Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Diari Nasri

Prolog.
Hi,nama aku Nasri.Aku seorang remaja biase yang bersekolah di sekolah kerajaan.Masuk2 sekolah ni aku rasekan betape tak bestnyer berjumpe dgn orang dewase,senior,cikgu n semua bagaikan satu permulaan yang perit nak aku lalui sorang2.Dahla aku ditempatkan kat satu kelas yang satu satunya kelas yang mengambil subjek tambahan iaitu bahase arab...Benci!! Damn!! knape aku kena masuk kelas tu.dah le member2 kat situ semua datang dari jauh..aku tak kenal pun..akkuk berharap dapat masuk la kelas yang ade member satu kepale dgn aku dari zaman UPSR dulu..Dok aku temenung memikirkan ape yang aku lalui tak lame lagi tetibe..
"N.A.S.R.I!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"mak aku panggil aku dari jarak lebih kurang 10 meter dari aku..
semua orang pandang gelagat mak aku..malu gak la..tapi apekan daye..tu sorang je mak aku...
"Nah..ko dapt surat tawaran lain tadi..sekolah same kelas je lain..."cakap mak aku kat aku.
ade geram gak la kat mak aku sebb bukak surat aku tanpa izin tapi ade gak timbul perasaan gembira sebb dapt tukar kelas.aku rela masuk kelas corot dari masuk kelas yang ade bahase arab..sebb aku memang fail arab nie..hehe...Dengan sepantas kilat aku memegang tangan mak aku dan terus mendaftar ke kelas yang ditawarkan..bratur panjang gak.....fuhh..akhirnya terdaftar la aku ke kelas yang diberi name DK1.
Di awal permulaan sekolah tu memang bosan la..dah la takde kawan..classmate aku semua nerd2..kepale semua cam tak leh masuk dgn aku..wat kerja sorang2 je aku..tapi aku boleh dikatekan beruntung la sebb dalam kelas tu ade 5org lelaki dan 15 orang pompan...
nisbah 1:3 tu...tapi pompan die pada awal tu..huuu..kureng la sikit..xde minat aku...hiidup aku tetap bosan dengan kelas cam nie....dah dekat sebulan dah aku dalam kelas tu..sorang budak punyer name pun aku tak kenal...nikan plak budak kelas lain...aku dah takleh idup cam nie..kena kuar gak dari kepompang nerd'an korang2 nie..last skali aku pun mencabutkan kelas Sejarah untuk berlepak leoak kat tepi tangge n wat sesuka ati aku..Aku ingt tindakan aku tu tindakan yang bakal memakan diri tapi lain plak jadinye..start hari tu ,aku masuk kel;as je budak2 laki datang kat aku tnye aku lepak kat ne time cabut kelas..sebb diorng pun tak tahan kelas sejarah tu dgn cikgu yang bukan mengajar sejarah,tapi die cipta sejarah..tak abis2 crita pasal kebolehan diri dier je..sejarah 10 peratus crita sendiri 80 peratus.lagi 10 peratus tu berborak dgn budak pompan..tension aku..baik kuar kelas je..start hari tu kitaorang 5 orang jadi topik hangat kar sekolah dgn cabut kelas.Tapiii....keriangan kitorang sekejap je..sebb senior dapt tau port kitorng lepak kat ne n diorng pun jibam(repot) kat cikgu disiplin..kitorang kena tahan setelah mencabutkan kelas sejarah sebanyak 10 kali...
kitorang kena public canning.tanggal 15 mac hari isnin..hari yang aku takkan lupekan...dalam aku kena public canning tu mata aku melilau kesakitan dek kerana penangan rotan nipis Cikgu Ashaari,cikgu paling brutal kat sekolah tu..tapi yang ajaibnya tetiba mata aku tertumpu kepada satu sinar di seberang ufuk timur,bukan kerana cahaya matahari tetapi cahaye berseri dari seorang pengawas.aku tak tau siapa die tapi setiap kali aku melihat wajah dier kesakitan yang aku alami tetibe ilang dan menjadi sedap apabila di rotan..Mungkinkah itu yang aku cari selama ni,untuk mengisi kekosongan di hati nie...Aku berazam hari hari berikut nya akan ku isi dgn kasih sayang tok ku berikan kepadanya,gadis misteri...akan ku cari asal usulnya ...di dini bermula lah satu cerita mengisi kelapangan jiwa....
Sekian...Pengakhiran Prolog...


P/s: cerita ni adelah rekaan semate mate..tiada kaitan yang mati atau pun yang dah idup.jika ada ia hanyalah kebetulan yang tak disangka...

4 komen telah diberi:

ieyna said...

hahahah..
best ek kne rotan..sambong2..

oiyour said...

best kalu ade penawar hati..hahaah

roy said...

name cekgu brutal tu errrr...

oiyour said...

ow..tu bukan ayah ko roy..takde kaitan..hahahah