Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Yugi-Oh Research Labarotory

9 komen telah diberi

Korang penah dgr tak crite Yugi-oh?cerita anime jepun pasal main card2 yang ade gambar monster2 dalm kad tu..aku ingat benda nie dah lame,sebb aku time kat mesia lagi aku dah tau benda nie,ingtkan budak2 je main..sangkaan ku jelas meleset..aduh..sekarng nie setiap kali aku gi Lab je..Labmate aku yang semuanyer japanese pun main benda nei..umur diorang standard umur aku jee..aduh..mula2 tu diorng ni biase2 je..just tunjuk2 card yang diorng kumpul sejak zaman sekolah rendah tu..tapi makin hari makin exreme lak..sampaikan time diorng gi beli mknn tgh hari diong sanggup beli card tu gak untuk dapatkan monster yang diorng nak..game tu dah la complicated giler..lepas tu setiap beberapa jam dirong akan main game tu ..bukan stakat lawan sesame sendiri tapi lawan dgn budak lab lain oun ade gak...selalunyer dirog tak amek kerusi aku tapi ade gak kekdang kalu budak lain datng nak main n time tu plak aku tgh merayau rayau kat dai diorng amek kerusi aku..aduhh..memang diorng tak kacau aku sebb diorng main senyap je..tapi..tak tau la s..setiap kali aku masuk lab je dirong tgh main..tau la diorng tak bz skang..thesis semua dah siap,japanese language tak yah di betolkan...lain la cam aku..kekadang tu terase tekanan dok kat lab sebb dirong main aku plak tak tau nak wat ape..research aku dah la tak improve pape

lagi..minggu ni cam nak try start a new method..tapi berase cam tekanan nak wat research kat Lab tu...kalu wat kat umah lagi la tak leh..langsung tak bergerak..dgn katil,komp,game ,movie,makann semua mempengaruhi pergerakan aku..aku tak tau cam ne nak wat..nyesal dul tak blaja perkataan marah2 dalam kelas japanese..sebb time aku rase tak puas ati aku nak cakap tapi yang kuar semua bahase yang lembut2 je..nanti kuar bahase drama terlampau plak kasar die..aduhh..so aku senyap je la..tgk dgn senyman yang manissssssss...hope lepas nie aku leh coupe dgn tekanan yang sebegini..aku terlebih tekanan sebb aku tak dapat main benda tu actuallly..nak main tapi tak reti..so ,kalu tgk je mane syok ...nak main gak..hmm..apekan daya..

Selamat Hari Raya Aidil Adha

2 komen telah diberi
Aku di sini mengucapkan selamat hari raya Aidil adha untuk sesiapa umat islam yang membcac blog nie..aku tidak dapat bersama memeriahkan embassy taun nie sebb ade kelas..time ni plak aku kena presentation..so taun ni aku beraya dgn makan kuih kertas a4,Kanji yang tak faham dan sedikit slide dari power point..uekss..mane ketupat semua..rendang gurai takde kee..ik33..nak..masak sendiri la wei..hang kat perantauan takde sape2 nak masakkan..hihihi...

semoga raya tahun ni membawa seribu keberkatan..
kepada mama ku yang kini ade di tanah suci mekkah,anakanda memdoakan yang terbaik untuk mama dan berharap tuhan menerima doa mama ku nanti...ISyaAllah....sekian..wabilahi taufiq wa hidayah..assalamualikum warah matulllah..

