Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Cuti Saljiku Bukan Di rumah Part 3

MOCHI TSUKI
waa...lepas kitorang gi UFJ esoknyer kitrng gi area osaka yang name kuroen..kana..ade sape2 nak betolkan??..untuk gi rumah kawan wada sensei untuk membuat Mochi..tradisi mochi tsuki ni selalu orang jepun adekan untuk tahun baru...正月。。。..kat umah tu penuh la orang tua..so diorng ni a little bid tak larat nak memukul nasi yang akan di campur ber macam macam jenis benda contohnya rumput,udang ,kacang,kacang itam,kacang merah....tapi zaman skang ni ramai orang tua jepun cakap,orang muda masa kini ade yang tak tau nak wat mochi ni cam ne,sebb dah jarang dah upacara ni diadakan...so,kitorng yang kuat2 belaka ni pergila membanting tulang,lelaki kuat yang ade kat situ mengikut turutan oiyour(hehehe),saido,abul,lan g,adib dan halim...pompan pun ade turut serta,salmi n far..diorng ni kerjanya makannnnn je..tapi ade gak tolong2 sikit .pastu dalam upacara tu kitorng ade diajar upacara jalan teh...waa..beruntung kitorng..kalu tak silap aku,sape nak blaja benda ni kena guna duit banayk..tapi kitorng free je,tapi memang payah la nak ikot betol2..








kuih tu dah la liat,teh tu dah la pahit..waa..iya da sonna ...panjang gak upacara tu sampai kaki aku dah sesemut sebb duduk bersila jepun...lebih kurang kol 5 kot baru kitorng balik,dah amek2 gambar2 semua kitorng gi umah wada..serious shit kaye sensei aku tu..umah siap ade dua,anak cun,n ade yang kate anak laki die hensem..huh....memang beruntung la die tu..tapi sebb sensei penat kan kitorng pun beredar awal dari umah die..membawa haltuju masing2..aku ke osaka,diorng tachi ke kyoto..hhuhuhu..penat2..tapi ber baloi..merasai keberatan penukul tok pukul mochi tu..huhuhu..gambar2 di facebook k..yoroshiku...X

6 komen telah diberi:

aReLaN said...

mmg puas ko jln2 eh fuyu yasumi ni.ii na.....

oiyour said...

hehe..lom lagi abis ni..abiskan mase bersame si dia memang puas.heheheh

dharmiza said...

kaorien laa...kuroen plak jdnye...

pstu tlg sikit2? heh..pnat saye mengetuk tau!

jalan teh = sadou desyou. chado jyanakute.

sensei ade 2 umah? chigau yo. sensei ade 7 umah. hahaha... umah die sbijik tu kan. pstu kat atas die ade 6bijik 1room die kasik sewa. eh bini die kasik sewa. ah mention la psl keter lexus sensei yg mewah itu. hehehe

kyo_9 said...

香里園(こうりえん)la..
kalau ikut turutan paling kuat memukul, ak rase Faridah lagi kuat dari Salmi.. haha

no hard feelings~

dharmiza said...

saido offensive?
lek r..tau la blog saye cantekk.. ahax~

ok2 kourien. x igt la cane nk eja.tp sebut lbh kurg r.

oiyour said...

hahaha..ade kemunasabahan faridah lagi kuat dari salmi..hmm..kita rujuk balik nanti..
sensei ade brape bnyk umah pun yang penting die kaye dow....beruntung sape jadi menantu die..hahah
hah..die ade keta 2 sebiji sorang..kirenyer ade 4 biji la..anak die semua ade keta..jeles aku,,