Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Ku tidak pulang lagi...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

waaa..dah 2 kali sambut raye di negara matahari terbit...cam ne perasaan ?mesti la tak best..walaupun hari raye nie x la disambut semeriah aidil fitri di mesia...tapi perasaan tak balik mesia dikala hari lagi sedih...tak leh tgk kepala lembu seketul kat tepi jalan...hehe..tak leh tgk orang lapah daging ..tak leh tgk kambing mengembek mintak tolong sebelom disembelih...tak leh tgk darah terpercik kat baju imam2 yang sembelih binatang tu...
HAri raye Aidiladha ni pun teringt ade satu mase dulu (dua taun lepas kot)...kat kampung aku...aku sampai2 je terus kena gi hospital...cuak gak la..ingtkan mama aku masuk hospital..waaa.cuak giler
tak tido aku,!!,mlm tu..walaupun tertido sikit2..rupa rupanya kakak aku masuk hospital sebb nak bersalin..diorang cakap takleh bersalin seperti biasa..sebb akak aku ade sakit kot...tah,,nanti aku tnye akak aku...akhirnya..raye haji taun tu..pagi tu aku tak bersama mak and kakak aku..dua dua kat hospital..bukan sebb mama sakit ke ape..die teman je...akak aku telah menjalani pembedahan tok kuarkan bayi die..akhirnya pagi tu lahirlah seorang bayi perempuan ...oleh sebb die lahir time hari raye haji...name nor zulaikha bertukar kepada Nur Adha Zulaikha...skang ni timbul plak mondai..nak sambut time bile hari jadi die..kalu ikot tahun islam ..esok dah hari jadi dier..kalu tarikh tahun tak islam lom dah lepas...ni la Nur Adha Zulaikha..comey tak?

pastu biasekan kenape orang islam sambut hari jadi berdasarkan tahun biase bukan ikot tahun islam?
Aku pun pelik la...sebb kalu ikot tahun biase baru cukup 365 hari eh..tu baru dikira satu tahun eh..kalu ikot tahun hijrah tak cukup satu tahun eh..
kenape ?kenape?..aku pun heran..papepun ni bukan masalah besar kan..sebb it just untuk memperingati kita yang lahir je kan..tak kira latahun islam ke tahun kristian ke umur kita tetap meningkat dan semakin tua semakin menuju ke zaman tua..so..ingat2 lah..setiap yang muda akan tua dan setiap yang hidup akan mati..

5 komen telah diberi:

aReLaN said...

raya haji thn lps tak smpt smpi rmh utk solat raya n tgk korban sbb tanah runtuh kt jabor.waaaaaaaa....

kyo_9 said...

jangan lupa takbir hari raya 3 hari tau~

oiyour said...

Selamat hari raya gak kat korang2 semua...
Takbir semua..huahuahauh

Edi Azali said...

Ms BUnnY... 知らないねえ。。

qasim said...

comel anak sedara ko your..huhu