat mesia lagi aku dah tau benda nie,ingtkan budak2 je main..sangkaan ku jelas meleset..aduh..sekarng nie setiap kali aku gi Lab je..Labmate aku yang semuanyer japanese pun main benda nei..umur diorang standard umur aku jee..aduh..mula2 tu diorng ni biase2 je..just tunjuk2 card yang diorng kumpul sejak zaman sekolah rendah tu..tapi makin hari makin exreme lak..sampaikan time diorng gi beli mknn tgh hari diong sanggup beli card tu gak untuk dapatkan monster yang diorng nak..game tu dah la complicated giler..lepas tu setiap beberapa jam dirong akan main game tu ..bukan stakat lawan sesame sendiri tapi lawan dgn budak lab lain oun ade gak...selalunyer dirog tak amek kerusi aku tapi ade gak kekdang kalu budak lain datng nak main n time tu plak aku tgh merayau rayau kat dai diorng amek kerusi aku..aduhh..memang diorng tak kacau aku sebb diorng main senyap je..tapi..tak tau la s..setiap kali aku masuk lab je dirong tgh main..tau la diorng tak bz skang..thesis semua dah siap,japanese language tak yah di betolkan...lain la cam aku..kekadang tu terase tekanan dok kat lab sebb dirong main aku plak tak tau nak wat ape..research aku dah la tak improve pape

lagi..minggu ni cam nak try start a new method..tapi berase cam tekanan nak wat research kat Lab tu...kalu wat kat umah lagi la tak leh..langsung tak bergerak..dgn katil,komp,game ,movie,makann semua mempengaruhi pergerakan aku..aku tak tau cam ne nak wat..nyesal dul tak blaja perkataan marah2 dalam kelas japanese..sebb time aku rase tak puas ati aku nak cakap tapi yang kuar semua bahase yang lembut2 je..nanti kuar bahase drama terlampau plak kasar die..aduhh..so aku senyap je la..tgk dgn senyman yang manissssssss...hope lepas nie aku leh coupe dgn tekanan yang sebegini..aku terlebih tekanan sebb aku tak dapat main benda tu actuallly..nak main tapi tak reti..so ,kalu tgk je mane syok ...nak main gak..hmm..apekan daya..

Selamat Hari Raya Aidil Adha

2 komen telah diberi
Aku di sini mengucapkan selamat hari raya Aidil adha untuk sesiapa umat islam yang membcac blog nie..aku tidak dapat bersama memeriahkan embassy taun nie sebb ade kelas..time ni plak aku kena presentation..so taun ni aku beraya dgn makan kuih kertas a4,Kanji yang tak faham dan sedikit slide dari power point..uekss..mane ketupat semua..rendang gurai takde kee..ik33..nak..masak sendiri la wei..hang kat perantauan takde sape2 nak masakkan..hihihi...

semoga raya tahun ni membawa seribu keberkatan..
kepada mama ku yang kini ade di tanah suci mekkah,anakanda memdoakan yang terbaik untuk mama dan berharap tuhan menerima doa mama ku nanti...ISyaAllah....sekian..wabilahi taufiq wa hidayah..assalamualikum warah matulllah..

紅葉(kouyou) 40 minit

3 komen telah diberi
Aaaaa..sungguh segar hari nie dengan bengun tanpa ada paksaan seperti pergi ke Lab atau pun Baito..Ini semua sebb aku dah agihkan Baito aku pada kouhai tokai yang seperti biase tidak akan menolak jika ade baito yag menanti diorng..arghh..jam menunjukkan kol 10..aku segar bugar kate kepalaku...Msg masuk ke dalam kotak masuk..tgk2 mijah..memberi arahan spaya membawa air dan alas duduk sepagai persediaan untuk kita ber KOUYOU (tgk daun luruh)..memang aku bgn tu terus mandi sementara menunggu kol 1 untuk bersama-sama mijah pergi ke garden yang dituju..lepas berbincang2 dgn daus n kerel yang tgh syok melayan PES 2010,sorang cakap kol 1 kat garden tu ,ade cakap kl 1 kat eki..last2 sebb semua buntu mencari penyelesaian,kitorng tenangkan minda dgn bermain PES 2010..heheTeruk gak la Daus kena blasah dgn kerel(1-0,0-0,1-1)..aku?aku tak main sebb masih dalam proses menyelami skill terhebat PES 2010..ik3...aku tgk je time tu..tunggu punyer ]tunggu jam menunnjukkan kol 1245 dan emel mijah sampai yang berbunyi 'ei..aku tgh bersiap korang gi la dulu..'so betol la kate kerel yang kol 1 ade kat eki hazama.tgk2  masih awal untuk kerel mandi so,diorng ni layan lagi 2 game..huhuhu.selang beberapa minit lepas tu,emel mijah datang lagi yang berbunyi'ei,korang mane..aku dah kat eki,aku gi dulu la eh'...senyap..terdiam..takpe..tunggu kerel mandi pastu terus gerak..dalam perjalanan tu kena beli minuman semua dah amek mase lame gak la...last2 bergerak dari Takao kol 3 lebih..samapai kat shinjuku je emel mijah membuatkan kitorng sesat..kamagome ke komagome??tgk2 takde kat keitai..last2 kol mijah..rupanya komagome..mijah salah tulis..kitorang jadi mangsa disitu...Akhirnya..samapi gak ke destinasi..nak msuk padang tu kena bayar la plak..aisehh...time bayar tu siap orang kauter cakap 'dik,padang ni tutup kol 5,ade 40 minit je lagi..ok ke??' aduh..bnyk cakap lak makcik nie..orang nak cepat..masuk padang tu terus mencari diorng..cari punyer cari dengan direction dari MIJAH..kiroang sesat seketika tapi akhirnye jumpe gak..masing2 semua dah terbongkang(piji,fak,aliah,fareez,comot n MIJAH) kekenyangan..FAk datang paling awal sebb die gi test ujian otak..otak die jadi bahan uji kaji sebb power sangat..orang jepun nak kaji..pastu piji datang dengan aliah n fareez bawak nasi lemak..dannnnn comot dan mijah yang berjanji dgn fak kol 1 di garden tu datang kol 3.ik3..huhu..anjakan 2 jam kalu berjanji dgn mijah(hihihi..joudan)...Kitorang ni plak dengan baki 40 minit yang ade tu just makan je sisa2 (laksa MIJAH,nasi lemak aliah n coklat cheese kek comot)..perghh..sedap2 tak terhingga sehinggakan terlupa tujuan untuk berkouyou..bile sedar2 dari dibuai kesedapan bersantap tgk2 dah gelap..pokok dah tak nmpk ,jam tunjukkan kol 450..arghhh...KOUYOU KU UNTUK BERMAKAN JE KEEEEEE!!!!!..sebb tu la taun nie takde gambar daun luruh..sumimasen ne minna....kitorang mangse dalm kes nie..huhuhuhu...MIJAH...MIJAHHH..saje je sebut name mijah..mijah tak bersalah..ik3...lepas tu kitorng gi tgk crite 2010 kat ikebukuro....tapi Kasut Zara lawa laa..Piji jom shopping Jom!!

Transfering from M to W

4 komen telah diberi
Arghh...kaki lenguh plak ari nie...huhu..layan alicafe just kembalikan tenaga je..kaki lenguh sape nak tanggung..thanks kepada pasukan takumei yang mantap sehingga menang emas bagi kategori plate..walaupun tak dapat cup tapi secara logical nyer plate lagi besar cup..cup stakat leh letak eskrim je wat pe..plate leh letak nasi n lauk...haa..papepun..mari kita raikan kejayaan kita..setiap kejayaan disertakan usaha dan luck..hehe..Tahniah Takumei..walaupun name tak sedap tapi terima je la..manager kita yang namekan..tukar manager la lepas nie...

berikut keputusan setiap pelawaan takumei main dalam Saitama Futsal Taikai

1. Takumei vs Utsunomiya  --  1-0  ..(oiyour)
2. Takumei vs Yamagata     --  1-4 ..(oiyour)
3. Takumei vs Gundai         --  1-2 ..(yu)
4. Takumei vs Ibaraki          --  2-0 ..(1.oiyour,2.oiyour)
5. Takumei vs Yamagata     --  3-1 ..(1.oiyour,2.oiyour,3.oiyour)
6. Takumei vs Tokyo Kosen  -- 2-1..(1.mangat,2.oiyour)
7. Takumei vs ZA kemut Fc  -- 2-0 ..(1.oiyour,2.kerel)

yang paling memeranjatkan semua gol dijaringkan kurang dari 10 minit.hebat tak diorng nie semua..haa

thanks gak pada yang support n menyaport..
Gambar2 nanti akan di upload oleh Photographer yang dilantik khas.nantikan nyer di FACEBOOK
n this is my 1st medal in Japan..im so glad..ingatkan dah tak dapat pape medal pun selama dua tahun nie..

