Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Cuti Saljiku Bukan Di rumah Part 1

waa...sungguh lama aku meninggalkan gelanggang menullis ini..bukan sebb aku sengaja tapi sebb atas permukaan bersalji dan had laju yang mengalahkan pelari pecut dunia ini,aku takleh membawa komputer ku yang besar..maklumla takde laptop..ade PC je..wuwuw..tapi akhirnya aku berjaya menulis untuk kali ini..banyak aku nak tulis so aku wat part 1 2 3...korang saksikan..
dalam part ni aku nak crite la permulaan musim cuti 冬(sejuk) ku..KITORANG GI MAIN SNOWBOARD..HEHE..boleh dikatekan semua orang kali pertama bermain snowboard n ski..hehe..kire macam budak jakun la nie tak penah tgk salji(aku pun same gak..haha)..
selaku penganjur atas nama(name je,wat kerja bukan aku.hhaha),aku telah mengumpulkan seramai 35 ahli JAD batch 5 untuk bersama sama menyertai acara ni..cehh.macm hari sukan la plak nak acara2 nie..haha..tapi memang 35 orang la..33 orang bertolak dari shinjuku n 2 orang bertolak dari osaka(salmi n far).time kat shinjuku MUSAB n PENYU pun ade..diorang jadi pemerhati.mane tau kitorng ade wat pape yang tak elok ke kan..nanti die tegur la..haha..so berangakat la kitorang pada mlm 24hb tu ke 北滋賀(kita shiga)...bus tu punye la lembab sampai kan aku rase orang naik motor 50cc pun boleh potong..dah la panas..aku tak leh tido..tau la kat luar tu sejuk tapi kat dalm ni panas giler..mereka sahaja yang tau..Dah la kena marah..sebb wat bising..'後ろの人静かにしてもらいませんか”。。perghh..menyirap aku time tu..nak je aku bising balik..tapi menghormati orang nak tido aku senyapkan diri bersama piji n roy pandarian...sampai2 je kat kitashiga(pukul 530 a.m) tu kitorng tunggu budak2 anime dari osaka sampai..time tunggu tu terserlahlah kejakunan mereka2 yang 1st time tgk salji...sentuh2 la..pegang2 la..siap ade yang cakap "jom balik..aku dah sentuh salji..",biase la tu..1st time..tapi aku lek je walaupun 1st time sebb ade benda lagi penting yang aku tunggu..hehehe...setibenye diorng, kitorng terus gerak ke hotel berjalan kaki diketuai oleh musab...musab...kat hotel tu ramai gile..aku rase sebb murah orang ramai datang situ..lebih kurang kol 830 tu kitorng dah ready2 nak gi main snowbot tapi masalh muncul..tak jumpe kedai sewa snowbot..berpusing2 la kitorng sampai musab jumpe lalu bergegas seperti kambing masuk kandang mencari snowbot idaman hati(x cari pun..ade pakcik pilihkan)..bermula la waktku2 kejatuhan dan kesakitan punggung masing2...hari 1st salji tak banyak..jatuh sakit giler..dah la 1st time,salji sikit perfect untuk orang sakit..haha..selaku pengajur aku telah lantik CIKUN selaku teaching assistant(TA)..beliau telah berjaya mengajar budak2 ni untuk berdiri dan memakai snowbot...Tahniah untuk Cikun...setelah dari pukul 9 hingga pukul 4 gurai bermain ,akhirnya semua berenti kerana hendak check in n bermakan malam...tgk muka masing2 memang takleh blah..penat campur sakit...time dinner ade plak masalh..kehadiran musan n penyu mula mula menyebabkan kami semua tak leh mkn mlm sebb dirong cakap ade orang bgtau telur yang di masak mengandungi みりん(mirin)..tetapi selepas semua berkelaparan yang teramat sangat mereka menanyakan skaloi lagi then diorng cakap telur ni akde mirin.dan semua bersantap sepuas hati sebb tabehoudai...boleh tahan la mkn time tu..tapi sebb penat sgt kot aku lebih pikirkan nak tido dari nak makan..Badan2 yang sakit ni dilapik dgn futon yang empuk akhirnya semua tido dengan lena..tapi ade gak yang tak lena..ade la masalah diorng tu..hehe..ade gak yang kol 2 pagi baru tido..diorng mantap.takpe...


Hari ke-2 menjanjikan PERFORMent yang hebat dan seperti dijangka semua dah boleh bermain dengan tenang dan aggresif...hari ni salji turun lebat dan permukaan salji jadi tebal..so jatuh pun rase cam jatuh kat bantal..haha...puas kitorng main hari tu..tapi nak bangun pagi tu perghh...sakit..rase cam tak nak bgn dah..badan2 semua sakit..ade orang punyer medula oblongata die sakit la ape la n sebagainya..tapi lepas pekena roti n telur n kopi semua kembali segar dan memulakan peluncuran dengan kadar yang cepat..hari kedua ramai sgt orng la..hinggakan naik gondola pun nak dekat sejam..tapi semangat yang kental kitorang harungi deretan orang dengan tabah dan menipu(masuk line budak2 baru nak blaja,padahal tak daftar pun),hari kedua bukannya bontot atau badan yang sakit,tapi muka n tgn n mata n hidung,ni sebab salji yang turun dah suhu paling panas -8 darjah celcius..semua perform dengan hebat n budak pompan pun turut same berluncur tapi ade yang separuh jalan je..hehe...hari kedua bajet nak amek gambar kat ski jyo.puas la aku bwak kamera sambil meluncur..last2 xde orang pun nak amek..sebb kat atas skali sejuk sgt n salji tebal sgt..so terbantut la acara amek gambar..hari ni dirong main sampai gondola tutup lebih kurang kol 5..sebb best sgt kot..tah..tak tau la..aku main kejap je..dalm kol 4 tu dah turun dah..sayang d80 masuk salji nanti..pastu takut jatuh jugak..dari tanggung risiko tu aku berhentikan permainan ku dgn cepat..Mlm tu kitorng makan tabehoudai ...marvelous...1st2 tu ramai la taknak makan tabehoudai sebb takut sikit je benda boleh makan..tapi lepas aku pujuk dan merayu dan jadi promoter sejekap,semua amek tabehoudai,makan ketam,udang,sotong,sushi,udon,spagethi,roti,dessert,kentang dan macam2 lagi..puas la gak...harap2 la kan...malam tu semua segar tak macm hari 1st..semua stay sampai kol 12 gurai,ade yang main kad,ade yang jalan2 kat salji,ade yang amek gambar,ade yang baring atas salji dan ade yang ber tut..tut.. kat salji..haha..sabar je la...ade je gambar2, saje tak nak dipertontonkan...fuhhh..tdo mereka dengan lena kot...(takde yang mengigau..1 2 3 4 5 6 7 8 TUKAR!)
Hari ke-3 aku dah nak balik awal...waaaa..tak puas main tapi dah nak balik..pagi tu kitorng cek out awal..dalm kol 830..pastu amek gambar ramai2..sebb tugas penganjur ni dah atas name aku, so aku kena check out kan semua orang..kitorng start main kol 9 sampai la kol brape tah diorng tu..aku abis kol 1130..sempat la wat video..hehehe...pastu aku terus berangkat meninggalkan ryuou kitashiga untuk ke destinasi seterusnya..musim cuti ku tidak dirumah...papepun thanks kepada 34 ahli lain yang memberi kerjasama yang baik sepanjang holiday nie..hope kita dapat wat lagi.walaupun banyak kekurangan dari segi tempat tinggal,ski jyo,baju,ski,snow bot semua aku mintak maaf la eh..lepas nie wat yang terbaik k..kat sini aku letak gambar sikit2 je ...nak lagi ade kat facebook aku n frienster aku..hehehe..ok minna.

otsukaresamadeshita!
arigatou gozaimasu!

5 komen telah diberi:

Anonymous said...

kita shiga silap kanji...->北志賀
x yah le ltk gmbr yg memalukan tu..=p
anyway otsukare-rice n hope so ade gathering camni lg...peace!!

dharmiza said...

ya btol2!! baru nk tego. hehehe... shiga tu shiga saye di sini..kan bagus kalu btol2 snobod kat shiga 滋賀。leh ari2 gi. hahah...

lg 1. budak2 anime?? tlg sket ekk....pepandai je..ckp org nk balik la pe la...wat citer. :p

aReLaN said...

otsukaresan....mmg bontot ku teramat la saket kli ni.bertmbh bsr dibuatnya.sblh je lak tu.ish3.pape pn.tanoshikatta,hatsu taiken yuki wo furete,snobod shite etc.hjg thn ni wt lg.time haru yasumi pn ok gk.huhuh

oiyour said...

thanks betolkan..hehe..malas betol..tu la..asek ingat siga sne je..dah semua kena letak shiga tue,..hehehe..
thanks to you too coz menjayakan dengan cemerlang..gamabr memalukan..mane ade..cikun tak malu..hahah

Mus'ab said...

sorry la atas byk kelemahan atas penganjuran snowboard kali ini.. minna otsukaresan!

lepas ni kte wat gathering tiap musim jom!

ke tempat yang lebih menarik lagi insyaAllah..perlukan support dari korang!

sorry gak kepada pengarah program atas kelemahan aku spanjang program

salam