Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Diari Nasri epi:4 Pangkal JAlan

Hari ni tidak seperti hari hari yang lain...semalaman aku tidak dapat tidur memikirkannya..sebb tu lah hari nie aku bgn pagi..lebih awal dari mak dan ayah aku bangun..tapi aku tidak sediakan sarapan seperti mane mak aku wat selalu kalu die bgn pagi..semalam aku menghadiri majlis tahlil kawan baik aku yang baru sahaje kembali ke Rahmatullah selepas die bersame awek die terlibat dalam satu kemalangan jalan raye berhampiran surau yang selalunya aku hadiri jika hari jumaat atau ada sambutan maulidurasul.Dari satu petunjukkan untuk menambat kekasih hati bertukar menjadi tragedi yang menyayat hati..Aku dengar Jay takde lesen,tapi die bwak gak moto abg die pergi ambil awek die jalan2 satu taman.sampai dekat satu selekoh tu tetibe ade kucing lalu melintas,Jay sempat mengelak kucing tu tapi ternyata tu tindakan yang salah kerana sebaik sahaje die mengelak kucing tu ZUPP!!! kereta dari arah bertentangan menyambar moto Jay yang termasuk kat dalam line sebelah..Awek die still koma lagi..Ingat petang ni nak gi melawat die..dalam aku memikirkan nak wat sesuatu untuk tambat hati kekasih gelap aku tu,ade je benda yang ganggu perasaan aku..Kat perhimpunan pagi hari nie,cikgu Zabidi,cikgu BM kelas aku n Jay merangkap cikgu kelas aku mengumumkan peristiwa yang berlaku kat Jay.semua orang diminta mensedekahkan Al-fatihah kepada jenazah yang dah selmat dikebumikan di tanah pekuburan taman aku..yang bukan Islam pun aku tgk tunduk dan bertafakur tanda menghormati Jay.Jay disenangi oleh semua orang,kurang wat masalh kecuali bab2 perempuan..tapi takpe la..benda dah lepas..selesai semua orang bertafakur dan membaca al-fatihah,cikgu Zainab plak amek mic tu dah terus melantangkan suarenya kat semua orang..semua orang terkejut.ade yang marah,ade yang wat muka seposen,ade yang mula berborak..dan aku..hmm..just termenung sambil tgk pokok pinang yang ditiup angin..selesa aku tgk..aman jee..macam bebas..wah...aku pejamkan mate dan cube menghayati keselesaan yang di alami..
"NASRI!!!!!!!ape yang kamu wat tu?tido ke?saye bercakap kat depan nie awak tido plak kat belakang tu..manusia jenis ape kamu nie,tido berdiri..cepat..mari sini..ulang ape yang saye cakap tadi"tempek cikgu Zainab bile tgk aku pejamkan mate
berat kaki aku nak melangkah ke depan..malu dah la satu,sedih pun tak ilang lagi dah kena panggil ke depan..maslah2...time aku nak naik podium kat depan tu baru aku teringat,kalu si Dia nampak aku mesti die ingt aku ni pelajar yang bermasalah..abis aku..terkaku jap aku kat ank tangga tu..
"Ape kamu tunggu lagi tu,cepat naik ,cakap kat semua orang ape yang saye cakap tadi.tu la,orang suruh die dengar ,die tidor plak..cepat!!"
"Maafkan saye cikgu,saye tak tidur,saye cube menghayati ape yang cikgu cakap sambil menikmati udare pagi ni,tu yang saye pejamkan mate"alasan aku diselangi ketawa pelajar2 lain yang tak kena panggil..
"HAHAHAHAHAHAHAH"
"pandai la kamu kasi alasan.cepat saye cakap.Sebelum saye jatuhkan hukuman ke atas ketidak normalan kamu tu,lebih baik kamu cakap.."
"hmmm..Haa..saye tau cikgu cakap ape..cikgu cakap kat pelajar2 supaya gosok gigi sebelom pergi ke sekolah..betol tak cikgu??"
"ooooo..kamu perli saye yer..cikgu Shaari,saye serahkan budak ini kat kamu untuk tindakan lanjut.."
pecakapan itu diselangi cubitan di pinggang aku.Bukan aku nak perli die ke ape,dah memang aku tak tau ape yang die cakap..
Cikgu shaari bwak aku gi tempat die..cuak gak la tak tau nak..
"Kau ni kenape?sehari tak awt masalh tak leh le??"ujar cikgu shaari kat aku.
"bukan saye nak wat masalh,saye tgh duduk diam memikirkan Arwah Jay,tetibe cikgu zainab panggil saye..mane saye tau ape.."alasan kukuh lagi mantap.
"kamu dengan die kawan baik kan?"nada suare cikgu shaari bertukar..
"ye cikgu..dari kecik sampai hari tu"bals aku tenang.
"sedihkan kan kalu kita kehilangan kawan baik.saye dulu cam tu gak.hukhuk..ade kawan baik,kat maktab,katil sebelah sebelah,selalu crite masalh,tapi bile die pergi sebb nak kawin,die dah tak layan kita,hukhuk..sedih tau..hukhuk"luahan perasaan diiringi linangan air mate.cuak pun ade..gigil gak la..adeke cikgu sedih member kawin..x brani aku..depan2 tough,blakang2 mat sayu ..waaaa
"sabar eh cikgu..mungkin ade hikmah die kawin tu..maybe lepas ni cikgu plak ke yang kawin..sape tau..orang zaman sekarng tak pandang sgt rupe,hati yang penting"kenyataan panas..