TYpical of TYpical

6 komen telah diberi
kalu kita naik tren kan..kita biasenye akan anggap tren tu jalan stret je kan..sebenarnyer tren tu jalan bengkang bengkok gak,korang je tak perasaan sebb korang kena ilusi optik semua tu..same la ape yang terjadi kat aku..aku pun rase tren tu jalan straight je..kat jepun ni pengankutan awam die semua bagus ,so aku lebih suka naik tren dari naik kereta..aku selalu la rase cam senang je nak gi satu2 empt tu naik tren sebb die straight jee..terus samapi..padahal bile tgk maps yang sebenarnyer simpang siur gak la..haha..cam tu la kehiduoan kita..guide line die senang je. dari kecik kita dewase n kita tua..straight...tapi untuk mencapai ke satu2 tahap tu memerlukan banyak dugaaan dan rintangan,hanya irang yang berpijak di bumi yang nyata je dapat rasekan jalan untuk mati tu bukanyer straight..aku cakap jalan untuk mati tu bukan sebb aku suruh korang mati kan..tapi dah memang kenyataan,orang yang hidup pasti akan mati..bile dan dimana dan bagaimana tu yang kita tak tau tapi tu semua dah ditulis ketika kita lom lahir lagi..so tak yah la persoalkan benda2 yang kecik2 nie..same la jugak kita dalam beragama nie..eh cakap pasal agama plak..mampu ke aku cakap pasal agama?>??
haa..aku mampu je sebb aku beragama..ade orang yang tak beragama..so diorng tu la yang tak layak cakap pasal agama..tapi tak pe la..yang aku nak cakap sebenarnyer ialah hidup ini ade matlamat.bukan hidup je..wat ape2 pun kena ade matlamat..tanpa matlamat korang akan hanyut..aku bagi contoh la kalu pncuri datng mencuri rumah orang tapi matlamat die tak tau nak curi ape,it will take time to figure out what they want to steal..jika mase yang diambil terlalu lame orang akan sedar dan kemungkinan  die di tangkap atau die larikan diri tanpa ambil ape2 pun..Same jugak dalam Sirah Islam kita..pada awal pembanguann islam kat mekah dulu berape orang je masuk islam tapi sebb diorng ade matlamat yang terperinci dirng dapat menakhluki dunia hingga berjaya,
Oleh sebb  tanpa matlamat yang kukuh jugaklah kerajaan islam jatuh..pada zaman abbasiyah dulu Islam menakhluki 2/3 dunia tapi diorng kalah pada tentera mongolia yang boleh dikatakan ciput je time tu..tu semua sebab matlamat diorang tak jelas..haa...untuk ketahui lebih lanjut tanayelah orang pakar atau googling je kat mane2..
Ape aku merepek nie aku pun tak tau..aku just nak announce laa..aku Oiyour dengan suka cita mempersembahkan satu ....<-----ni lah salah satu care typical untuk orang mencapap..haahaha..aku mencapap..
capap-cari publisiti murahan....

sekian terima kasih..

Diari Nasri epi: 7 Sunyi

2 komen telah diberi
Hari ini hujan turun dgn lebatnyer..sejuk ya amat ibarat musim sejuk di bumi sakura.walaupun aku tidak pernah ke negara matahari terbit itu tapi aku tau dan aku dapt rasakn kesejukan di musim sejuk.haaa..malasnyer nak gi sekolah ari nie..hati aku dah takde keinginan nak pergi ke sekolah .bukan sebb aku dah pandai atau cikgu tak datang sekolah tapi hati aku memang dah tak mampu tahan dgn kesejukan,kedinginan dari pada Katy..hati aku bagai ditusuk sembilu atas perbuatan Katy..Mana tidaknya setiap kali die melihat muka aku ,berpaling dan terur lari dari aku..Apa salah aku selama ini??ape yang aku wat sehinggakan dia jadi begini..aku tak tau,aku keliru.dan aku bukan lah orang yang mempunyai kawn untuk berkongsi masalh2 aku selama ini..hanya dia la yang aku ada..kini masalah aku dgn die plak muncul,dgn siapa aku nak luahkan..haa...penat aku..aku ke sekolah..aku duduk dalam bilik mengenang nasib..nasib yang bakal ku lalui..
Jam menunjukkan kol 10.aku rase parents aku dah takde kat rumah..pergi kerja atua ke pasar..aku tak tau..tapi aku nekad  kuar dari rumah hari ini..untuk cari ketenangan.aku pergi bukan lama.bukan sampai tahap mak bapak aku perlu telifon polis cakap anak die hilang..tak sampai begitu.aku pergi ke Plaza Anggerik dekat dgn sekolah aku..sebenarnya ingin ku ke sekolah sebb mane tau katy berubah hari ini,tapi dah kol 10 lebih takkn nak gi sekolah..so aku gi Plaza..Pada mulanya aku nak abiskan duit yang kau simpan selama berminggu2 ini untuk bermain video game.duit tu sebenarnya ak simpan untuk berjalan bersama katy.tapi memandang kan tgk die pun dah jarang sekarn so aku decide nak abiskan duit tu..arghh.,....GAME zaman sekarng susah2 belaka dan membazir duit..aku ingt lagi ketika aku sekolah rendah game2 yang aku main hanya perlukan 50 sen dan boleh main sampai jumpe ketua..sekarng ,baru round 1 dah mati..maybe aku tak terrer atau game tu yang nak makan duit player..huh..terpikir plak aku yang membazirkan duit cam nie sungguh tak elok..aku pun decide nak karaoke sorang2 kat situ...ape lagi..aku tempah 3 jam straight untuk aku sahaje.karaoke kat sini best sikit sebb die ikot bilik bayaran die..ade sesetengah tempat die ikot orang..tapi memandang aku pergi sorang so terpakse la bayar sorang2..aku mintak tempat yang plaing ujung sekali..biasenyer tu tempat maksiat budak2 jahat area sini..biase la..bilik ujung orang ramai tak lalu n jarang ade serbuan..aku dapat tau benda nie pun dari kawn aku yang kena pukul sebb terlalu kawasan tu.time2 cam nie budak2 jahat tu tak datng so aku amek la pluang tu..Time aku berjalan pergi ke bilik ujung tu aku terdengar kelunakan suara seorang pompan ni nyanyi..perghh,,sedap sgt..dah la nyanyi lagu kegemaran aku n katy..aduh terkaku aku sebentar..aku cube cari dari mana datang suare tu..aku usya2 last jumpe bilik tu..rasenyer die sorang je sebb aku usya dari bawah nmpk sepassang kaki je..rase dri aku cam nak berkenalan dgn die..mane tau dapat karaoke same..suare die dahle sedap..hihih..baru je teringat nak bukak pintu tetibe aku teringat KAty..katy sentiase ade ketika aku terfikir untuk berbuat jahat..memang die savier aku la..aku patahkan hasrat aku nak mendekati penyanyi suare sedap tu..tapi aku cakap kalu tak dapat berkenalan tgk muka pun jadila..biarlah die tu hanya satu kenangan.aku bangun dari cangkungan aku untuk melihat die..penglihatan aku mencari2 sinaran2 untuk melihat wajah die dalam kegelapan bilik karaoke..aku dapat tgk die..terus aku masuk bilik tu tanpa berfikir panjang..titik.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

 `Apa awak wat kat sini,tak pergi sekolah ke??`perkataan yang kuar dari aku..hmm..memang sungguh terperanjat melihat kelibat Katy sedang berkaraoke ketika waktu persekolahan berjalan.
`Tak nampak ke saya tgh wat ape..nyanyi laa..yang awak tu plak..tetibe je masuk ..`balas Katy dgn marah.
lepas aku berexplain panjang2 kat die dan masing2 dah tak marah aku pun mulakan la pertanyaan yang selama ini mengganggu fikiran aku..
`Awak..kenape awak lari dari saya..ape salah saya..adekah awak dah tak nak couple dg say??`
`Bukan cam tu wak...saya nakkkkk couple dgn awak..even parents saye tak kasi couple2 ni time sekolah tapi saye nak dgn awak...memang saye lari dari awak..sebb saye takut..takut terlalu suka dgn awak hinggakan kalu awak takde nanti saye tercari-cari awak...terkenang awak..dah nengis sendirian..saya dapat bayangkan kalu tetibe awak hilang dari hidup saye ketika saya sgt sayng awak..my life will be caos...saya takut benda tu akan jadi kat saya kalu saye semakin hari semakin rapat dgn awak..sebb tu saya lari dari awak..biarlah saya tahan kesedihan tak dapat jumpe awak sekarng.at least ia boleh diubati even memakan masa..kalu sakit ketika sangat syng kat awak,mungkin saye yang akan mati dulu dari awak..awak kena faham tu wak..hmm..panjang saya cakap ini..dah hilang dah mood nak nyanyi..nah..amek la mic nie..saye nak kuar..`
`tunggu dulu wak...`lalu aku pegang erat tgnnya menghalang nya dari kuar.
`awak tak perlu takut lagi wak ..tak perlu takut dgn benda yang tidak akan berlaku..sebb dari dulu saya memang dah sgt syang kat awak..tak terkira dgn jari atau pun kalkulator...so awak takpe lu takut sebb saya takkan tinggalkan awak melainkan saa mati dulu dari kamu..percayalah.`
kate2 ku diakhiri dengan pelukan erat.
Air mata membasahi bahu aku  di ikuti alunan lagu latar `jerat percintaan` nyanyian asal siti nurhaliza...
`mulai sekarang awak tak perlu lari lagi dari saya,saya akan sentiase bersama awak`...
`em`
`thanks`
-----------------------------------------------------------------------------------
Perhaps man would never find the true way to love a woman,but woman can always guide the man to pursue their happiness and love.====Dan Syahmi

Dari kawan Ke kawan

2 komen telah diberi
( LINA JOY )
kehebatan peguam jahanam
Azlina Jailani telah menang di Mahkamah.
mereka tak akan menang kerana melawan Allah, mereka hanya menang sementara di dunia...
sapa yg lebih berkuasa...
sama-samalah kita berdoa agar kita, generasi kita dan semua Islam yg ada sekarang sentiasa dlm Agama Allah dan dilindungi Allah terpesong aqidah...amin

Pertubuhan Melayu Murtad telah diluluskan!!

persatuan Melayu Kristian telah SAH ditubuhkan di Malaysia !!
Injil telah dicetak & di edar......
IFC buat RoadshoW besar-besaran sokong kebebasan Beragama...
Bersedialah wahai saudara - saudari ku yang amat disayangi...
BERDOALAH SEMOGA UMAT ISLAM SELAMAT
tolong sebarkan kepada yang cintakan AGAMA ALLAH
(Agama Islam)....


gambar Lina Joy ( belakang sekali ) & Para peguamnya
 

 

ISLAM DIHINA DI MALAYSIA
Baca sama-sama...

Dunia akhir zaman semakin menakutkan bila
berkait dgn soal akidah.. Nak jadi apa dah ni??
Patut laa ada yang kata tak nak ada anak.
Bukan takut nak beranak, tapi takut
ada anak yang terpesong akidah.. baik tak de langsung!!

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan
membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang
terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkan
signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swt
kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal [3]. Datuk Harussani juga
minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar
kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni
dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan
IFC ini adalah musuh Islam di M`sia.

Tuan-tuan tau depa minta apa kat PM?...
Depa send memorandum kepada PM meminta 15 perkara berhubung
dengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia .
Antaranya:

1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan
mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun
- Tu dia tuan-tuan. Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh
dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat
anak-anak. Sam pai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah,
tanya kat anak kita, 'Hang nak ikut ugama apa?'....Kalau dia kata nak
jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah
digazetkan dalam Perlembagaan Negara.

2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum
identiti agama - maknanya, perkataan 'Islam' yang ada kat mykad kita itu,depa
minta di'tiada' kan .

3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia
tidak perlu masuk Islam.

4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam,
mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.

5) Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid,
begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah
ibadat orang bukan Islam.

6) Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat
hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.

7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -
mahkamah syariah kalau takdak, habih la kita tuan-tuan. Walaupun la ni
bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama
kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah
nikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?....Kalau tak dak mahkamah
syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah,
sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar

8) Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya
dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.

9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak
penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.

10) Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang
ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga
ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.

11) Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible
dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.

12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di
Malaysia ? ...lagi 3 ana tak ingat, anta boleh refer dalam Majalah Millenium
Muslim

Ini dia tuan-tuan, Islam diludah depan mata kita sendiri, so mana
sensitiviti kita terhadap agama kita sendiri?...Datuk Harussani tegur PM
dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supaya
dibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?.....Depa kata kat
Mufti Perak, 'Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded
langsung!'....Datuk Harussani balas dalam majalah 'Millenium Muslim',
katanya, 'Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebih,
maka inilah hadiahnya!'...
Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia .. Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar,
macam ada benda dalam mulut sampai tak boleh nak buka!
-------------------------------------------------------------------------
Kata Al-Imam Ibn Kathir didalam tafsirnya: 'Sepertimana yang Tartar
berhukum dengan berteraskan sistem pemerintahan yang diambil daripada raja
mereka Genghiz Khan yang telah mencipta untuk mereka undang-undang Yasak
yang merupakan sebuah buku menghimpunkan hukum-hakam yang diambil
daripada syariat yang berbagai, iaitu Yahudi, Nasrani, Islam dan lain-lain.

Dalamnya juga banyak hukum-hakam yang diambil daripada fikiran dan hawa
nafsunya semata, lalu dijadikan undang-undang yang diikuti oleh anak
cucunya. Mereka mendahulukannya melebihi kitab Allah dan Sunnah
Rasulullah, sesiapa yang berbuat demkian maka dia adalah kafir dan wajib diperangi
sehingga dia kembali kepada hukum Allah dan Rasulnya dan tidak berhukum
selain daripadanya dalam perkara kecil ataupun besar (rujukan tafsir
al-Quran al-'Azim oleh al-Imam Ibn Kathir jld. 2, m.s. 70. Cetakan Beirut)

Allahua`ala `alam.
27  SEPTEMBER 2007

**SAPA YANG BACA ARTIKAL NIE 'DIWAJIBKAN' POST KEPADA SAUDARA MUSLIM
LAINNYA... KERANA INI SEBAHAGIAN DARI JIHAD... SUPAYA SAUDARA MUSLIM KITA DAPAT
TAHU TENTANG UNSUR-UNSUR MENGHANCURKAN ISLAM.....

 

JIHADLAH SAHABATKU....ALLAHUAKBAR..


sekadar renungan 


 

 




 

 

sMOKE

4 komen telah diberi
Smoking make u have many friend.believe me.i experienced it.but doesn't mean i smoking.and smoking not good for health.try to be smoker.??R u dreaming to make many friend,no matter girls or man or half..be a smoker.Ur dream come true...there r many reason for smoker to have a friend.believed it.how about u? r u with me or don't?

minggu ini...

2 komen telah diberi
arghhh...paling tak suka setiap kali hari isnin..tapi kenape aku boleh menulis pada hari isnin,sebb hari ini aku tak gi u..hahaha.aku memontengkan diri kerana nak cuti 4 hari berturut-turut..hahaha..
Dengan research dah makin exreme dah prof aku nie...setiap minggu berceramah je sampai kol 6 ptg..aduh..tak tahan aku..tapi nak wat cam ne..soro2 nak wat thesis nie kena la extreme nie..hehe..kalu aku tak wat sape lagi nak wat?even partner kenkyuu aku adelah cikgu aku sendiri tapi aku ni nanti kalu tak wat pape nanti tak tau ape nak wat kalu gi u.orang lain tak datang sebb sakit ke ade inteview ke tapi kau tak datang sebb ape?..haaa..tu yang aku malas pikir n aku datang u tu..hehe..
minggu ni adekah aku akan min futsal lagi seperti minggu lepas??4hari aku main futsal..waaa..renzoku sikit...
minggu ni ade yang spesel.?nanti kan..aku nak menulis..diari nasri episod baru..nantikan..tunggu!!!

call from mekah

2 komen telah diberi
Hari ini mak aku call aku ..die just nak tanye khabar je..tu pun aku baru bgn..ak baru teringat die kat mekah..naik haji..rupenyer die nak berangkat esok..1hb 11..aku ingt 25hb ari tu..that y aku ingt mak aku call dari mekah..pe la aku nie..hahaha..takpe la dah mase die nak gi taun ni..aku doakan die supaya selamat pergi dan selamat balik nanti..korang2 pun doakan lah mak aku skali eh as my fren n as muslimin n muslimat..
bercakap tentang haji nie..aku ingat dulu mase kecik2,orang yang pergi haji nie semua orang tua je..pakcik2 atok2 yang dah tinggi umur baru sempat nak gi haji..maybe time dulu orang tak kemampuan nak gi time muda2 atau diorng baru nak insaf time dah tua..tak tau la aku sebbnyer tapi skang nie ko tgk..kecik2 lagi dah gi haji..dah boleh panggil dik haji dah..orang zaman skang bnyk duit n ekonomi negara kita skang makain ok compare dgn dulu so tak susah nak gi haji.pastu dgn adanya tabung haji yang manage orang2 gi haji ni mengutakan lagi institusi penghajian ni ke peringkat yang boleh dibanggakan..tapi aku musykil gak laa..kalu diorng pergi time muda2 nie adekah diorng cukup bersedia dari segi fizikal dan mental,zahir dan batin..??fizikal tu maybe la sebb muda2 nie masih boleh tahan lagi dgn asakan kat sane nanti..mane tak nyer berpuluh2 juta umat islam kat satu tempat,komfem sesak....tapi dalaman tu diorng cukup bersedia ke..kalu nak diilustrasikan dalam gambar,ko tgk cite qalesya siaran astro time bulan puase ari tu..seorng budak ni bangge dgn gelaran haji sampai die gi haji 3 kali so panggilan haji die kena 3 kali..ape daaa..kalu tu sebagai bahan lawak ok la..tapi kalu realiti ade budak cam nie tak ke haji itu takde maknyenyer..
aku tgk skang nie artis2 ramai yang gi haji..pergi haji smua nak tutup,aurat jage..balik je dari haji tak smapi sebulan dah terbukak sana terbukak sini,mungkin diorng rase pergi haji ni just tok lepas tanggungjwab..tau la diorng ni bersedia dari segi duit,tapi tak perlu la wat dgn tergesa-gesa kalu kita tidak bersedia.ye ..malang tak berbau..kita tak tau kita mati bile..
tapi pastikan la korang tau korang dah bersedia untuk pergi baru pergi..hmm..
aku penah dgr ustaz aku cerita time die gi indonesia dulu,adelah sorang pakcik nie,ustaz aku jumpe kat kedai ,bile time waktu smayang je ustad aku ajak die smayang tapi die cakap tak perlu sebab die dah smayang kat masjidil haram time die pergi haji.die kate smayng di masjidil haram sama dgn berape tahun tah smayang kat masjid biase.so die tak perlu lagi smayang lepas die smayang kat masjidil haram..hmm ape da pakcik tu..even benda tu betol pun tapi meninggalkan solat kan berdosa.harap je dah gi haji tapi perangai masih tak berubah.tapi bukan semua orang indon cam tu kot..segelintir je kot..ataupun pakcik tu sorang je,sebab nak cari alasan tak nak smayang..
aku ni cakap macma dah gi haji 3 4 kali..padahal sekali pun tak pernah..aku ucapkan la TahNIAH kepada sesiapa yang dah gi haji atau umrah,dapat jugak korang jejakkan kaki ke tanah suci tue..aku harap2 ade rezeki sampai la aku ke sane.
papepun ape yang aku tulis nie ade yang terase ke tersinggung aku mintak maaf la..tak sengaja..just pendapat dari ati...

p/s: terase terharu plak mak aku call ..dah lame tak dgr suare die..tapi time tu ak mamai,tak sempat nak feeling..skang baru nak feeling..

