Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Malam merdeka...

2 komen telah diberi
malam merdeka aku kat mesia same je lebih kurang kat jepun..hahaha..aku menyambut nyer dgn bermain futsal di malam merdeka..selamat lah semua member2 aku balik ke kampung halaman diorng tok bersama family..even cuti 3 hari pun cukup la tok jumpe2 member2 kat sini..venue lepak seperti biase BENAFE..restoran yang menyajikan bermacam2 juadah tok penduduk setempat...kat situ la kitorng melepak n kat situ la berbagai2 topik di luahkan..hahaha..mlm merdeka tukar selera plak..dari melepak better gi main futsal..dah la main 2 jam..betol2 abis time merdeka la...haha...yang kelakar nyr temapt main futsal tu dekat dgn sungai...ade lah sekali tu member aku nie die gi shoot terus masuk sungai..bola dah la satu je..kalu bola tu hanyut dah tak leh main dah..masing2 gelabah tgk bola masuk sungai..bile pergi dekat2 je tgk bola tu tak hanyut..sebab air surut..tersangkut kat tanah selut..macam2 idea kuar nak amek bola tu ..last2 guan baldi n kayu n tali nak angkut bola tu..akhirnyer berjaya..hahah..pelik betol aku tgk..tapi takpe asalkan boleh main lagi..

pengajaran dari cerita nie..berkorban ape sahaja..harta ataupun nyawa demi untuk ape2 je...hahaha

hari ini dalam sejarah...

1 komen telah diberi


Hari ini dalam sejarah memperlihatkan perut aku semakin sakit n terus sakit..akibat pemakanan yang tidak terkawal ketika berbuka dan bersahur..so hari ini aku bercadang tok tidak memakan bnyk sgt ketika berbuka tetapi apekan daya nafsu makan aku tergoda dengan kuah lemak udang n sambal belacan kat umah ..aku tidak menambah..aku ingt dah ok..tapi lepas abis tu rupa rupanya KFC terhidang di meja ruang tamu aku..ade McD gak..perghh,..aku dengan perut yang separuh senak telan menelan seketul burger mcChicken..abis..aku bertahan untuk tidak menambah ape2..aku berjaya..untuk seketika sahaje..kerna lepas solat maghrib aku telah menelan 2 3 ketul ayam KFC dan perut ku makin senak..ahh..aku tidak ke surau untk terawih...kuah kuah kuah...aku menunggu perut lega tapi tak lega2..dan ketika itu lah kawan ku yang masing2 baru pulang dari tempt pengajian untuk cuti ahri merdeka telah mengajak aku gi lepak2 akt kedai mamak tgk Mu vs Arsenal..ok gak...aku kuar..aku tak mkn pun sebb perut masih ber kunang-kunang ..huhuhu.. menunggu tok kuar tapi tak kuar2...so damn s*** aku rasekan...ah,,peduli ape..seikaku minna dah atsumaru..aku pun happy2 kan diri...hmm...perut2..bila la ko nak baik...

today is never tomorrow

5 komen telah diberi
today, i woke up n suddenly feels like im alone..am i alone??..the answer is no..im not alone..b4 take my sahur, my brother call my name few time because i sleeping alone in my upstairs room. take my sahur in a half conscious n brush my teeth n i didn't feels anything..my body just move automatically ..what happen to me..sound sad but the fact is im happy.why im happy..because today is my 1st day pray solat jumaat at masjid. although there is no one who regonize me but im still happy. but there is always a sad story behind the happiness..i don't know y but i just happen. i got a bad mood today. because i feels so bored.i dont know what to do..im a robot person. if they want me to do something they should ask or force me to do it. otherwise i pretend it didn't happen.
start from next week i try to plan my daily life so i didnt get bore...i hope so....y next week? because next week is not gonna be same from this week...the specialties only God knows..me?
still sleeping alone in my room..my huge room with full of emptiness ..


Ramadhan ke 5

8 komen telah diberi
wahhh,,aku ari nie berbuka kat mesia..hahaha..dah lame tak berbuka kat mesia..tahun lepas tak berbuka kat mesia..tahun pun ramadhan ke 5 baru leh berbuka..sungguh Indah..tak dapat nak bayangkan..pada sesiape yang bace nie yang duduk jauh dari rumah harap bersabar laa yee.sedap masakan kat rumah..huhuh..to my housemate fak n kerel, makn la ape yang ade..nanti aku bawak balik rendang tok korang..hehe..
saje je aku tulis nie sementara menunggu berbuka..walaupun berbuks kat mesia ni lambat berbnding berbuka kat jepun..aku rase waktu cam nie boleh la diluangkan bersama family semua..hehe..tgk cerita semua..

sekarng nie bnyk betol cerita tgh di tayangkan kat mesia..takde dalam catch uo tv kat tv3 atau kat mane2..maybe kat youtube tu ade ah kot..tapi tak jelas..just boleh tgk..rase macam nak berbuka kat luar plak lepas2 nie..dengan member..
tapi diorng semua tak cuti lagi..diorng bz study.hmm..dou shiyou..

ade berita mengenai penajaan aku tok master...tgh bercanggah pendapat nie..ade family aku suruh aku gi UMP ade yang suruh gi UNIMAS..aku tgh berfikir2 lagi nie..kalu nak gi UMP mesti kena isi borang2 yang telah diberi skang..kalu unimas kena gak isi borang2 yang bakal dihantar ke alamat rumah aku kat jepun..tapi aku kat sini..cam ne nak isi borang??

hmm..kangae cyuu..

Kepulangan Berulang

3 komen telah diberi
Alhamdulillah aku telah selamat sampai ke rumah aku kat kota tinggi.(rumah kerel kat segamat katanyer)....penat gak la berjalan atas langit..aku puase dow kat atas langit tu..siot makcik pramugari tu perangkap aku dengan bertanyakan aku 'adik puase kan..' nak tak nak aku terpakse cakap ya..so tak dapat la makan..adekah muka aku sooo malaysia sampai makcik tu kenal aku ni orang malaysia?..hehe..dah la orang sebelah aku makan best2 je aku rase..sebb aku berpura pura tido n berpura pura meminati pemandangan awan yang putih jee..hmm..last2 dapat kacang je aku..siap kasi 2 paket besar tu..nak perli aku ape makcik nie..sabar je la..
so kepada sesape yang nak balik time pose lepas nie..pepare dulu kalu nak puase cakap nak puase kalu tak nak puase awal2 lagi kena niat x nak pose b4 naik flight..cam aku niat nak pose sampai atas langit ,kalu dah tak tahan tu baru berbuka..tapi sebb even perot aku berbunyi kan,makann x sampai so aku teruskan bertahan..smayang jamak pun lepas mendarat tak kusyuk kot..perut berbunyi jeee...
k lah..all the best guy n girls...aku nak tido di malaysia..cinta ku tertinggal di jepun la plak..hehehe

Berakhir pada episod Sepuluh

4 komen telah diberi
Berakhirnyer pada episod sepuluh..kenape sepuluh? adakah ini diari nasri?
Sepuluh ni la titik tolak aku mengakhiri sisa2 hidup aku bersama sampah di bumi setagaya..mungkin 10 kali sudah cukup bagi aku untuk mendalami erti sebenar hidup sebagai seorang pekerja..mungkin ada yang dipelajari atau mempelajari dari kehidupan ini..berikut seiseki aku

Besar : 2 kali
Ketidak kebakaran 4 trip : 2 kali
Kebakaran 5 trip : 2 kali
Kebakaran 6 trip : 3 kali
Kebakaran 7 trip : 1 kali

Walaupun 10 tapi cukup bermakna..Kepada yang ber baito pada bulan pose nie..utamakan pose dari baito..jgn ponteng pose sebb tak tahan godaan air yang tantou2 korang belikan nanti. good luck..yang baito lain pun same..Jangan pose yang yang yok..shikkari shirou!!!..donna toki demo..

Ijou..Otsukaresamadeshita

Hot Mom

3 komen telah diberi

Hot Mom

Sejenak aku terfikir time tgh tunggu train mase nak gi baito ari tu..kenape la mak2 orang jepun yang kawin muda nie still cun lagi..ade anak pun badan still mantap..ape rahsia diorng untuk mengekalkan keterampilan yang diorng ade time b4 kawin ke lepas kawin..tak tau la dirogn kawin ke tak ..kirenyer lepas ade anak pun still maintain lagi...hmm..
Dan bile aku fikir balik orang mesia plak..bile diorng kawin semua berubah...kalu pompan tu dari jage diri ,penampilan semua terus tak jage dah lepas kawin..aku tak cakap semua la..ade sesetengah je kot..mungkin mentaliti diorng nie cakap yang lepas kawin dah ade semua tak perlu jage semua tu..suami dah ade ,anak dah ade ,rumah dah ade, makanan dah ade semua n tak perlu la tunjuk2...n ade yang cakap dah kawin tu kita tunjuk kat suami je la..kat orang2 kat luar nie tak yah..nanti kena ngorat gak..pemikiran tu betol gak..tunjuk kat suami je lakan..tapi nanti ape orang cakap kat suami kita plak..dapat isteri tak jage kebersihan..tak senonoh depan orang lain..hmm..cam ne tu..
n ade sesetengah orang cakp pemikiran tu bercanggah ape yang die fikir..die fikir yang start dari jadi isteri orang la baru mula berhias2 bersolek2 berdandan2 semua tu..sebb time die anak dara die wat cam biase je supaya bakal suami die pilih die berdasarkan die yang sebenar,takde solek2..Kalu betol la benda tu ade kat dunia nie gembira la semua suami2 yang dapat isteri cam tu..tapi masalahnyer benda tu takde lagi,n orang yang bagi pemikiran nie pun lom kawin lagi..hahaha..
Para pemikir yang lain pun ade cakap yang ade kebarangkalian yang time diorng belom kawin or dapat anak diorng dah puas ber mekap2 n ber solek2,so time diorng dah ade suami or anak diorng dah bosan dgn mekap2 tu semua,
Dan ade gak yang mengatakan yang bile dah kawin n ade anak,tanggungjawab tu dah ade pada suami n anak ,so tanggung jwab tok diri sendiri di abaikan..tapi masalhnyer die lupe salah satu tanggungjawab pada suami adelah bahagiakan suami..bahagiakah suami kalu tgk isteri die berkeadaan tak terurus??

mungkin ade benar disebalik ape yang orang2 nie fikir dan ade yang salah..kta tak leh judge orang yang berfikir nie sebb diorng ade alasan2 n keadaan yang memperangaruhi care pemikiran diorng..susah nak mencari free thinker sekarang..hmm...Hidup akan lebih bermakne kalu kita berfikir..Ijou..sekian

Antara Suijyou dan Mizukami (水上)

3 komen telah diberi
Dah agak lame tak update blog nie rasenyer..aku bukak entry ni dgn seuntai kata untuk dibicara.bermula 7hb ogos dulu aku mula start wat part time job sampah..tahun ni ramai muka baru yang baru junior2 aku pun ade n orang jepun pun ade..selama nie diorng cam tak ank wat je kerja nie..ini semua akibat dari kemelesetan ekonomi jepun tahun lepas.tu yang ramai orang jepun yang tua2 semua kerja samapah..kekadang tu kesian gak tgk diorng bekerja keras nak dpat duit..ade anatara diorang tu power2 dari pelbagai bidang tu.ade designer,entertainer,arkitect,engineer dan sebagainyerrr..Ade sorang mamat dok sebelah locker aku tu name die aku tak tau la ape.suijyou atau mizukami..aku tgk kanji je..(水上)。。die ni sorang designer..power gak la..dari photoshop samapai windows flash smua die pandai guna..ade aku tgk hasil kerja die kt laptop die bawak time kerja ari tue..power gakla..tapi kena buang gak kerja..mur dah 40 tahun pun kena buang gak..kesian kat die..selamat la die bujang..kalu dah kawin komfem tak tau nak tanggung anak cam ne nanti..papepun die ganbatta la..sebulan tu die nak amek 20hari kerja untuk tampung idup die..tak tau die nak wat ape..hmm..mungkin ade benda die nak wat..Benda nie just mengingtkan aku yang even kita dah berpengalaman dalam satu kerja tu tak semestinya kita diperlukan .kita kena tunjuk yang kita ni boleh wat kerja dan bernilai tok setiap syarikat.pada kawan2 aku yang dah dapat kerja,wat la kerja betol2 n wat boss(bukan boss kerel) korang puas ati dengan kerja yang korang wat. Jangan la degil sangat.korang baru2 masuk kerja ikot je cakap boss or senior korang..tak yah wat kepale awal2..lek2 dulu..mula dari bawah..tu je la aku leh bagitau kat korang.sebb aku pun tak masuk kerja lagi..haih.. tgh pening nie..Dochi kana... between S n P

Selingkar Hiasan kasturi

2 komen telah diberi
Kuhayun lengan mengikut rentak asli,
Jari jemari lentok dibuai melankolik episod 1,
Terdetak khittah berhenti menangguh irama ini,
Melodi sedih bergema tanda bencana tiba.

Putih kain kuning jalurnya,
ternoda titisan merah darah,
tersiat setiap inci tercarit ibarat luka di kaki,
Tenda itu tidak mampu menahan asakan perakus.

Selingkar hiasan kasturi taruhan tanpa disedari,
selingkar kasih pagari diri,
selingkar mawar duri senjata lindungi diri,
mati tarianku seperti yang lain mati dalam tangisan syahdu,
Mengiringi kasturi itu hanyalah ketawa sang agus perojolanpia.

Perkhemahan Musim Panas 2009

4 komen telah diberi
MITAKE-1OGOS-SABTU-satu perkhemahan musim telah terjadi disekitar Mitake drive in berdekatan dengan stesen keretapi mitake.
MitaKe

Seramai tidak lebih 30 orang mangsa telah terlibat dalam perkhemahan ini.beberapa saksi menyatakan bahawa perkhemahan ini di anggotai oleh kumpulan YAKUZA dari takusyoku ,tokai dan shibaura serta meiji dan beberapa pengikut dari tokyo rika ,okayama dan ritsumeikan dan saitama.Menurut saksi 2 buah kereta dari arah hachioji telah sampai terlebih dahulu untuk mengenal pasti sasaran pada hari pertama lebih kurang dalam pukul 1.30 ptg.Mereka berkeliaran di serata tempat bagi memastikan mereka tidak diikuti oleh mata-mata yang selama ini mengekori mereka .Setelah lokasi sasaran di kenal pasti Anggota Yakuza dari Shibaura dan Saitama datang membawa 3 biji kereta yang sarat dengan senjata senjata misteri dan semua kelengkapan untuk perkhemahan kali ini.Dan lebih kurang setengah jam selepas itu Yakuza dari tokai muncul dengan berbekalkan 2 biji kereta..Anggota yang mantap2 dan berkredibiliti untuk menghabiskan ape yang disediakan nie telah mengorak langkah.Masing2 membawa semua peralatan mereka.Ada yang membawa ROY-24+5 ekor,JGNG-5 biji,Fire Starter,Pisau,Lighter,Lampu suluh,khemah serta beberapa lagi senjata yang tidak perlu disebut kerana editor berasa kurang penting. kawasan berdiameter lebih kurang 100 meter telah dikepung oleh anggota2 yang diketuai oleh Don Kerel.Khemah dipasang dan diseleubngi daun bagi memastikan mereka2 tidak dicam oleh mata-mata yang sentiasa lalu di tengah2 itu tanpa mengetahui mereka di dalm kawasan Don Kerel.
Anggota Yakuza Don Kerel

Darah Muda anggota2 dibakar kemerahan seperti bara yang terbakar ekoran salah seorang anggota Shibaura terpakse tewas awal disebabkan Private JEt yang ditempah telah samapi dan perlu diuruskan secepat mungkin.maka dengan itu banyk jugak senjata yang telah habis kerana kerakusan mangsa2 dalam menketedarah. AKRoy 5+6 ekor telah abis digunakan semua..hanya yang tinggal secebis tulang2 yang raput ditelan usia.
Senjata AK ROY 12 ekor, KNTG alumi 15

perkhemahan kali ini memperlihatkan kesejukan mengatasi kepanasan kerana dalam mengharungi sungai yang deras dan liku liku dalam air telah mengatasi kepanasan darah muda anggota yang mane kesejukan itu hingap sampai ke tulang sum sum.Seorang demi seorang anggota reput kesejukan dan ini dapat dilihat bila mereka2 tidak dapat hadir melaporkan diri pada esok paginya..Malamnya kita dapat lihat senjata2 terus dikeluarkan satu demi satu seperti kntng alumi 15 dan bermacm2 lagi yang menjadi bahan ujikaji anggota2..Malam itu juga anggota2 bertambah menjadi ramai kerena beberapa ahli baru pulang dari menghabiskan misi mengutip sampah di pagi hari..Malam itu diterangi cahaya unggun serta bunga api yang telah menjadi senjata untuk menghapuskan detector berbentuk nyamuk di sekitar kawasan Don.
Aktiviti mlam Yakuza

Bola2 Api

Malam berakhir dengan perdebatan hebat Adam dan HAwa dalam menegakkan pisang yang basah..serata menguji minda dalam menyambung klu atau hint yang diberikan..
Battle of the Year .man versus woman

Anggota2 yang dilihat tidak bermaya terus hanyut dibuai mimpi..satu demi satu lelap..yang gagah meneruskan liku2 perjuangn yang telah dilalui oleh anggota2 sebelom ini.Senjata2 yang tinggal perlu di habiskan bagi mengelakkan pembasian dengan tu anggota2 yakuza yang lewat tadi telah menggunakan segala kemahiran dan keterampilan mereka untuk terus berjuang demi untuk bangsa dan Negara.
CAhaya matahari tidak kelihatan di hari kedua kerana Hujan telah membasahi khemah2 anggota2 serta in menjadikan Musim panas sepereti musim ujan.tetapi itu tidak mematahkan semangat para para anggota untuk mengharungi kesejukn air dan kesejukan atmosfera yang sebegini.mereka dengan tenang meredah batu bata kayu kayan untuk mandi dan manda.Tetapi kemandian meraka telah diserang hendap oleh sekumpulan 'kayakian' dan telah menyebabkan mereka berhenti benrmandi setelah beberapa gamabr mereka diambil dengan penuh aksi.Pengakhiran perkhemahan ini sungguh nostalgik.anggota2 meruntuh semua khemah dan meyimpan peralatan serta membuang sampah dan ber macam2 lagi bg mengelak dikesan pihak musuh dan mata-mata(Pakcik Zenbu Totte)..Setelah semua bukti dan kesan di musnahkan maka anggota2 bersiap sedia unuk berpecah.sunggah lama mase diambil untuk bergambar dan penamatan perkhemahan diakhiri dengan doa dari seorang NAggota YAKuza Saitama..

YAkuza Kantou!!

Otsukare sama deshita!!!

Yang melaporkan(undercover),
Don Oiyour
Takusyoku Dai

Pheonix Bangkit

5 komen telah diberi
waaa..telah berbulan2 tak bukak blog nie..maklumlah bz dengan hal ehwal semase nie kan..tak mampu jari jemari ini untuk menekan mouse membuka laman blog ini wat sementara..tapi takpe..Aku akan sedaya upaya memastikan blog ini sentiase hidup even die tak seindah pelangi di ufuk timur ..untuk permulaan penggal baru ini aku refreshkan balik blog ini dengan sepatah dua kata dari rakan yang aku kenal sejak dari lahir lagi..

