Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Diari Nasri Epi 6: Kerana Katy

Hari ini aku macm biase bangun lewat..tapi memang nak bangun awal.ade plan aku tok bangun pagi ari nie..maklumla sekarng bukan aku je kena pergi sekolah..ehh..salah2..bukan pergi sorang2 ke sekolah..ade teman..selalu aku pergi umah katy yang ade kat taman sebelah b4 berjalan bersame naik bus ke sekolah..tapi hari ini aku lewat plak..tak tau la ape reaksi katy nanti..aku dengan kadar pantas dan lincah memberus gigi danbermandi koboi atau mandi kerbau..cukup syarat je..pakai perfume sikit then terus berbasikal ke rumah katy..sampai2 je katy dah takde...aduh..nak tnye mak die segan plak..takut2 mak die tak bangun lagi ke kan..last2 aku call die,tgk2 die dalam bus dah..
alamak aku tertinggal bus la plak..komfem kena tahan dengan Farid, pengawas gila pangkat tu....aduh..mati aku..tau2 je la farid tu..bukan leh tgk muka aku datang lewat..semua aku je kena..memang tak kasik muka kat aku..teringat plak aku time ade sekali tu die boleh heret aku kat tgh2 dewan perhimpunan pastu suruh aku nyanyi lagu Negaraku depan orang ramai...ter ketar2 mulut aku nyanyi lagu negara ku..salah aku just gi tandas time perhimpunan...die kate aku skip perhimpunan..aduhh..tak blah siak...hmm...kalu ikotkan hati nak je aku bals balik nanti time aku dah otai sikit..tapi ni skang baru biase2 je..aku banyk kan bersabar..
Ishk...dari tadi fikir pasal farid wat pe..aku kena bergegas ke sekolah nie..aku pun amek second bus tok ke sekolah..aku fikir2 dari kena tahan dengan farid baik aku oanjat tembok sekolah..paling tidak pun tak jumpe Si farid tu...ok gak idea aku nie...bijak gak aku nie kekadang..hahaah..kat sekolah tu aku tgk kiri kanan,line clear je aku panjat..fuhh selamat..takde sape2 nampak..tapi yang peliknyer aku jaln2 sorang pun takde..kelas pun tak start lagi..ape ke he nyer nie...aku usya2 takde orang kat kantin,bilik kemahiran hidup pun takde..
Rupa-rupanye diorng kena tahan dalam dewan. ramai giler la.. laki pompan di asingkan..masuk bilik koperasi dgn bilik jahitan kat area dewan tu..aku tgk kenape la tu...last2 aku menyelinap n curi2 tgk ape yang berlaku kat bilik jahitan..sebb pompan semua masuk bilik tu..hehehe..
'Kamu semua bukak tudung masing2' tegas cikgu bertugas...aku tak cam sangt suare cikgu tu..rase macam mak zabedah,classmate aku punyer mak.mak die ajar KH tok pompan tu..ape ek..ERT..elektif rumah tangga..lebih kurang cam tu kot..perghh..bagaikan kan pluang datang bergolek2..dapat tgk rambut sorang2..hehe..tapi ape ke he nyer nak bukak tudung ni semua..
"HAri ni cikgu nak cek kamu yang warnekan rambut dan nak periksa kalu2 kamu ade simpan tatu yang kekal.,sekolah melarang kamu untuk mewarnakan rambut dah pakai tatu"kate cikgu tu...
ooo diorng nak cek sape dye rambut n tatu rupenyer..ni mesti sebb ade budak2 nie yang join kongsi gelap area kawasan sekolah nie...gangster beb..sekali dirogn bwak konco mau bersepai kereta mangsa..perghh..cuak aku...ade kes baru2 ni,kereta cikgu kena baling batu,bersepai kaca depan keta tu.orang cakap cikgu tu wat hal dgn salah sorang budak kongsi gelap kat situ..tak tau la betol ke tak...
hari ini semua kena..takkan pompan pun ade join kongsi gelap..melayu plak tu..konfius aku...tapi takpe..aku gak berpeluang tgk minah2 sekolah nie punyer BODY..hehehe..sorang demi sorang dilucutkan tudung..di cek sebelah kiri,cek seblah kanan..selak sane selak sini..selamatla tak selak semua..hehe..kalu tak..sihat mate aku...hahaha..
satu kelas demi satu kelas aku tgk..syok jee mate memandang...free la kan..tgh syok2 tgk tetibe jeeee.....
tetibe je aku baru teringat..Katy baru dye rambut semlm..die ade bagi tau aku..sebb kakak die letakkan dye tu kat ujung rambut die..alang2 dah terletak die letak semua..tu die cakap..aku tak tgk lagi..warne ape ek katy punyer rambut..ni yang berdebar2 nak tunggu kelas Katy nie..penat aku tunggu..last2 ade gak kelas katy..aku tgk katy beratur paling last skali..muka die dah macam2 ayam berak kapur ah..cuak jee..oh..kalu kena tahan komfem la die malu...aku pun malu gak kot..Bf die la katekan..tapi takkan pihak sekolah nak kecohkan kot..aku rase tak laa..