Tuhan yang Esa ,
Ampuni dosa Ibu,
Tempatkan dia di antara kekasih kekasih Mu.

oh ibu.

merenung nasib

4 komen telah diberi
setiap kali aku tgk monitor nie mesti ade yang tak kena..mcm akan timbul msalah baru je..
mungkin aku nie ade bnyk masalh tapi aku sembunyikan..ataupun aku ade benda lain yang bakal datang..mungkin kah..mungkin kah..tak tau la ape nak jadi sekarng..
jom cube kita wat postmoterm kat diri kita..adekah kita ni ade masalh
1.selami dalam2 hati tgk mane tempat ,tgk ade benda tak yang perlu kita luahkan
2.kita ade berhutang tak dengan kawan,rakan,mak ,ayah,adik ,kakak,abang atau sesape saje..kalu ade
   cepat2 bayar..
3.kalu ade kerja atau benda yang kita kena wat ,jangan tangguh,wat dgn secepat mungkin.satu tuitik
   ke dpan pun tak pe..janji ade perubahan...
4.kesalahn.kalu ade ape2 salah harap pergi mintak maaf dan memaafkan kesalahan kita dan orang
  lain.

hmm..mungkin benar kate orang tua,jika mase dah tiba kita akan berubah,,..mungkin skang mase aku..
hmmm..masih tak berubah..setiap kali aku pandang monitor ade je yang tak kena...kena pandang benda lain ke..tapi ..kalu takde komp ni tak idop kot kat dunia jepun nie..nak wat ape je....
mungkin..mungkin..mungkin monitor nie tak cukup besar bagi aku..ooo..mungkin sebb tu kot..hmm..patutla rase gelisah...ade benda baru bakal muncul rupenyer..k..dah tau..bye..

p/s---->aku dah jadi raksasa jap tadi..musim sejuk nie bergelumang aku dgn raksasa..haha..
             

membaham kornag..arghhhh!!!

grrrr!!
ijou .fin

Megan Fox

6 komen telah diberi


ape pandangn korang tenteng megan fox?
kalu korang tgk gambr nie korang rase ape?
adekah die nie sempurna atau tidak?
cukup ke sifat2 die tu..
ataupun ape pandangan korang kalu korang nampak die cam tu?
adekah perempuan semua begitu?
sila lah tgk cerita jeniffer's body lakonan megan fox
aku ade nak kasi korang tgk tapi aku rase tak sesuai kat sini..so
sape2 nak boleh la PM aku or ape2 pun...
hehe..maybe bukan penting sgt pun..hahaha...

Gakuensai Takudai...(festival universiti)

6 komen telah diberi
NIe minggu lepas punyer crite la...kitorang kat sini ade wat festival university.kire macam soae2 nak masuk u ni boleh dgn sesuka hati..ade macam2 benda kat sini .ade jual makanan2 dari selruh negara pun ade..tap negara yang ade pelajarnyer kat sini..ade gak tari menari n cheerleader..berlangsung selama tiga hari tapi ak pergi hari pertama je..sebb hari2 yang lain aku ade kat tempat lain..sorry la kalu tak dapat tolong habiskan makanan..kalu bab2 jual menjual ni masak memasak nie,orang malaysia memang tak ketinggalan..Nak2 lagi kouhai ade chef diorng.sape lagi kalu bukan shau..maklum la perempuan sikit kan..so harapkan shau je la.(doesn't mean shau ni macm perempuan k)..hehehe..juadah yang diorng sediakan tak silap aku roti jala n murtabak mini(cadangan sebelom start masak)..time masak je..murtabak mini jadi karipap la plak..n time jual jadi ape tak aku pun tak tau..hahaha..tapi sedap aa...sape2 yang tak datang memang rugi la..taun lepas kitorng wat nasi lemak n karipap..laku la gak..taun ni pun aku dgr2 keuntungan menlebihi 50 ribu yen...wow..tapi kalu nak dicompare dgn u lain maybe keuntungan ni just kecik je kot..sebb u kitorng tak ramai yang datng..tak poular la katekan..haha ..selain dari jual menjual aku kan tadi ade kate ade orang menari menara..bile tgk perfrman diorng memang la menggelikan hati..aku rase tak cukup kot hari2 dirng belatihdepan cermin macm nak mati,siap berkumpul semua tgk2 time performance cam tu je..tak memberangsangkan..diorng ni maybe kalu nak power kena berlatih sampai taun ke 4 kot baru leh power..hahaahah..tapi ade gak yang power,boleh tahan la..hmm..tak tau la cam ne diorng tu..datang u menari,bukan nak blaja,time belajar diorng menari,tapi time performace ,hampeh...pastu ade cheer leader plak..budak masuk cheerleader semua kecik2 ..haha..comel2 tapi nak wat aksi angkat mengangkat semua..laki ade sorang je.mane mampu beb..at least laki2 mesti la ade dalm 3 4 orng kan bru boleh terbang2..ni nak wat piramid pun dah tak terdaya...tiem tgh syok2 aku,bintat,Am tgk dgn senpai aku tetibe nampak aswad yang tak kelip mata tgk cheerleader menari..patut la tadi senyap dgn tetibe ,rupenyer gi tgk cheerleader..haha..kusyuk je..macm die tgk morning musume..haha..
abis dari cheerleader tu layan sikit roti jala n kerepek daging,pastu borak2 ..sempatlah gak aku naik moto 3 roda n guna bateri tok gerak..hehe..best la gak..pastu layan main gitar baru aku balik untuk ke dstinasi seterusnyer..hahaha..korang nie..aku mane gi mane2..jalan2 jee


Team Takudai
Penari2 Takudai

Murtabak rangup


Warga Malaysia Takudai


Cheerleader yang Kecik


melihat cheelaeder bagaikan ingin mambaham


Boleh kalahkan Rossi nie




Lagu rindu merindu

3 komen telah diberi
Gelisah di jiwa
Aduh! Sayang
Resah merindu
Berdodoi lara
Aduh!lara
Hambalah seorang
Dalam sepi
Menanti cik sayang
cik lah seorang

Hendaklah belayar
Aduh! sayang
Ke laut madu
Bahtera cinta
Aduh! Lara
Karamlah di pantai
Belum kembang
Layarnya kembang
Sayang tidaklah berkembang

Rindu-rindu aduh! sayang merindu
Jauh-jauh orang sudah menjauh
Kasih-kasih aduh! sayang berkasih
Bukan-bukan hamba orang terpilih
Kiri duri kanan pun berduri
Arah mana ke mana
Hendak hamba melangkah
Nasib diri begini nasib diri
Rela hamba terima
Walaupun jiwa parah

Gelisah alah resah
Rindu diamuk sakit rindu
Mengenang alah kenang
Junjungan kalbu
Hibur alah cik tuan
Nak berhibur lagu rindu
Rindu merindu

Looking BAck

0 komen telah diberi
Kau dan aku selalunya bersama,
Tapi hari ini ada kelainan dengan penampilanmu,
Berjanji berjumpe di tempat biasa tetapi tidak ada,
Mungkinkah Saat yang tidak diingini telah tiba?

Jangan teruskan percakapanmu,
Aku tidak ingin mendengarnya,
Jangan teruskan penjelasanmu,
Kerana ia menyakitkan hati

Esoknya aju mengharap keadaan seperti biasa,
Tetapi angan angan sekadar gurauan,
Melihat kau bersama yang lain,
Kesilapan atau keegoan yang memakan hati nan layu.

Eksperimen 1 paper Biotech Spm 2100 (soalan bocor)

0 komen telah diberi
Tujuan : mengenal pasti tindakbalas 'manusia' dalam situasi2 yang berbeza

Hipotesis : Manusia mesti berubah mengikut situasi

Pembolehubah  1. Dimalarkan : Manusia
                           2. dimanipulasi : Situasi
                           3. bergerak balas : Perasaan dan tindakan Manusia

Alatan :   seorang kawan(awek pun ok),pisau,pemetik api,seulas bawang merah, sebatang 
               kayu(1 meter).


perhatian: pastikan langkah2 dalam eksperimen ini diikut dengan tertib bagi mengelak 
                  sebarang kecatatan dalam ekspermen ini.


Langkah-langkah :
1.Seorang kawan didudukkan di atas kerusi di depan pengkaji.
2.Hiris seulas bawang merah di depan mata kawan itu dengan kelajuan 3[mm/min].Pastikan 
   pisau yang digunakan tidak terkena mata kawan itu.Buat pemerhatian.

3.Nyalakan api(nyalaan biru) menggunakan pemetik api. Acukan api itu di jari telunjuk kawan itu dan biarkan selama 3 minit. Buat pemerhatian.
4.Setelah berganjak 2 langkah dari kawan tadi tujukan sebatang kayu di kepala kawan itu 
   dengan kadar 100 [m/min].pastikan yang ditujukan itu adalah kepala diatas dan bukannya 
   di tempat lain.buat pemerhatian.
5.Sekiranya kawan masih bernyawa(degupan jantung masih ada), Gunakan pisau yang 
  digunakan untuk menghiris bawang tadi untuk ditikam ke dada kawan kita sebanyak 10  
  kali.buat pemerhatian.


Pemerhatian:
1. titisan air mata mengalir dari kedua dua belah mata kawan itu.
2. Kawan meraung kesakitan dan kepanasan lalu melompat berganjak dari kerusi.
3.raungan kawan terhenti sebaik sahaja batang hinggap dikepalanya dan mulutnya berbuih 
   seperti air gas yang diletakkan ais.kawan terbaring mengadap ufuk timur bilik percubaan.
4.darah kawan terpancut keluar dari tempat tikaman lalu menggeletar selama kurang dari 
   seminit dah berhenti secara mengejut.


Keputusan:
Manusia berubah mengikut situasi tetapi dari segi tindakan,bukan dari segi perasaan.Hipotesis diterima.


....................................................................................................................................................


Persoalan
1. Adakah kertas Biotech wujud pada tahun 2100 dalam SPM?
2.Adakah amalan membunuh ini tidak melanggar undang2 pada tahun itu?
3.Apa erti kawan jika dia digunakan untuk dibunuh.
4.Adakah definisi 'kawan' telah berubah pada tahun itu atau zaman itu?
5.Apakah yang membezakan zaman sekarang dan zaman ini?
6.Bolehkan perasaan dikaji dengan cara begini? adakah manusia semua sama .tidak kira 
   wanita atau lelaki,tua atau muda,dara atau janda??
7.Masih ada lagikah perasaan dlam hidup kita?