'Alhamdulillah bersyukur kita kehadrat Illahi kerana dengan limpah dan kurnia-Nya dapatla kamu2 semua melihat dan menatapi seindah2 rupa rakan2 kamu,keindahan alam sekitar dan juga tidak lupa keayuan wajah yang tercinta serta kesegaran kata2 blog yang tersergama indah di oiyour.blogspot ini..Permulaan..satu titik tolak penceritaan atau pengdeklamasian atau kesinambungan.permulaan tidak terhenti di tgh mahupun di awal tetapi ia terhenti bila ada pengakhiran.seawal mane kita mengalah dalam satu perjuangan tidak bermaksud kamu kalah di permulaan karena permulaan ini adelh pemangkin satu pejuangan,pemangkin satu penceritaan ,pemangkin satu peradaban..

rakan2 ku sekalian,

Tanpa permulaan kita hanyut tanpa sebarang tali pengikat,hanyut tanpa sedar maksud sebenar satu kehidupan.ketika kecil itu kita adalah permulaan,ketika tunas itu adalah permulaan dan ketika bertelur itu juga boleh kita katakan permulaan walaupun ada lagi permulaan yang sebelum2 ini tidak dijelas.tidak bermaksud permulaan itu satu.tidak bermaksud permulaan itu tunggal dan tidak bermaksud permulaan itu tiada yang dua mahupun tiga.bergantung kepada individu untuk mentafsir setiap permulaan mereka. Adakah seorang pelacur bertukar menjadi ustazah hanya mempunyai satu permulaan??..jawapannya tidak..Adakah seorang atlit lumba lari berkecimpung dalam bidang seni mempunyai satu permulaan..?tidak..tidak sama sekali wahai rakan2 ku sekalian..permulaaan tidak diklasifikasikan sebagai yang satu .ia nya variasi dalam sebuah fantasi ataupun realiti..Dunia ini satu..Dunia ini mungkin satu permulaan.. tetapi sedar dalam tidak sedar dunia ini boleh berubah menjadi yang lain..berubah menjadi yang indah,berubah menjadi yang baik atau berubah menjadi yang buruk,siapa tahu masa depan kita..dan di situ masih timbulkah permulaan yang satu ..setiap perubahan pasti ade permulaan..

Hadirin hadhirat sekalian,

pernah kamu terfikir bilakah permulaan setiap dari kamu..bila kamu sedar kamu mempunyai permulaan.pernahkah kamu terfikir berapa kalikah permulaan terhasil dalam hidup kamu..adakah kamu mengambil kisah setaiap permulaan bagi diri mu..ketika kamu akil baligh merupakan satu permulaan bagi kamu..kita semua tidak menghiraukan permulaan setiap dari kita..adakah kita pelu risau tentang permulaan orang lain,perlukah kita menganalisis permulaan setiap dari orang lain tanpa mengira apakah hubungan kita dengan mereka..kita berbilang,terbilang dan suka makan ikan sembilang..Tidak..jawapan hanya tidak tanpa kita mengetahui alasan bagi tidak..perit menerima hakikat kita ini tidak mengetahui semua benda yang berlaku dalam diri kita, kita tidak tahu..mungkin ini salah satu dari permulaan untuk kamu mengetahui siapa diri kamu.sedarlah kita tidak sempurna untuk semua benda ini..hanya kemaafan boleh memaafkan hati yang benar2 membuat kesalahan..

permulaan itu pasti ada pengakhiran.tidak kira pengakhiran yang baik atau yang buruk...tidak kisah la sama ada dia baik ataua buruk yang pasti pengakhiran in akan mengakhiri apa yang permulaan mulakan..sedar dalam tidak kita perlu mengakhiri sesuatu keran benda itu tidak akan berakhir dengan sendiri nya.itu sahaja yang perlu kamu sedar..sekian terima kasih..'
Fin

ye..begitu la kate2 rakan aku yang aku kenalsejak aku lahir lagi..tidak sia sia die menghabiskan mase untuk untk aku semata mata untuk dimuatkan dalam blog nie..mungkin terlebih serius atau tidak aku tak tau la dalam kate2 die tu ..untuk pedoman korang semua kot..so..dengan kate2 tadi maka terlancarlah blog aku kali ni untuk wat kali ke beraka tah permulaan blog aku ini..follow la my next n next entry..mungkin tomorrow ka day after tomorrow ka n so onnn...
harapu u enjto..chaw..

wassalamu