紅葉(kouyou) 40 minit

3 komen telah diberi
Aaaaa..sungguh segar hari nie dengan bengun tanpa ada paksaan seperti pergi ke Lab atau pun Baito..Ini semua sebb aku dah agihkan Baito aku pada kouhai tokai yang seperti biase tidak akan menolak jika ade baito yag menanti diorng..arghh..jam menunjukkan kol 10..aku segar bugar kate kepalaku...Msg masuk ke dalam kotak masuk..tgk2 mijah..memberi arahan spaya membawa air dan alas duduk sepagai persediaan untuk kita ber KOUYOU (tgk daun luruh)..memang aku bgn tu terus mandi sementara menunggu kol 1 untuk bersama-sama mijah pergi ke garden yang dituju..lepas berbincang2 dgn daus n kerel yang tgh syok melayan PES 2010,sorang cakap kol 1 kat garden tu ,ade cakap kl 1 kat eki..last2 sebb semua buntu mencari penyelesaian,kitorng tenangkan minda dgn bermain PES 2010..heheTeruk gak la Daus kena blasah dgn kerel(1-0,0-0,1-1)..aku?aku tak main sebb masih dalam proses menyelami skill terhebat PES 2010..ik3...aku tgk je time tu..tunggu punyer ]tunggu jam menunnjukkan kol 1245 dan emel mijah sampai yang berbunyi 'ei..aku tgh bersiap korang gi la dulu..'so betol la kate kerel yang kol 1 ade kat eki hazama.tgk2  masih awal untuk kerel mandi so,diorng ni layan lagi 2 game..huhuhu.selang beberapa minit lepas tu,emel mijah datang lagi yang berbunyi'ei,korang mane..aku dah kat eki,aku gi dulu la eh'...senyap..terdiam..takpe..tunggu kerel mandi pastu terus gerak..dalam perjalanan tu kena beli minuman semua dah amek mase lame gak la...last2 bergerak dari Takao kol 3 lebih..samapai kat shinjuku je emel mijah membuatkan kitorng sesat..kamagome ke komagome??tgk2 takde kat keitai..last2 kol mijah..rupanya komagome..mijah salah tulis..kitorang jadi mangsa disitu...Akhirnya..samapi gak ke destinasi..nak msuk padang tu kena bayar la plak..aisehh...time bayar tu siap orang kauter cakap 'dik,padang ni tutup kol 5,ade 40 minit je lagi..ok ke??' aduh..bnyk cakap lak makcik nie..orang nak cepat..masuk padang tu terus mencari diorng..cari punyer cari dengan direction dari MIJAH..kiroang sesat seketika tapi akhirnye jumpe gak..masing2 semua dah terbongkang(piji,fak,aliah,fareez,comot n MIJAH) kekenyangan..FAk datang paling awal sebb die gi test ujian otak..otak die jadi bahan uji kaji sebb power sangat..orang jepun nak kaji..pastu piji datang dengan aliah n fareez bawak nasi lemak..dannnnn comot dan mijah yang berjanji dgn fak kol 1 di garden tu datang kol 3.ik3..huhu..anjakan 2 jam kalu berjanji dgn mijah(hihihi..joudan)...Kitorang ni plak dengan baki 40 minit yang ade tu just makan je sisa2 (laksa MIJAH,nasi lemak aliah n coklat cheese kek comot)..perghh..sedap2 tak terhingga sehinggakan terlupa tujuan untuk berkouyou..bile sedar2 dari dibuai kesedapan bersantap tgk2 dah gelap..pokok dah tak nmpk ,jam tunjukkan kol 450..arghhh...KOUYOU KU UNTUK BERMAKAN JE KEEEEEE!!!!!..sebb tu la taun nie takde gambar daun luruh..sumimasen ne minna....kitorang mangse dalm kes nie..huhuhuhu...MIJAH...MIJAHHH..saje je sebut name mijah..mijah tak bersalah..ik3...lepas tu kitorng gi tgk crite 2010 kat ikebukuro....tapi Kasut Zara lawa laa..Piji jom shopping Jom!!

Transfering from M to W

4 komen telah diberi
Arghh...kaki lenguh plak ari nie...huhu..layan alicafe just kembalikan tenaga je..kaki lenguh sape nak tanggung..thanks kepada pasukan takumei yang mantap sehingga menang emas bagi kategori plate..walaupun tak dapat cup tapi secara logical nyer plate lagi besar cup..cup stakat leh letak eskrim je wat pe..plate leh letak nasi n lauk...haa..papepun..mari kita raikan kejayaan kita..setiap kejayaan disertakan usaha dan luck..hehe..Tahniah Takumei..walaupun name tak sedap tapi terima je la..manager kita yang namekan..tukar manager la lepas nie...