Pengajaran
1. Jangan membunuh kawan
2.Hargai kawan seadanya.

3.Jangan percaya soalan bocor yang selalu diwar-warkan(aku penah kena ..hahaha).
4.Think outside the box.




sekian terima kasih.sebarang pertanyaan sila tanya di kaunter pertanyaan atau layari laman web berikut. klik sini 


Hanya rekaan semata-mat tidak ada kena mengena sama ada yang masih hidup atau pun yang sudah mati. tribute to yasmin ahmad.






会いたい

3 komen telah diberi
今は僕と君離れてるんだ、
この距離は感じていないでしょうか、
僕は何もやっていない姿で、
ずっと君の事待っているんだ、
僕が悪かった、
やっていない姿が嫌われた、
僕はそういう人間だった、
’嫌われた’僕の特徴だ、
本当にすみませんでした、
それしか言えなかった。

mintak tolong....

5 komen telah diberi
Mintak tolong kepada sesiape yang suka membace blog aku nie n sape2 nak blog nyaer di tag...silalah tinggalkan address blog2 kamu di sini nyer..saya nak wat list..baru tukar template

Aku Di nodai

7 komen telah diberi
minggu lepas aku telah ke suatu tempat ..destinasi yang ak tuju cukup memuaskan hati..mase pergi tu aku naik bus..maklumla orang takde kereta..tak mampu nak beli..even junior2 pun dah ade kereta ..ak takde lagi..hahaha..tapi takpe..ketiadaan kereta tidak mematahkan semangat aku tok melancong lagi..bak kate orang ,benda baik di bals baik,benda jahat di bals jahat..tu pepatah yang sesuai tok kejadian yang menimpa ak nie..hahah..nak cite pun segan..
k la..once a upon time,there was a little.......hahaha
ok cerita die cam nie..
time aku nak balik ke tokyo ari tu,aku naik bas ..harga tiket bus tu agak murah la compare dgn shinkansen"bullet train" yang aku selalu naik..haha..nak dijadikan cerita aku telah duduk kat seat no 5A bersebelahn dgn cermin..pergh..aku ingat ak syok la dok sorang2 tetibe last2 minit b4 bus nak gerak ade sorang laki jepun ni terus duduk sebelah ak tanpa tgk seat die no brape..aku ingat die ni ok la..tapi perghhhh..dgn bau arak die ak dah tak leh blah..dah la makan space aku bnyk giler..even aku tau aku nie kurus kan,tapi tak yah la amek space aku kaw2..bontot die menolak2 aku dari tepi..aduh..aku dah rase tak selesa dah..nak je aku panggil driver bus tapi jauh sgt..so aku redhakan la die mengambil space aku..dalam perjalanan tu aku tido2 ayam je sebb panas,n mamat sebelah ak nie wat hal lagi..die ni tido dah la pelik2..sampaikan tido kat lantai pun ade gak..aduh..ape nak jadi orang jepun mabok nie...time tgh jalantu die boleh plak tetibe sandar kepale die kat bahu aku..perghh..menyirap aku tgk..dah la kepale berat..gesel2 kepale lagi kat bahu aku ..ingt aku ni ebantal die ke..aku try la tolak2 kepale die tu,makin di tolak makin die beratkan pale die kat bahu aku..last2 skali aku bangun n dudk balik baru die angkat pale die..aku ingt benda tu dah ok la ..die dah tido dgn care yang sopan..tapi tetibe time aku nak lelap kan mate boleh plak die landing atas bahu aku..ingt adegan romantik dalam drama ke ape ..aku tak leh blah time tu..kalu pompan takpe gak..lagi layan..ni lagi ..dah la botak,bau arak,cam damn jee aku rase..badan dah la berak..aduh..kaki aku tak terangkat kepale die..tgn die mula2 nak meraya2 kat badan aku tapi aku tepi sdgn kadar yang panatas dan cepat..geli ak  orang nak raba aku..aku gerakkan kaki aku,tapi die wat bodoh je..makin aku kuatkan kerakan kaki aku tu makin die rase seronok..aduhhh..nak wat cam ne nie?orang lain semua tgh tido.driver jauh kat depan..last2 aku bangun ,die sedar..pastu time aku nak dudk die boleh baring atas seat aku..aduh..takkan aku nak duduk atas pale die..aku kejut die..die wat bodoh je..kejut kuat sikit baru die sedar die nie atas bus,psatu wat muka bodoh jee..wat cam takde benda yang berlaku...aku hangin gak la dgn die..lepas tu aku duduk die nak tido lagi ..mula2 tu die tido biase je..tap lepas tu die sandar lagi kat bahu aku..aku nie dah tak tahan dah..tapi aku biar je..
aku di nodai...lepas die sedar die terus mkn chewing gum n main iphone die tanpa rase bersalah n tak perlu mintak maaf kot atas perbuatan die..
pengajaran aku dapat
1.Naik bus memang murah tapi sempit n takde tandas.
2janganlah dekati orang mabok,sebb dieorng takkan sedar ape yang diorang wat..
3. janganlah guna iphone sebb orang ade iphone di perangai die tak senonoh..hahaha
4.wat u giv u get back.hahahahaha
5.nak jalan jauh baik naik kereta..even takde kereta, naik keretapi pun kereta gak laa..hehe
6.kalu mabok jangn bawak kereta,naik bus,pastu nyusahkan orang ramia..
ijou..fin

Strong

13 komen telah diberi
from now on,i must be strong..anything that i gained,it will be lost some day..to choose or not to be choose..this typhoon is soooo big, i actually can handle by myself,but today something wrong happen to me,n i think i can't handle it..ohh God please help ur slave..he will,he will,he will...argghhhh..only God know what i feels....
ok thanks to all of you for supporting me this whole years...keep the fight..aja aja fighting..soon or later,i will come out with strength...badang

Sekebun Cinta Yang Berbunga

3 komen telah diberi
TAjuk post tak nak meleleh plak kan..tapi sebenarnyer xde ape2 pun..
just nak wat posting baru je..nak crite la lepas aku balik dari mesia nie ape yang berubah ..
aku rase diri aku makin gemuk..masih in mode raye lagi perhaps..hahaha..tapi tak timbang lagi...
tapi yang aku pelik orang2 mesia sekarang makin mengecil la..aku tak tau l;a kenape..aku mane leh tinggi lagi sekarng tapi member2 aku semua lagi rendah dari aku...ape kes orang makin kecik nie
aku dah gian nak main futsal kuar asap kat mulut..jom rakan2 main futsal sampai malam?
Rakan2 aku semua dah nak kawin..
aku ? kawin? lame lagi la..hahaha(sape yang terase tu bersabar yee)
Cikgu ucap Tahniah kat aku sebb aku dah balik jepun..adekah tu satu hinaan atau pujian...
HAri ini aku datang lab aku sorang je budak 4th year..budak lain semua tak datang...or datang lambat..adekah aku dah berubah?
Aku nak gi Homestay Jepun..sape nak ikot??..mari kita merasai nikmat idup care kampung di jepun...hehe..PM me plzzz..
Lesson i earned today is talk less type more...
Handphone aku bengong..cube msg aku ,komfem aku tak reply sebb msg2 korang2 semua tak sampai kat aku..aku tak tau kenape leh jadi cam tu...semlm tak leh send msg..haaaaa..geram2
MAri kita belajar..
Malcolm in the Middle
Syahmi in the Edge



raya ku di kampung

4 komen telah diberi
Mungkin ni la kali pertama aku balik kampung kat batu pahat selepas aku berhijrah ke jepun taun lepas..agak natsukashi gak la aa..jumpe sepupu sepapat..tapi balik kampung aku kali ini cam best sikit..dari pada rumah samapi la ke kampung aku naik public transpot..memang best ah..mcm2 kenderaan aku naik(mostly bus la...)..n paling aku berbangge aku naik bas kayu..korang mesti tak penah naik kan..huhu..biasenyer bas dari batu pahat ke pontian banyk..name bus tu bus COASTAL..perghh..memng old skoll laa..ni aku ade capture gambar bas tu..heheni la die bas kayu tu..huhu..ni lantai kayu die...haha

memang nazak la bus ni tapi masih beroperasi lagi dan sgt penting bagi menghubungkan orang pontian dan orang batu pahat..
Papepun aku rase sungguh best sebab dapat raye kat kg taun nie..taun lepas raye kat dalam bilik je..dah la smayang raye skip..semua bangun lambat..haha..jamuan raye pun tak sempat..raye ptg lak kat lab..perghh..meamng sakit ati..
syukur taun nie dapat raye..huhuhuh..best..
dapat duit raye lagi aku..korang jgn ingt tinggi2 aku nie tak dapat duit raye..sorry la to sape2 yang menjage kependekkan diorng tu untuk dpat duit raya lagi..hahaha..aku pun dapat gak duit raye..huhuhu
Enjoy la raye aku kat kampung..tapi bile pikirkan balik research aku ..aduhhh..ke mana ku hendak pergi???

Aku Masih sayang KAmu

6 komen telah diberi
Terlintas di hati ini ingin mengatakan sudi,
Tetapi tidak pasti untuk ketahui hati,
Pasti ini akan memakan diri sendiri,
Kelak hina maki caci akan ku tempuhi.

Berulang lagi epilog riwayat sang asura keriauan,
Mengharungi laut api dengan bahtera pawana setiawan,
Ingin khittah berpatah tapi tak terlawan,
Ombak membara membawa seribu keinsafan.

Sang pawana tetap megah mengatakan sayang,
Sayang yang memakan diri setiawan,
Berarus laju berlawan ombak sang pawana,
"Aku tetap sayang kamu" jeritan terakhir menuju setiawan.