"kamu nak cakap saye tak hensem la nie hah???"baran die dah datang..
"eh..xde la cikgu..takde niat pun..eh ok la cikgu..saye ade kelas,rehat nie saye datang tgrima hukuman,saye gi dulu.."pantas kilat kaki aku bagaikan berlalu 100 m dash.
Kat kelas aku fikirkan ape la nasib aku ari nie..banyak betol masalh..ade je tak kena..
5 kelas aku hari nie aku abiskan dfgn memikirkan ape yang terjadi kat idup aku..dah la tak gi makan ,tak dapat jumpe si DIa plak ari nie..lupe plak jumpe cikgu shaari..semua aku lupekan untuk memikirkan ..
tepat kol 130 pm..loceng berbunyi menandakan kelas tamat,tapi aku dah ade kat depan pintu gate untuk melangkahkan kaki keluar..aku escape kelas terakhir..kelas paling aku tak minat,kelas Sejarah.Aku keluar awal sebb ade niat baik,aku nak gi melawat awek Jay kat hospital,waktu melwat hospital biasenyer kol 3 abis.so kena gerak awal..berlari aku ..semate2 nak kejar waktu melawat..sampai2 je aku terus gi main hall pastu berhenti jap aku..haaa..kat mane katil die..die sakit ape??
semua tu bermain dalam kepale otak aku..last2 skali aku gi tnye makcik yang duduk betol2 kat sebelah aku nie..tapi sedih ,die pun tak tau..of course la,sebb die pun datang ,melawat..pening..pening..macamm aku plak nak masuk wad nie..pikir punyer pikir last2 waktu melawat tamat..hancur musnah harapan aku nak melawat die..terduduk aku..buntu dah..sedih pening lalok semua ade nie..nak pengsan pun ade..wat penat je berlari berkejar bus ber macam lagi la..tapi tak dapat jumpe...balik dgn hampa..
aku menghayunkan kaki aku dengan hampa,berjalan keluar tanpa menoleh kiri kanan.hanya lantai dibwah tapak kaki menjadi panduan..hmmmm..gelisah..
DUK!!,aku terlanggar orang..boleh tahan sakit die,aku tak marah,just tahan sakit je,biarlah orang tu nak marah aku ke ape..aku sedia je dengan telinga aku..
"Nasri,awak buat ape kat sini..?"suare lembut bertanyekan aku..
Sekali pandang aku tgk,die tgh pegang bahu die yang sakit sebb langgaran aku..sekali tgk lagi muka die..ayu..tapi ade kerut sebb menahan kesakitan tadi..
"eh maafkan saye,saye tak pandang depan,awak sakit kat mane?awak ok?"pohon aku kepade die.mula2 aku tak perasan die tu sape..last skali baru aku sedar,die adelah Si Dia...
"saye tanye awak,awak wawt pe kat sini?"
"saye nak melawat awek kawan saye,tapi waktu melawt dah tamat,tak sempat nak jumpe..awak plak wat pe kat hospital nie?,sakit ke?,"
"awek kawan awak?u mean shima?awek Jay?"
"ya..awek Jay,tapi tak tau plak name die Shima..kenape?awak kenal ke?"
"Shima tu my cousin,saye tak datang sekolah hari nie sebb nak jage die,ni baru abis melwat die.parents die takde time kejadian tu belaku,so my parents la bwak die ke hospital semua.."
"Really??..so mane die sekarang?die ok tak?die dah sedar?"
"belom lagi,tapi doktor cakap semua ok je..just ade calar2 sikit n kalu die dapat bgn die ok la,kena berdoa la supaye die bgn"
Kitorang berborak panjang kat dewan tu..pastu bwa plak ke kantin hospital..sebb aku tgh lapar n die pun tak makan lagi..huhuhuh..bnayk jugak aku bercakap dgn die dan bnyk kali gak aku melihat wajah die..cuma dalam keadaan yang agak sedih nie,tak nampak muka kegembiraaan ketika kami berbual..agak berat gak hati nie nak balik..die kena tinggal kat sini lagi 2 3 hari b4 ayah n mak Shima pulang ke sini..dan maybe dalam mase 2 3 hari nie aku pun rase cam nak melawat Shima je...walaupun tak yah gi sekolah..hmm..tu boleh difikirkan..Akhirnya aku balik gak lepas die pun nak kena gi jumpe doc untuk bertanyekan sesuatu..dalam waktu berpisah tu sempat lagi aku berjanji untuk menemani die kalu aku ade mase nanti dan janjiku dibals dengan senyuman sahaje..Kaki aku melangkah laju..tidak sabar rasenyer nak tunggu esok..mungkin disebalik ape yang terjadi padaku hari ini ade hikmah disebaliknyer seperti mane yang aku cakap kat cikgu Shaari..gembira tak terkate..harap2 esok akan lebih baik dari hari ini..
Alamakkkkkk..aku lupe nak tnye name die sape dan kat mane die tinggal..ruginyerrrr..tapi tak pe ,esok ade lagi..tapi jap..
Macam mane die tau name aku??tadi die panggil aku Nasri...
seribu satu persoalan bermain di fikiran nie...
cannot blah laa....

3 komen telah diberi:

Joe said...

Nasri...same cam ape yang berlaku kat aku...

Anonymous said...

kesah bnr ke ni bang??hikhikhik....

oiyour said...

joe--->same ke?kalu same sorry la..kisah ni takde kaitan dgn yg idop atau mati

anynomous--> kisah rekaan semate2 je nie..tak de kisah benar pun..