berikut keputusan setiap pelawaan takumei main dalam Saitama Futsal Taikai

1. Takumei vs Utsunomiya  --  1-0  ..(oiyour)
2. Takumei vs Yamagata     --  1-4 ..(oiyour)
3. Takumei vs Gundai         --  1-2 ..(yu)
4. Takumei vs Ibaraki          --  2-0 ..(1.oiyour,2.oiyour)
5. Takumei vs Yamagata     --  3-1 ..(1.oiyour,2.oiyour,3.oiyour)
6. Takumei vs Tokyo Kosen  -- 2-1..(1.mangat,2.oiyour)
7. Takumei vs ZA kemut Fc  -- 2-0 ..(1.oiyour,2.kerel)

yang paling memeranjatkan semua gol dijaringkan kurang dari 10 minit.hebat tak diorng nie semua..haa

thanks gak pada yang support n menyaport..
Gambar2 nanti akan di upload oleh Photographer yang dilantik khas.nantikan nyer di FACEBOOK
n this is my 1st medal in Japan..im so glad..ingatkan dah tak dapat pape medal pun selama dua tahun nie..

TYpical of TYpical

6 komen telah diberi
kalu kita naik tren kan..kita biasenye akan anggap tren tu jalan stret je kan..sebenarnyer tren tu jalan bengkang bengkok gak,korang je tak perasaan sebb korang kena ilusi optik semua tu..same la ape yang terjadi kat aku..aku pun rase tren tu jalan straight je..kat jepun ni pengankutan awam die semua bagus ,so aku lebih suka naik tren dari naik kereta..aku selalu la rase cam senang je nak gi satu2 empt tu naik tren sebb die straight jee..terus samapi..padahal bile tgk maps yang sebenarnyer simpang siur gak la..haha..cam tu la kehiduoan kita..guide line die senang je. dari kecik kita dewase n kita tua..straight...tapi untuk mencapai ke satu2 tahap tu memerlukan banyak dugaaan dan rintangan,hanya irang yang berpijak di bumi yang nyata je dapat rasekan jalan untuk mati tu bukanyer straight..aku cakap jalan untuk mati tu bukan sebb aku suruh korang mati kan..tapi dah memang kenyataan,orang yang hidup pasti akan mati..bile dan dimana dan bagaimana tu yang kita tak tau tapi tu semua dah ditulis ketika kita lom lahir lagi..so tak yah la persoalkan benda2 yang kecik2 nie..same la jugak kita dalam beragama nie..eh cakap pasal agama plak..mampu ke aku cakap pasal agama?>??
haa..aku mampu je sebb aku beragama..ade orang yang tak beragama..so diorng tu la yang tak layak cakap pasal agama..tapi tak pe la..yang aku nak cakap sebenarnyer ialah hidup ini ade matlamat.bukan hidup je..wat ape2 pun kena ade matlamat..tanpa matlamat korang akan hanyut..aku bagi contoh la kalu pncuri datng mencuri rumah orang tapi matlamat die tak tau nak curi ape,it will take time to figure out what they want to steal..jika mase yang diambil terlalu lame orang akan sedar dan kemungkinan  die di tangkap atau die larikan diri tanpa ambil ape2 pun..Same jugak dalam Sirah Islam kita..pada awal pembanguann islam kat mekah dulu berape orang je masuk islam tapi sebb diorng ade matlamat yang terperinci dirng dapat menakhluki dunia hingga berjaya,
Oleh sebb  tanpa matlamat yang kukuh jugaklah kerajaan islam jatuh..pada zaman abbasiyah dulu Islam menakhluki 2/3 dunia tapi diorng kalah pada tentera mongolia yang boleh dikatakan ciput je time tu..tu semua sebab matlamat diorang tak jelas..haa...untuk ketahui lebih lanjut tanayelah orang pakar atau googling je kat mane2..
Ape aku merepek nie aku pun tak tau..aku just nak announce laa..aku Oiyour dengan suka cita mempersembahkan satu ....<-----ni lah salah satu care typical untuk orang mencapap..haahaha..aku mencapap..
capap-cari publisiti murahan....

sekian terima kasih..