Raya kedua---

0 komen telah diberi
Arghhh..raye kedua je dah wat hal dah perut aku nie..asek meragam je..
dah tak biase dgn mkn ptg2 nie mkn pagi2 nie...arghh tension2..
AKu nak berayee..tak tersampai lagi hajat2 aku nak jumpe kawna2 aku yang kat sin tok beraye tok memeriahkan lagi suasana yang seksi nie...
KAWAN2 JOM KITA BERAYA.....!!!

Berakhirnya Ramadhan

2 komen telah diberi
Assalualaikum wbt

Sempena Syawal yang bakal menjelang nie..maybe esok ..tak esok lusa..tak kira la mane21..janji raye..hehe..bersyukur aku ke Hadat Illahi kerana dgn limpah dan kurnia nya dapatlah kita2 ni berpuase bersungguh2 di bulan yang mulia nie..Alhamdulillah tiada sebarang dugaan dan cabaran yang perit harus aku tempuhi dalm mengerjakan ibadat puase kali ini..
To all my fren i wish u all Salam Eidul FItri n may God bless u all..
maaf zahir dan batin
Also to all my blog reader,thanks for u support n corporation n wish me luck to write another interesting story n wish me to share my life with u all...my private life?..hmm..hanye die je bolh tau..hehehe
n My family(i wish they didnt read my blog coz it so malu2..hehehe) i wish u a happpiness n good health till the last breath...
Maafkannlah sekiranya aku terkasar bahase terkutuk secare sengaja atau tidak sengaja terperli dalam perlian dan semua kesalahan aku.Halalkanlah makan minum aku yang selama ini aku makan dan minum ,mane tau ade yang orang tak halalkan..sempena bulan yang baik nie aku maafkan segala kesalahan korang kat aku..
sape2 yang aku ade utang tu,sila2 lah datang jumpe atau bagitau ak untuk aku langsaikan utang, n sape yang utang aku tu,bayar2 lah cepat sebb nak wat duit raye..hehe
ok...itu sahaja

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin
2009


Malam 7 likur

4 komen telah diberi
Malam ini seindah malam yang lain.tetapi ade makne disebalik malam ini kerana malam ni aku berase penat..baru sahaje menghabiskan beberapa hari aku di rumah sanak saudara dan sahabat handai yang rata2 nya baru balik dari tempat pengajian dan kerja untuk menyambut hari raye di bawah ketiak mak ayah diorng..hehehehe...
sungguh tak kusangka hari2 yang sepatutnya meletihkan kerena berouase di bukan ramadhan kali ini telah terbiase dantidak timbul sedikit kehausan mahupun kelaparn disepanjang bulan ni .
bertuah la aku nie..
lagi sikt lagi nak raye
sape nak duit raye lebih?
sertailah kami...
hubungi saye di talian 012-9752680
bersame-same membina kerjaya yang diingini
chewah..cam iklan nak wat one drop perfume la plka..
tapi papehalk nak contact aku time raye nie guna no nie je..sekian.terima kasih...
JOM kita berkonvoi berjumpe2 kawan2 kita di johor,di N9 ,di kelantan,di terengganu di KL di kedah dah seluruh semenanjung..orang di sarawak tu buat bersabr yee..
ok..papehal contact aku kalu nak wat event ape2 k..
chow cincau..

Si polan ber Suara

4 komen telah diberi
PErghh...hari yang memenatkan..hari2 aku kini dipenuhi dgn aktiviti yagn sungguh berfaedah..ok la aku mulakan mukadimah post kali nie dgn sebuah pantun,

Ikan keli masak cili api,
cili berapi ibarat am yang gagah lagi berkereta,
klau kita sudah angau dgn si genetik misteri,
back to basic ,love 1st money later.

Khamis-->hari nie aku gi JB nak gi berbuka puase bersama kak ina n her geng..tapi b4 gi tu aku n budak sas yang gay(mangat) pergi ber tgk wayang crite cina..leh tahan la lawak bodoh die tu.ok..it doesnt mean aku kuar dgn mangat aku gay..mangat je gay..aku dah berpunyer...sebb tu mangat tak berpunya2 ---hahaha...sempat la aku bershopping jeans n perfume..perfume tu pun aku beli lepas tergoda dgn desakan orang body shop tue..uhuh..lepas semua siap aku terus ke tempat berbuka..kat situ kawan2 kak ina dah ade n tinggal berbuka je..sedap gak la makan kat situ..tapi oleh kerana aku nie dah kurang makan,so makan buffet tu aku makan sikit je..sedih..rase cam tak berbaloi plak aku makan..FYI kawn2 kak ina nie terdiri dari lecturer n semua dah dewasa la kalu nak compare dgn kitrng nie yang masih muda..ade yang tak caye gak aku nie bakal jadi lecturer..haha..tak tau la nape..Thanks to kak ina kerana membelanje kitorng ni n anata kitrng balik..Arigatou gozaimasu...

Jumaat---->HAri nie aku gi KL untuk pergi berbuka puase kat umah kawan aku garnet..budak Sas.Mangat tak ikot sebb die kate nak ikot aya die balik Kg..aduh..kena berkelana sorang2..sampai2 KL je aku gi umah reza n dari situ kitorng gi uamh awek die dulu n baru gi umah garnet.sampai2 je dah berbuka..juadah special ari nie ialah berbagai jenis benda yang berpanggang..ramai gak la budak JERKS yang datang ari tu..kesian epit tak datng..gamabr ko takde la kat situ..haha..kenyang gak la time tu..then tak dan perut habis mencerna nasi n so on..kitorng gi main futsal plak mlm tu..ramai gak time tu..main kat Atas ou..aku ingat ou tu ocean uda..rupenyer one utama..hahaha..penat gak la perut aku menahan mknann dalam perut yang menggelodak ibarat ombak yang jahat menelan ayah budak dalam iklan petronas...sebb reza terkena sumpahn udang ,die terpakse balik awal sebelum die bertukar kepada orang yang aku tak kenali,better anta aku balik tbp(umah lame aku dulu)..so boleh die rehat..harap2 die ok la..Aminn

Sabtu--->bangun2 pagi je kau rase sedikit kecewa kerana betri hp aku abis..aku tak tau nak wat cam ne..selamatlah Shau penyelamat antarabangsa datang membawa hp nokia sabun die yang boleh aku gunakan untuk menerima msg n menghantar msg..selamat die ade.tapi adak kekok aku guna nokia..dah lame tak guna..selamat2 bagi msg semua aku mandi n terus berpakaian suakn untuk pergi bermain basketball kat sekolah lame aku..sekolah Alam shah ..khazril amek aku kat depan tbp..agak nak mati gak la main basket tgh panas pukul 530untill 645 n berpuase..boleh mati kekeringan..tapi mereka2 ni mempunyai stamina yang tak terhingga ibarat lava gunung berapi yang membuak2 di gunung kalimanjaro.penuh dgn dribble skill yang power lagi mantap..sempat laa radzi jumpe jambu2 die b4 kirong berbuka di kantin sekolah.minum air je..lepas tu mkn kat alamanda..borak punyer borak tak sedar mase berlalu terlalu cepat n aku balik dgn kadar segera seb nak gi main futsal dgn kouhai aku plak kat seks 13 depan burger king yang tak leh refill air...agak pancit gak la tapi leh je main dua game dalm sehari even puase..main puas la main 2 jam...sebb lepas tu mkn lagi n mkn lagi..tak abis2 na mkn je sebb nak memenuhi kehendak perut abg gagah kita,azkarul akram.atau lebih popular dikalangan artis,Am. balik dari mkn2 lepas berfutsal borak2 sekejap dgn kouhai2 aku yang agak ting tong gak la..same2 masuk air..kalu kau masuk air 1 liter,diorng ni satu liter tiga suku liter la..haha..dgn Rapek,Arip,HAziq(name jambu giler),Kimie,Shau,Azuan Axery dan Am. memang sengal2 otot mulut aku sebb asek ketwa je..balik2 umah je mandi sikit pastu am terus ajak bersahur..makan nasi mamak ...tak ubah2..nasi, ayam, sayur..takde menu lain ke..name kedai je beza2 tapiu menu semua same...KHurafat la rafiq la pelita la benda la...same tapi tak serupa..balik2 je main game samapi kol 9 pagi ahad baru terlelap mate..huaaa