aku fikir dalam ati aku,nak selamatkan katy ke nak tgk rambut die yang abru dye..hmm..fikir punyer fikir..aku dapt idea...
ching2..silau mata Katy..katy punyer mate je silau,orang lain tak...die tgk kat mane arah datang silauan tu...die tgk2 je aku yang pantulkan cahaya matahari dari cermin..terrer gak aku sains nie..hehe..Die tgk aku tgk terngendap2..aku panggil die..die mula2 cam tak nak datang ..aku pujuk2 dgn menggunakan bahase isyarat baru die pakat dgn member2 die then terus menghilangkan diri dari barisan yaung beratur tu..hahaha..aku berjaya pujuk die..even guna bahase isyarat yang aku tak penah belajar .hehe..
"kenape wak?ngendap2 kat sini pastu panggil2 saye..ade pape ke?"tanye die..
"nak selamatkan awk..kan awak dye rambut..hari nie diorng check semua skali..tatu rambut n semua la"balas aku
"ooo..kena check gak ke..kalu kantoi kena hukum ape?"
"tak tau la plak..stakat nie yang kena tahan smua kena bawak gi bilik lain..saye kat sini je..dah lame dah"
"oo ni ke kerja awak ngendap student pompan..tak sangke awak nie cam nie.."
"eh takde la..bukan kerja saye cam nie...saye ternampak je..sib baik saye kat sini,kalu tidak awak mesti kena tahan gak"
"betol gakkan...hmm..so cam ne skang nie?.kita nak gi mane..awak kena selamatkan saye"
'kita tak yah gi mane2...kita tunggu sini sampai kelas awak abis sportcheck..pastu awak masuk balik dalam barisan tu,ok x? genius x saye?"
"genius la sgt..kaki kelentong boleh laa..saye ikot je la ape2 pun.."
lepas sportcheck tu katy n fren terus blah gi kelas..yang aku nie..haa..masih duduk lagi kat area bilik jahitan tu,.nak masuk bilik lelaki jgn harap laa...malas aku..nanti kena tegur semua dah jadi satu kes dah..
last2 aku terus gi kelas aku,abis satu period wat sport check je..selamat la kelas sejarah..kelas paling aku tak suka..huhuhu..ade ke blaja sejarah pagi2...
Kat dalam kelas aku kena bahan jee..aku la gangster,aku la bulu kaki kuning ,aku la otai sekolah ,aku lah ade tatu naga kat blakang nie..kat lengan tatu harimau...semua aku yang kena..maklumlaa aku je yang skip sport check tu..budak pompan pun kutuk aku gak..diorng tak tau rahsia rambut diorng semua kt tgn aku..ade yang lurus ,ade yang ikal mayang ade yang kerinting,ade yang afro,ade yang tak penah basuh pun ade...hahaha..tapi aku senyap jee...aku ni budak pendiam..tak suka kecoh2..takpe la..hari nie hari diorng,esok2 hari aku lak kan..heheeh
Loceng besar dah berbunyi..aku bergegas pergi ke koridor depan tunggu katy..beratur ikot kelas katy..balik mesti kena same..tapi aku tunggu punyer tunggu,katy tak muncul..mane die pergi..aku call2 hp die die tak angkat..aku tnye member die,die dah kuar lagi awal tadi..perghh..mane ko pergi katy..ko tinggalkan aku ke katy.aku berlari0-lari tgk2 nmpk katy kat pintu pagar mcm tunggu seseorang..mungkin aku kot yang die tunggu..aku pun lari la..tgh aku berlari bala sampai..bukan Balakrishnan..bala la..musibah,...Si farid tetibe je tahan aku..cakap aku tak ikot barisan..perghh menyirap aku..akutry lawan2 balik tapi cikgu semua ade kan..kantoi la plak nanti..last2 aku kena balik paling last skali..berdiri la aku blakang farid bangang tu..Katy dah takde dari penglihatan aku,..mane die pergi aku tak tau...hmm..sebab katy la aku tertinggal bus tadi,n sebb katy gak lah aku balik lewat ..hmm..nasib2..
malang sungguh hari nie.
"aku nampak ko panjat tembok pagi tadi,aku saje lepaskan ko..ko jgn ingt aku tak tau ape ko wat mase sportcheck tadi..ko jage2 sikit pasni..ade orang sentiase memerhatikan ko"suare sakit ati kuar dari mulut busuk farid baghal kuationgkopi tombi tom2 buloh cisak lipan..
ijou.
fin

0 komen telah diberi: