Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Pheonix Bangkit

waaa..telah berbulan2 tak bukak blog nie..maklumlah bz dengan hal ehwal semase nie kan..tak mampu jari jemari ini untuk menekan mouse membuka laman blog ini wat sementara..tapi takpe..Aku akan sedaya upaya memastikan blog ini sentiase hidup even die tak seindah pelangi di ufuk timur ..untuk permulaan penggal baru ini aku refreshkan balik blog ini dengan sepatah dua kata dari rakan yang aku kenal sejak dari lahir lagi..

'Alhamdulillah bersyukur kita kehadrat Illahi kerana dengan limpah dan kurnia-Nya dapatla kamu2 semua melihat dan menatapi seindah2 rupa rakan2 kamu,keindahan alam sekitar dan juga tidak lupa keayuan wajah yang tercinta serta kesegaran kata2 blog yang tersergama indah di oiyour.blogspot ini..Permulaan..satu titik tolak penceritaan atau pengdeklamasian atau kesinambungan.permulaan tidak terhenti di tgh mahupun di awal tetapi ia terhenti bila ada pengakhiran.seawal mane kita mengalah dalam satu perjuangan tidak bermaksud kamu kalah di permulaan karena permulaan ini adelh pemangkin satu pejuangan,pemangkin satu penceritaan ,pemangkin satu peradaban..

rakan2 ku sekalian,

Tanpa permulaan kita hanyut tanpa sebarang tali pengikat,hanyut tanpa sedar maksud sebenar satu kehidupan.ketika kecil itu kita adalah permulaan,ketika tunas itu adalah permulaan dan ketika bertelur itu juga boleh kita katakan permulaan walaupun ada lagi permulaan yang sebelum2 ini tidak dijelas.tidak bermaksud permulaan itu satu.tidak bermaksud permulaan itu tunggal dan tidak bermaksud permulaan itu tiada yang dua mahupun tiga.bergantung kepada individu untuk mentafsir setiap permulaan mereka. Adakah seorang pelacur bertukar menjadi ustazah hanya mempunyai satu permulaan??..jawapannya tidak..Adakah seorang atlit lumba lari berkecimpung dalam bidang seni mempunyai satu permulaan..?tidak..tidak sama sekali wahai rakan2 ku sekalian..permulaaan tidak diklasifikasikan sebagai yang satu .ia nya variasi dalam sebuah fantasi ataupun realiti..Dunia ini satu..Dunia ini mungkin satu permulaan.. tetapi sedar dalam tidak sedar dunia ini boleh berubah menjadi yang lain..berubah menjadi yang indah,berubah menjadi yang baik atau berubah menjadi yang buruk,siapa tahu masa depan kita..dan di situ masih timbulkah permulaan yang satu ..setiap perubahan pasti ade permulaan..

Hadirin hadhirat sekalian,

pernah kamu terfikir bilakah permulaan setiap dari kamu..bila kamu sedar kamu mempunyai permulaan.pernahkah kamu terfikir berapa kalikah permulaan terhasil dalam hidup kamu..adakah kamu mengambil kisah setaiap permulaan bagi diri mu..ketika kamu akil baligh merupakan satu permulaan bagi kamu..kita semua tidak menghiraukan permulaan setiap dari kita..adakah kita pelu risau tentang permulaan orang lain,perlukah kita menganalisis permulaan setiap dari orang lain tanpa mengira apakah hubungan kita dengan mereka..kita berbilang,terbilang dan suka makan ikan sembilang..Tidak..jawapan hanya tidak tanpa kita mengetahui alasan bagi tidak..perit menerima hakikat kita ini tidak mengetahui semua benda yang berlaku dalam diri kita, kita tidak tahu..mungkin ini salah satu dari permulaan untuk kamu mengetahui siapa diri kamu.sedarlah kita tidak sempurna untuk semua benda ini..hanya kemaafan boleh memaafkan hati yang benar2 membuat kesalahan..

permulaan itu pasti ada pengakhiran.tidak kira pengakhiran yang baik atau yang buruk...tidak kisah la sama ada dia baik ataua buruk yang pasti pengakhiran in akan mengakhiri apa yang permulaan mulakan..sedar dalam tidak kita perlu mengakhiri sesuatu keran benda itu tidak akan berakhir dengan sendiri nya.itu sahaja yang perlu kamu sedar..sekian terima kasih..'
Fin

ye..begitu la kate2 rakan aku yang aku kenalsejak aku lahir lagi..tidak sia sia die menghabiskan mase untuk untk aku semata mata untuk dimuatkan dalam blog nie..mungkin terlebih serius atau tidak aku tak tau la dalam kate2 die tu ..untuk pedoman korang semua kot..so..dengan kate2 tadi maka terlancarlah blog aku kali ni untuk wat kali ke beraka tah permulaan blog aku ini..follow la my next n next entry..mungkin tomorrow ka day after tomorrow ka n so onnn...
harapu u enjto..chaw..

wassalamu

5 komen telah diberi:

salmi dharmiza said...

wah. bijak kamu berkate2. ;p

itulah permulaan dan pengakhiran komen ini.

oiyour said...

HI fiona..malam ni free x?
mlm ni fiona sibok..fiona kena study..
hello..boleh saye bercakap dengan fiona ..
fiona takde..die baru keluar dengan farid..
oo takpe la!!
fiona takde

salmi dharmiza said...

sapekah fiona tu. huhu

salmi dharmiza said...

oooooo baru prasan rupenye tu la dialog awl2 lagu. hahah

oiyour said...

hahaah..kate ingat lagu fiona..hahaha