Diari Nasri epi: 7 Sunyi

2 komen telah diberi
Hari ini hujan turun dgn lebatnyer..sejuk ya amat ibarat musim sejuk di bumi sakura.walaupun aku tidak pernah ke negara matahari terbit itu tapi aku tau dan aku dapt rasakn kesejukan di musim sejuk.haaa..malasnyer nak gi sekolah ari nie..hati aku dah takde keinginan nak pergi ke sekolah .bukan sebb aku dah pandai atau cikgu tak datang sekolah tapi hati aku memang dah tak mampu tahan dgn kesejukan,kedinginan dari pada Katy..hati aku bagai ditusuk sembilu atas perbuatan Katy..Mana tidaknya setiap kali die melihat muka aku ,berpaling dan terur lari dari aku..Apa salah aku selama ini??ape yang aku wat sehinggakan dia jadi begini..aku tak tau,aku keliru.dan aku bukan lah orang yang mempunyai kawn untuk berkongsi masalh2 aku selama ini..hanya dia la yang aku ada..kini masalah aku dgn die plak muncul,dgn siapa aku nak luahkan..haa...penat aku..aku ke sekolah..aku duduk dalam bilik mengenang nasib..nasib yang bakal ku lalui..
Jam menunjukkan kol 10.aku rase parents aku dah takde kat rumah..pergi kerja atua ke pasar..aku tak tau..tapi aku nekad  kuar dari rumah hari ini..untuk cari ketenangan.aku pergi bukan lama.bukan sampai tahap mak bapak aku perlu telifon polis cakap anak die hilang..tak sampai begitu.aku pergi ke Plaza Anggerik dekat dgn sekolah aku..sebenarnya ingin ku ke sekolah sebb mane tau katy berubah hari ini,tapi dah kol 10 lebih takkn nak gi sekolah..so aku gi Plaza..Pada mulanya aku nak abiskan duit yang kau simpan selama berminggu2 ini untuk bermain video game.duit tu sebenarnya ak simpan untuk berjalan bersama katy.tapi memandang kan tgk die pun dah jarang sekarn so aku decide nak abiskan duit tu..arghh.,....GAME zaman sekarng susah2 belaka dan membazir duit..aku ingt lagi ketika aku sekolah rendah game2 yang aku main hanya perlukan 50 sen dan boleh main sampai jumpe ketua..sekarng ,baru round 1 dah mati..maybe aku tak terrer atau game tu yang nak makan duit player..huh..terpikir plak aku yang membazirkan duit cam nie sungguh tak elok..aku pun decide nak karaoke sorang2 kat situ...ape lagi..aku tempah 3 jam straight untuk aku sahaje.karaoke kat sini best sikit sebb die ikot bilik bayaran die..ade sesetengah tempat die ikot orang..tapi memandang aku pergi sorang so terpakse la bayar sorang2..aku mintak tempat yang plaing ujung sekali..biasenyer tu tempat maksiat budak2 jahat area sini..biase la..bilik ujung orang ramai tak lalu n jarang ade serbuan..aku dapat tau benda nie pun dari kawn aku yang kena pukul sebb terlalu kawasan tu.time2 cam nie budak2 jahat tu tak datng so aku amek la pluang tu..Time aku berjalan pergi ke bilik ujung tu aku terdengar kelunakan suara seorang pompan ni nyanyi..perghh,,sedap sgt..dah la nyanyi lagu kegemaran aku n katy..aduh terkaku aku sebentar..aku cube cari dari mana datang suare tu..aku usya2 last jumpe bilik tu..rasenyer die sorang je sebb aku usya dari bawah nmpk sepassang kaki je..rase dri aku cam nak berkenalan dgn die..mane tau dapat karaoke same..suare die dahle sedap..hihih..baru je teringat nak bukak pintu tetibe aku teringat KAty..katy sentiase ade ketika aku terfikir untuk berbuat jahat..memang die savier aku la..aku patahkan hasrat aku nak mendekati penyanyi suare sedap tu..tapi aku cakap kalu tak dapat berkenalan tgk muka pun jadila..biarlah die tu hanya satu kenangan.aku bangun dari cangkungan aku untuk melihat die..penglihatan aku mencari2 sinaran2 untuk melihat wajah die dalam kegelapan bilik karaoke..aku dapat tgk die..terus aku masuk bilik tu tanpa berfikir panjang..titik.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

