Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Benda lama yang baru terase

Dalam aku sebok2 mendengar researchmate aku bincang pasal robocon(aku join tapi tugas aku bukan untuk berfikir)..aku teringat kat Twisties..twisties ni snack jagung yangbermacam macam perisa yang terjual kat Malaysia..terase nak makan plak twisties time2 tgh bosan nie..so aku pun pergi la ke coop dai aku yang terletak jauh gak la dari bilik research aku..penat jalan..sampai2 je aku tgk macam2 perisa jajan ade..tapi of course la aku tak pilih yang ade babi or binatang lain dalm nyer..so aku beli la biskot..(nak makan lain beli lain..xpe2)...dalam aku mkn biskot tu aku tgk la ade satu gula2 nie..rase die sebijik cam rase gula kat malaysia..bile aku check kat bungkusan tu ade tercatat 乳化剤(emulsifier)kat situ..and aku layan je.kat malaysia dulu tak penah plak check bahan ape yang ade..bukan tak nak check tapi selalunyer tak tulis..sebb kat malaysia jual satu2 cam ne nak check..kecik sgt bungkusan kalu nak tulis..so aku pikir..kat malaysia pun diorng letak nyuukazai gakke?kalu letak kita still boleh makan kan sebb kalu nyuukazai dari binatang ia still disembelih...boleh la kan..
tapi ade ari tu aku bace satu artikel diorng nak boikot satu produk ni sebb letak nyuukazai .barang buatan malaysia plak tu..So mungkin adelah tak patut aku rase nak boikot2 ni sebb nyuukazai kat malaysia boleh guna la..just kat negara bukan islam ni je kita kena berhati hati sama ade die dibuat dari binatang atau tumbuhan..kalu tak pasti n tak tau cam ne nak cari berserah je laa..hehehe...

7 komen telah diberi:

Anonymous said...

hidup nyuukazai!

oiyour said...

Em...nyuukazaiiii

aReLaN said...

lantak korg la.jd darah dgg sndri.msg2 nye kehendak.sme bnda tu halal slagi mne tak knfem haram dia.

oiyour said...

hehe..betol be..aku sokong ko..

Anonymous said...

maybe nyuukazai kat mesia tuh...binatang bleh makan seperti lembu nye lemak...tp binatang yang babi? maybe tuh kot yang diboikot di mesia...

tp ape2 pon kat mesia kene tgk cop halal ke x....kalo x de tuh kene berhati2 tuh..

oiyour said...

kekadang cop halal kat malaysia pun takde pengesahan JAKIM..tu yang susah tue..

Anonymous said...

yang ade cop halal tp x dapat jakim nye tuh... tuh kene tgk ingredient tuh..kore kara..

tuh pengajaran kte dapat dok jepun ape..

jya ganbarimasyo!