Ahad--->arghhhh..bangun kol 10 11 12 untuk bermain msg dgn mereka2 kerana hari nie aku bertemu sempai aku kat Klang..aku ingat senpai aku nie hebat la kan area klang..tapi..hmm..no comment..dah dekat 42 minggu duduk area kalng pun jalan klang tak tau lagi..hmm..nak wat cam ne..beria2 nak amek aku kat komuter kalng..tgk2 aku yang sampai dulu dari die..tapi takpe..boleh dimaafkan sebb aku tumpang naik kereta HONDA STREAM MADE IN JAPAN die..laju die bawak kereta..stakat kerera proton tu kena titik jeeeee..selamat la ade penunjuk arah yang superb la gak..kerja jat kilang biskot..haha..bukan2..kilang bahan kimia yang bernama Oleo...lepas tu gi jusco bukit itnggi untuk mencari transformer..aku ingatkan die nak beli bumblebee ke megatron ke ape ke..rupenyer die nak beli trasformer yang tukar voltan mesin..haha..ape la cik nana nie..upss,..tersebut name..lepas tu para2 senpai lain datng da bertemu n terus gi ke tanjung harapan dgn harapan nak makan ikan bakar tepi laut..hahahah..last2 dapat la mkn tapi bukan kat tepi pantai tapi tepi tiang jee..haha..tapi jimin cakap awek2 pelayan tu semua cun2 belaka..lepas tu bukak la crite jimin yang kawin tak kesampaian akibat desakan arus dari pelbagai2 aspek..kesian jimin...teruskan gay anda sehingga anda kawin...haha..balik2 tu ingtkan boleh la kau nak tido seketika sementara nak tunggu sahur..rupenyer kusangka kan panas sampai ke ptg..rupenyer gerimis lepas ku bersangka itu..kouhai2 yang loklak ni pun teruskan ber loklak sehingga diorng lupe yang dirng ade exam hair isnin,iaitu hari ini...hahaha..padan muka...masing aku tgk study..aku yang baik nie tokongla diorang ape yang mampu..aku tunjkkan dirang lagu2 rock kapak,facebook,internet n macm2 source lagi supaya hati dirong nie tenang dalm memegang buku yang sepatutnyer diorng bace..time2 aku dulu mane ade buku2 nie..kiorng salin jee...rajin takk..pastu diorng aku tgk dah lemah semangat nie ajak la diorng bersahur kat area tah mane2 tah..aku pun tak tau..macm2 aku tgk...tapi yang aku tau mamak dirang still same..sayur tak penah berubah..asek kobis kuning tu jeee..
lepas sahur2 tu aku mendesak tok diorng study..credit to me la..kalu tanpe aku korang mesti dah tido..dgn bantuan 2 orang TA dari takudai,aku un membantu gak..sikit2..dirong nie study la..aku rase komfem A la diroang nie..penuh ilmu di dada.eh separuh je kot..separuh lagi asap kot...bilik kouhai nie dah la nyaman..tenang..siap ade poster yang mengiurkan perokok tegar..tapi diorng still macam Am yang dulu..AM sekarng dah lain dah..hahaah...tapi papepun aku doakan korang semoga dapat menjawab soalan nie dgn tenang lagi berkeyakinan,...amin..

ok smpai disini sahaja..got to sleep..aku dah macam pak gurad dah..tak tido mlm..tido time kerja jee..aduh22..k bye2.
ijou
fin

Perkara 15

3 komen telah diberi

Hari ini aku menyaksikan sistem keretapi tanah melayu yang cukup sedih..kurang dari aspek keselamatan..bayangkan budak2 kecik yang main permainan ben10 boleh jatuh kat landasan n takde orang yang sedar pun..cube bayangkan kalu budak tu tak bersuare n leka bermain di landasan tu..tak ke bahaye...satu lagi of course dari aspek ketepataan masa..komfem la lambat..tulis pukul 730...tapi sampai 755...waktu berbuka plak tu..tak sempat berbuka ape2 sebb nak tunggu tren,tapi tren tak sampai2..cam ne la...Menteri pengankutan ni sape skang nie ek..takkan takde budget nak beli keretapi baru ...tambahkan landasan keretapi ke..n keretapi tanah melayu tak laju...aku rase dalam 60km sejam..tak tau la aku..hopefully generasi akan datang memandang serius benda nie.kita sebagai rakyat malaysia yang harusla bersatu padu untk memajukan Malaysia..
Malaysia oh Tanah Airku..Tanah tumpah darah seri ku....lalalala
Bertepatan dengan slogan satu malaysian rakyat didahulukan pencapaian diutamakan..
sekiranya rakyat didahulukan..dengarlah rintihan rakyat ini..dengarlah suare rakyat yang bekumandang di internet dan berbagai2 medium lain..jangan hanay mendengar suare rajyat yang menyokong kita mahupun kroni kita,dengarlah rintihan rakyat yang menyelar kerajaan,membuat reformasi membuat andaian membuat tuduhan semua kerana mereka2 itu semua adalah rakyat...rakyat yang menjadikan Malaysia ini sebuah negara..tanpa mereka tiada Malaysia..ayuhla ..fikirkan lah...sampai bila kita ingin terus berada di takok lama.....Wake up!!

wei..ape aku merepek nie..aku kurang calsium..aku nak minum air tropicana twister..orang cakap best.!!
arghh...ngantok nyer...jom tido rakan2...kepada yang nak balik beraye tu..selamt menjawab peperiksaan final anda dan selamat memandu dan selamat sampai ke destinasi...bye2
ijou..
fin...

Ape korang Rase??

7 komen telah diberi
Patut ke aku sambung tulis drama aku tu Diari nasri??? ade lagi ke kepentingan..
blog nie bukan untuk tulis drama tak..
ape korang rase??

Diari Nasri Epi 6: Kerana Katy

0 komen telah diberi
Hari ini aku macm biase bangun lewat..tapi memang nak bangun awal.ade plan aku tok bangun pagi ari nie..maklumla sekarng bukan aku je kena pergi sekolah..ehh..salah2..bukan pergi sorang2 ke sekolah..ade teman..selalu aku pergi umah katy yang ade kat taman sebelah b4 berjalan bersame naik bus ke sekolah..tapi hari ini aku lewat plak..tak tau la ape reaksi katy nanti..aku dengan kadar pantas dan lincah memberus gigi danbermandi koboi atau mandi kerbau..cukup syarat je..pakai perfume sikit then terus berbasikal ke rumah katy..sampai2 je katy dah takde...aduh..nak tnye mak die segan plak..takut2 mak die tak bangun lagi ke kan..last2 aku call die,tgk2 die dalam bus dah..
alamak aku tertinggal bus la plak..komfem kena tahan dengan Farid, pengawas gila pangkat tu....aduh..mati aku..tau2 je la farid tu..bukan leh tgk muka aku datang lewat..semua aku je kena..memang tak kasik muka kat aku..teringat plak aku time ade sekali tu die boleh heret aku kat tgh2 dewan perhimpunan pastu suruh aku nyanyi lagu Negaraku depan orang ramai...ter ketar2 mulut aku nyanyi lagu negara ku..salah aku just gi tandas time perhimpunan...die kate aku skip perhimpunan..aduhh..tak blah siak...hmm...kalu ikotkan hati nak je aku bals balik nanti time aku dah otai sikit..tapi ni skang baru biase2 je..aku banyk kan bersabar..
Ishk...dari tadi fikir pasal farid wat pe..aku kena bergegas ke sekolah nie..aku pun amek second bus tok ke sekolah..aku fikir2 dari kena tahan dengan farid baik aku oanjat tembok sekolah..paling tidak pun tak jumpe Si farid tu...ok gak idea aku nie...bijak gak aku nie kekadang..hahaah..kat sekolah tu aku tgk kiri kanan,line clear je aku panjat..fuhh selamat..takde sape2 nampak..tapi yang peliknyer aku jaln2 sorang pun takde..kelas pun tak start lagi..ape ke he nyer nie...aku usya2 takde orang kat kantin,bilik kemahiran hidup pun takde..
Rupa-rupanye diorng kena tahan dalam dewan. ramai giler la.. laki pompan di asingkan..masuk bilik koperasi dgn bilik jahitan kat area dewan tu..aku tgk kenape la tu...last2 aku menyelinap n curi2 tgk ape yang berlaku kat bilik jahitan..sebb pompan semua masuk bilik tu..hehehe..
'Kamu semua bukak tudung masing2' tegas cikgu bertugas...aku tak cam sangt suare cikgu tu..rase macam mak zabedah,classmate aku punyer mak.mak die ajar KH tok pompan tu..ape ek..ERT..elektif rumah tangga..lebih kurang cam tu kot..perghh..bagaikan kan pluang datang bergolek2..dapat tgk rambut sorang2..hehe..tapi ape ke he nyer nak bukak tudung ni semua..
"HAri ni cikgu nak cek kamu yang warnekan rambut dan nak periksa kalu2 kamu ade simpan tatu yang kekal.,sekolah melarang kamu untuk mewarnakan rambut dah pakai tatu"kate cikgu tu...
ooo diorng nak cek sape dye rambut n tatu rupenyer..ni mesti sebb ade budak2 nie yang join kongsi gelap area kawasan sekolah nie...gangster beb..sekali dirogn bwak konco mau bersepai kereta mangsa..perghh..cuak aku...ade kes baru2 ni,kereta cikgu kena baling batu,bersepai kaca depan keta tu.orang cakap cikgu tu wat hal dgn salah sorang budak kongsi gelap kat situ..tak tau la betol ke tak...
hari ini semua kena..takkan pompan pun ade join kongsi gelap..melayu plak tu..konfius aku...tapi takpe..aku gak berpeluang tgk minah2 sekolah nie punyer BODY..hehehe..sorang demi sorang dilucutkan tudung..di cek sebelah kiri,cek seblah kanan..selak sane selak sini..selamatla tak selak semua..hehe..kalu tak..sihat mate aku...hahaha..
satu kelas demi satu kelas aku tgk..syok jee mate memandang...free la kan..tgh syok2 tgk tetibe jeeee.....
tetibe je aku baru teringat..Katy baru dye rambut semlm..die ade bagi tau aku..sebb kakak die letakkan dye tu kat ujung rambut die..alang2 dah terletak die letak semua..tu die cakap..aku tak tgk lagi..warne ape ek katy punyer rambut..ni yang berdebar2 nak tunggu kelas Katy nie..penat aku tunggu..last2 ade gak kelas katy..aku tgk katy beratur paling last skali..muka die dah macam2 ayam berak kapur ah..cuak jee..oh..kalu kena tahan komfem la die malu...aku pun malu gak kot..Bf die la katekan..tapi takkan pihak sekolah nak kecohkan kot..aku rase tak laa..
aku fikir dalam ati aku,nak selamatkan katy ke nak tgk rambut die yang abru dye..hmm..fikir punyer fikir..aku dapt idea...
ching2..silau mata Katy..katy punyer mate je silau,orang lain tak...die tgk kat mane arah datang silauan tu...die tgk2 je aku yang pantulkan cahaya matahari dari cermin..terrer gak aku sains nie..hehe..Die tgk aku tgk terngendap2..aku panggil die..die mula2 cam tak nak datang ..aku pujuk2 dgn menggunakan bahase isyarat baru die pakat dgn member2 die then terus menghilangkan diri dari barisan yaung beratur tu..hahaha..aku berjaya pujuk die..even guna bahase isyarat yang aku tak penah belajar .hehe..
"kenape wak?ngendap2 kat sini pastu panggil2 saye..ade pape ke?"tanye die..
"nak selamatkan awk..kan awak dye rambut..hari nie diorng check semua skali..tatu rambut n semua la"balas aku
"ooo..kena check gak ke..kalu kantoi kena hukum ape?"
"tak tau la plak..stakat nie yang kena tahan smua kena bawak gi bilik lain..saye kat sini je..dah lame dah"
"oo ni ke kerja awak ngendap student pompan..tak sangke awak nie cam nie.."
"eh takde la..bukan kerja saye cam nie...saye ternampak je..sib baik saye kat sini,kalu tidak awak mesti kena tahan gak"
"betol gakkan...hmm..so cam ne skang nie?.kita nak gi mane..awak kena selamatkan saye"
'kita tak yah gi mane2...kita tunggu sini sampai kelas awak abis sportcheck..pastu awak masuk balik dalam barisan tu,ok x? genius x saye?"
"genius la sgt..kaki kelentong boleh laa..saye ikot je la ape2 pun.."
lepas sportcheck tu katy n fren terus blah gi kelas..yang aku nie..haa..masih duduk lagi kat area bilik jahitan tu,.nak masuk bilik lelaki jgn harap laa...malas aku..nanti kena tegur semua dah jadi satu kes dah..
last2 aku terus gi kelas aku,abis satu period wat sport check je..selamat la kelas sejarah..kelas paling aku tak suka..huhuhu..ade ke blaja sejarah pagi2...
Kat dalam kelas aku kena bahan jee..aku la gangster,aku la bulu kaki kuning ,aku la otai sekolah ,aku lah ade tatu naga kat blakang nie..kat lengan tatu harimau...semua aku yang kena..maklumlaa aku je yang skip sport check tu..budak pompan pun kutuk aku gak..diorng tak tau rahsia rambut diorng semua kt tgn aku..ade yang lurus ,ade yang ikal mayang ade yang kerinting,ade yang afro,ade yang tak penah basuh pun ade...hahaha..tapi aku senyap jee...aku ni budak pendiam..tak suka kecoh2..takpe la..hari nie hari diorng,esok2 hari aku lak kan..heheeh
Loceng besar dah berbunyi..aku bergegas pergi ke koridor depan tunggu katy..beratur ikot kelas katy..balik mesti kena same..tapi aku tunggu punyer tunggu,katy tak muncul..mane die pergi..aku call2 hp die die tak angkat..aku tnye member die,die dah kuar lagi awal tadi..perghh..mane ko pergi katy..ko tinggalkan aku ke katy.aku berlari0-lari tgk2 nmpk katy kat pintu pagar mcm tunggu seseorang..mungkin aku kot yang die tunggu..aku pun lari la..tgh aku berlari bala sampai..bukan Balakrishnan..bala la..musibah,...Si farid tetibe je tahan aku..cakap aku tak ikot barisan..perghh menyirap aku..akutry lawan2 balik tapi cikgu semua ade kan..kantoi la plak nanti..last2 aku kena balik paling last skali..berdiri la aku blakang farid bangang tu..Katy dah takde dari penglihatan aku,..mane die pergi aku tak tau...hmm..sebab katy la aku tertinggal bus tadi,n sebb katy gak lah aku balik lewat ..hmm..nasib2..
malang sungguh hari nie.
"aku nampak ko panjat tembok pagi tadi,aku saje lepaskan ko..ko jgn ingt aku tak tau ape ko wat mase sportcheck tadi..ko jage2 sikit pasni..ade orang sentiase memerhatikan ko"suare sakit ati kuar dari mulut busuk farid baghal kuationgkopi tombi tom2 buloh cisak lipan..
ijou.
fin