 `Apa awak wat kat sini,tak pergi sekolah ke??`perkataan yang kuar dari aku..hmm..memang sungguh terperanjat melihat kelibat Katy sedang berkaraoke ketika waktu persekolahan berjalan.
`Tak nampak ke saya tgh wat ape..nyanyi laa..yang awak tu plak..tetibe je masuk ..`balas Katy dgn marah.
lepas aku berexplain panjang2 kat die dan masing2 dah tak marah aku pun mulakan la pertanyaan yang selama ini mengganggu fikiran aku..
`Awak..kenape awak lari dari saya..ape salah saya..adekah awak dah tak nak couple dg say??`
`Bukan cam tu wak...saya nakkkkk couple dgn awak..even parents saye tak kasi couple2 ni time sekolah tapi saye nak dgn awak...memang saye lari dari awak..sebb saye takut..takut terlalu suka dgn awak hinggakan kalu awak takde nanti saye tercari-cari awak...terkenang awak..dah nengis sendirian..saya dapat bayangkan kalu tetibe awak hilang dari hidup saye ketika saya sgt sayng awak..my life will be caos...saya takut benda tu akan jadi kat saya kalu saye semakin hari semakin rapat dgn awak..sebb tu saya lari dari awak..biarlah saya tahan kesedihan tak dapat jumpe awak sekarng.at least ia boleh diubati even memakan masa..kalu sakit ketika sangat syng kat awak,mungkin saye yang akan mati dulu dari awak..awak kena faham tu wak..hmm..panjang saya cakap ini..dah hilang dah mood nak nyanyi..nah..amek la mic nie..saye nak kuar..`
`tunggu dulu wak...`lalu aku pegang erat tgnnya menghalang nya dari kuar.
`awak tak perlu takut lagi wak ..tak perlu takut dgn benda yang tidak akan berlaku..sebb dari dulu saya memang dah sgt syang kat awak..tak terkira dgn jari atau pun kalkulator...so awak takpe lu takut sebb saya takkan tinggalkan awak melainkan saa mati dulu dari kamu..percayalah.`
kate2 ku diakhiri dengan pelukan erat.
Air mata membasahi bahu aku  di ikuti alunan lagu latar `jerat percintaan` nyanyian asal siti nurhaliza...
`mulai sekarang awak tak perlu lari lagi dari saya,saya akan sentiase bersama awak`...
`em`
`thanks`
-----------------------------------------------------------------------------------
Perhaps man would never find the true way to love a woman,but woman can always guide the man to pursue their happiness and love.====Dan Syahmi

Dari kawan Ke kawan

2 komen telah diberi
( LINA JOY )
kehebatan peguam jahanam
Azlina Jailani telah menang di Mahkamah.
mereka tak akan menang kerana melawan Allah, mereka hanya menang sementara di dunia...
sapa yg lebih berkuasa...
sama-samalah kita berdoa agar kita, generasi kita dan semua Islam yg ada sekarang sentiasa dlm Agama Allah dan dilindungi Allah terpesong aqidah...amin

Pertubuhan Melayu Murtad telah diluluskan!!

persatuan Melayu Kristian telah SAH ditubuhkan di Malaysia !!
Injil telah dicetak & di edar......
IFC buat RoadshoW besar-besaran sokong kebebasan Beragama...
Bersedialah wahai saudara - saudari ku yang amat disayangi...
BERDOALAH SEMOGA UMAT ISLAM SELAMAT
tolong sebarkan kepada yang cintakan AGAMA ALLAH
(Agama Islam)....


gambar Lina Joy ( belakang sekali ) & Para peguamnya
 

 

ISLAM DIHINA DI MALAYSIA
Baca sama-sama...

Dunia akhir zaman semakin menakutkan bila
berkait dgn soal akidah.. Nak jadi apa dah ni??
Patut laa ada yang kata tak nak ada anak.
Bukan takut nak beranak, tapi takut
ada anak yang terpesong akidah.. baik tak de langsung!!

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan
membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang
terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkan
signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swt
kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal [3]. Datuk Harussani juga
minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar
kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni
dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan
IFC ini adalah musuh Islam di M`sia.

Tuan-tuan tau depa minta apa kat PM?...
Depa send memorandum kepada PM meminta 15 perkara berhubung
dengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia .
Antaranya:

1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan
mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun
- Tu dia tuan-tuan. Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh
dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat
anak-anak. Sam pai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah,
tanya kat anak kita, 'Hang nak ikut ugama apa?'....Kalau dia kata nak
jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah
digazetkan dalam Perlembagaan Negara.

2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum
identiti agama - maknanya, perkataan 'Islam' yang ada kat mykad kita itu,depa
minta di'tiada' kan .

3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia
tidak perlu masuk Islam.

