Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

call from mekah

Hari ini mak aku call aku ..die just nak tanye khabar je..tu pun aku baru bgn..ak baru teringat die kat mekah..naik haji..rupenyer die nak berangkat esok..1hb 11..aku ingt 25hb ari tu..that y aku ingt mak aku call dari mekah..pe la aku nie..hahaha..takpe la dah mase die nak gi taun ni..aku doakan die supaya selamat pergi dan selamat balik nanti..korang2 pun doakan lah mak aku skali eh as my fren n as muslimin n muslimat..
bercakap tentang haji nie..aku ingat dulu mase kecik2,orang yang pergi haji nie semua orang tua je..pakcik2 atok2 yang dah tinggi umur baru sempat nak gi haji..maybe time dulu orang tak kemampuan nak gi time muda2 atau diorng baru nak insaf time dah tua..tak tau la aku sebbnyer tapi skang nie ko tgk..kecik2 lagi dah gi haji..dah boleh panggil dik haji dah..orang zaman skang bnyk duit n ekonomi negara kita skang makain ok compare dgn dulu so tak susah nak gi haji.pastu dgn adanya tabung haji yang manage orang2 gi haji ni mengutakan lagi institusi penghajian ni ke peringkat yang boleh dibanggakan..tapi aku musykil gak laa..kalu diorng pergi time muda2 nie adekah diorng cukup bersedia dari segi fizikal dan mental,zahir dan batin..??fizikal tu maybe la sebb muda2 nie masih boleh tahan lagi dgn asakan kat sane nanti..mane tak nyer berpuluh2 juta umat islam kat satu tempat,komfem sesak....tapi dalaman tu diorng cukup bersedia ke..kalu nak diilustrasikan dalam gambar,ko tgk cite qalesya siaran astro time bulan puase ari tu..seorng budak ni bangge dgn gelaran haji sampai die gi haji 3 kali so panggilan haji die kena 3 kali..ape daaa..kalu tu sebagai bahan lawak ok la..tapi kalu realiti ade budak cam nie tak ke haji itu takde maknyenyer..
aku tgk skang nie artis2 ramai yang gi haji..pergi haji smua nak tutup,aurat jage..balik je dari haji tak smapi sebulan dah terbukak sana terbukak sini,mungkin diorng rase pergi haji ni just tok lepas tanggungjwab..tau la diorng ni bersedia dari segi duit,tapi tak perlu la wat dgn tergesa-gesa kalu kita tidak bersedia.ye ..malang tak berbau..kita tak tau kita mati bile..
tapi pastikan la korang tau korang dah bersedia untuk pergi baru pergi..hmm..
aku penah dgr ustaz aku cerita time die gi indonesia dulu,adelah sorang pakcik nie,ustaz aku jumpe kat kedai ,bile time waktu smayang je ustad aku ajak die smayang tapi die cakap tak perlu sebab die dah smayang kat masjidil haram time die pergi haji.die kate smayng di masjidil haram sama dgn berape tahun tah smayang kat masjid biase.so die tak perlu lagi smayang lepas die smayang kat masjidil haram..hmm ape da pakcik tu..even benda tu betol pun tapi meninggalkan solat kan berdosa.harap je dah gi haji tapi perangai masih tak berubah.tapi bukan semua orang indon cam tu kot..segelintir je kot..ataupun pakcik tu sorang je,sebab nak cari alasan tak nak smayang..
aku ni cakap macma dah gi haji 3 4 kali..padahal sekali pun tak pernah..aku ucapkan la TahNIAH kepada sesiapa yang dah gi haji atau umrah,dapat jugak korang jejakkan kaki ke tanah suci tue..aku harap2 ade rezeki sampai la aku ke sane.
papepun ape yang aku tulis nie ade yang terase ke tersinggung aku mintak maaf la..tak sengaja..just pendapat dari ati...

p/s: terase terharu plak mak aku call ..dah lame tak dgr suare die..tapi time tu ak mamai,tak sempat nak feeling..skang baru nak feeling..

Tuhan yang Esa ,
Ampuni dosa Ibu,
Tempatkan dia di antara kekasih kekasih Mu.

oh ibu.

2 komen telah diberi:

salmi dharmiza said...

ape la kamu ni. patutnye kamu yg call mama. ish3...

oiyour said...

tu la...tak patut betolll