Fiksipitasi

1 komen telah diberi
Hari ini ku berjalan bersendirian,
Melalui lorong2 gelap penuh kebencian,
setitik demi setitik peluh jatuh ke bumi,
membasahi jasad membujur layu,

Kuharungi hari ini dengan dentuman dan keharuan,
Berdas-das tembakan menembusi bayanganku,
Aku hanya sekadar mencari pertalian yang putus,
Akibat bedilan Zionis si zalim.

Mungkin rakan penaku tealh menghantar surat kepadaku,
Cuma aku tidak dapat membalasnya lagi,
Keranaku tidak membacanya lagi,
Kerana peti surat rumahku tiada lagi.

Mungkihkah sebaya diriku di sana sedang berhibur tari,
Atau dihiburkan dgn pelbagai aksi,
Sedangkan aku beraksi mempertahankan diri,
Demi secebis maruah ibu pertiwi.

terase diri ini besar...

6 komen telah diberi


Dah berhari-hari aku duduk umah baru aku sedar aku nie dah tua..hahaha..bukan ape..hari nie anak sedare aku tak abis2 panggil aku 'poksu' je..dah bnyk kali la..n beberape kali aku memarahi budak tu sebb tak dengar kate..garang gak aku nie sampai anak sedare aku pun takut..nak mintak main PSP pun takut ..hahah..tapi aku bukan marah pun..ye la..ape nak wat..masing2 ade kisah sedih diorng..die je tak sedar lagi..nanti2 la kot..tu la..bile orang dah panggil kita pakcik nie..terase la diri ini dah tua..umur dah lebih 20 tahun dah..komfem la dah tua..2 abad aku idup dah mane tak tuanyerr...tapi jiwa masih mude beb..masih aktif lagi..even tak aktif mane pun..haha..papepun aku rase bertuah la gak dapt gelaran pakcik dalm usia yang boleh dikatakan muda nie..kalu kat jepun tu,umur tak berape tah baru nak kawin..tu belom dapat anak lagi..tah2 umur dah 30 lebih baru dapat anak agaknyer.time tu komfem la adik beradik pun dah besar..so takde la gelaran pakcik umur 20-an..hehe..lagi best kalu dapt gelaran bapa dalam usia muda..hot dad...hahaha...agak terperanjat gak la bile aku tnye member2 yang dulu same2 main guli dulu sekarang dah kawin dah..ade yang dah ade anak dah..perghh..tak leh blah..tapi dalam ramai2 tu ade gak la yang kawin sebb terpakse,kawin sebb tu,sebb ni n mostly of course kawin sebb cinta,,dan kasih sayang..hmm..memang orang2 cam umur same dgn aku nie tgh panas untuk berkahwin..ye la..masing2 ade kerjaya sendiri..dah mampu nak dirikan masjid..ape lagi tunggu..jgn tunggu lame2 nanti diambil orang...hehek lah..POksu nak tido...gud nite every one..selamat berbuka n selamat berpuase..n bersahur..wassalam
ijou.
fin
assalamualaikum

Malam merdeka...

2 komen telah diberi
malam merdeka aku kat mesia same je lebih kurang kat jepun..hahaha..aku menyambut nyer dgn bermain futsal di malam merdeka..selamat lah semua member2 aku balik ke kampung halaman diorng tok bersama family..even cuti 3 hari pun cukup la tok jumpe2 member2 kat sini..venue lepak seperti biase BENAFE..restoran yang menyajikan bermacam2 juadah tok penduduk setempat...kat situ la kitorng melepak n kat situ la berbagai2 topik di luahkan..hahaha..mlm merdeka tukar selera plak..dari melepak better gi main futsal..dah la main 2 jam..betol2 abis time merdeka la...haha...yang kelakar nyr temapt main futsal tu dekat dgn sungai...ade lah sekali tu member aku nie die gi shoot terus masuk sungai..bola dah la satu je..kalu bola tu hanyut dah tak leh main dah..masing2 gelabah tgk bola masuk sungai..bile pergi dekat2 je tgk bola tu tak hanyut..sebab air surut..tersangkut kat tanah selut..macam2 idea kuar nak amek bola tu ..last2 guan baldi n kayu n tali nak angkut bola tu..akhirnyer berjaya..hahah..pelik betol aku tgk..tapi takpe asalkan boleh main lagi..

pengajaran dari cerita nie..berkorban ape sahaja..harta ataupun nyawa demi untuk ape2 je...hahaha

hari ini dalam sejarah...

1 komen telah diberi


Hari ini dalam sejarah memperlihatkan perut aku semakin sakit n terus sakit..akibat pemakanan yang tidak terkawal ketika berbuka dan bersahur..so hari ini aku bercadang tok tidak memakan bnyk sgt ketika berbuka tetapi apekan daya nafsu makan aku tergoda dengan kuah lemak udang n sambal belacan kat umah ..aku tidak menambah..aku ingt dah ok..tapi lepas abis tu rupa rupanya KFC terhidang di meja ruang tamu aku..ade McD gak..perghh,..aku dengan perut yang separuh senak telan menelan seketul burger mcChicken..abis..aku bertahan untuk tidak menambah ape2..aku berjaya..untuk seketika sahaje..kerna lepas solat maghrib aku telah menelan 2 3 ketul ayam KFC dan perut ku makin senak..ahh..aku tidak ke surau untk terawih...kuah kuah kuah...aku menunggu perut lega tapi tak lega2..dan ketika itu lah kawan ku yang masing2 baru pulang dari tempt pengajian untuk cuti ahri merdeka telah mengajak aku gi lepak2 akt kedai mamak tgk Mu vs Arsenal..ok gak...aku kuar..aku tak mkn pun sebb perut masih ber kunang-kunang ..huhuhu.. menunggu tok kuar tapi tak kuar2...so damn s*** aku rasekan...ah,,peduli ape..seikaku minna dah atsumaru..aku pun happy2 kan diri...hmm...perut2..bila la ko nak baik...