4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam,
mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.

5) Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid,
begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah
ibadat orang bukan Islam.

6) Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat
hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.

7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -
mahkamah syariah kalau takdak, habih la kita tuan-tuan. Walaupun la ni
bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama
kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah
nikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?....Kalau tak dak mahkamah
syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah,
sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar

8) Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya
dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.

9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak
penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.

10) Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang
ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga
ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.

11) Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible
dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.

12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di
Malaysia ? ...lagi 3 ana tak ingat, anta boleh refer dalam Majalah Millenium
Muslim

Ini dia tuan-tuan, Islam diludah depan mata kita sendiri, so mana
sensitiviti kita terhadap agama kita sendiri?...Datuk Harussani tegur PM
dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supaya
dibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?.....Depa kata kat
Mufti Perak, 'Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded
langsung!'....Datuk Harussani balas dalam majalah 'Millenium Muslim',
katanya, 'Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebih,
maka inilah hadiahnya!'...
Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia .. Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar,
macam ada benda dalam mulut sampai tak boleh nak buka!
-------------------------------------------------------------------------
Kata Al-Imam Ibn Kathir didalam tafsirnya: 'Sepertimana yang Tartar
berhukum dengan berteraskan sistem pemerintahan yang diambil daripada raja
mereka Genghiz Khan yang telah mencipta untuk mereka undang-undang Yasak
yang merupakan sebuah buku menghimpunkan hukum-hakam yang diambil
daripada syariat yang berbagai, iaitu Yahudi, Nasrani, Islam dan lain-lain.

Dalamnya juga banyak hukum-hakam yang diambil daripada fikiran dan hawa
nafsunya semata, lalu dijadikan undang-undang yang diikuti oleh anak
cucunya. Mereka mendahulukannya melebihi kitab Allah dan Sunnah
Rasulullah, sesiapa yang berbuat demkian maka dia adalah kafir dan wajib diperangi
sehingga dia kembali kepada hukum Allah dan Rasulnya dan tidak berhukum
selain daripadanya dalam perkara kecil ataupun besar (rujukan tafsir
al-Quran al-'Azim oleh al-Imam Ibn Kathir jld. 2, m.s. 70. Cetakan Beirut)

Allahua`ala `alam.
27  SEPTEMBER 2007

**SAPA YANG BACA ARTIKAL NIE 'DIWAJIBKAN' POST KEPADA SAUDARA MUSLIM
LAINNYA... KERANA INI SEBAHAGIAN DARI JIHAD... SUPAYA SAUDARA MUSLIM KITA DAPAT
TAHU TENTANG UNSUR-UNSUR MENGHANCURKAN ISLAM.....

 

JIHADLAH SAHABATKU....ALLAHUAKBAR..


sekadar renungan 


 

 




 

 

sMOKE

4 komen telah diberi
Smoking make u have many friend.believe me.i experienced it.but doesn't mean i smoking.and smoking not good for health.try to be smoker.??R u dreaming to make many friend,no matter girls or man or half..be a smoker.Ur dream come true...there r many reason for smoker to have a friend.believed it.how about u? r u with me or don't?

minggu ini...

2 komen telah diberi
arghhh...paling tak suka setiap kali hari isnin..tapi kenape aku boleh menulis pada hari isnin,sebb hari ini aku tak gi u..hahaha.aku memontengkan diri kerana nak cuti 4 hari berturut-turut..hahaha..
Dengan research dah makin exreme dah prof aku nie...setiap minggu berceramah je sampai kol 6 ptg..aduh..tak tahan aku..tapi nak wat cam ne..soro2 nak wat thesis nie kena la extreme nie..hehe..kalu aku tak wat sape lagi nak wat?even partner kenkyuu aku adelah cikgu aku sendiri tapi aku ni nanti kalu tak wat pape nanti tak tau ape nak wat kalu gi u.orang lain tak datang sebb sakit ke ade inteview ke tapi kau tak datang sebb ape?..haaa..tu yang aku malas pikir n aku datang u tu..hehe..
minggu ni adekah aku akan min futsal lagi seperti minggu lepas??4hari aku main futsal..waaa..renzoku sikit...
minggu ni ade yang spesel.?nanti kan..aku nak menulis..diari nasri episod baru..nantikan..tunggu!!!