Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Kisah Ranting

fuhh...hari ni hari khamis..aku takde kelas...tapi korang semua aku rase komfem ari kelas...aku dok pikir pikir nak wat pe tetibe timbul satu idea nak wat satu dongengan..cerita ni takde kaitan dengan sesape just nak insafkan diri kita nie yang yang dok kat bumi ciptaaan Illahi ni..kita nie hanyalah manusia...k..have fun with it...


Kenape ko patahkan ranting tu,
Adekah ia tak berguna bagimu,
Memang la time luruh ni semua bunga gugur layu,
Bukan alasan ko patahkan ranting itu,
Ranting tu berguna seribu satu,
Cuma ko je tak tau,
Cube bayangkan ranting itu diri kamu,
Kamu di pijak pijak terkematu,
Ape perasaan ketika itu,
Komfem hina dan malu,
Janganlah kita pandang satu benda dari sudut yang satu,
Variasikan pemikiranmu itu,
Kelak ko tau dimana halu tuju diri kamu,
Same seperti ranting yang kamu pijak tadi itu,
Kelak ranting itu boleh menjadi cabang yang cantik ketika musim bunga datng berlalu,
Kelak ranting itu boleh menjadi hiasan di rumah mewah bukit kiara lot 1,
Kelak ranting itu boleh menyokong indahnya bunga sakura di kofu,
Atau ranting itu penyeri setiap sudut masjid yang baru dibina di Gifu,
Banyak yang patut kamu tahu pasal ranting itu,
Barulah kamu tau pentingnya benda yang kecil bagi kamu,
Inilah lumrah hidup manusia yang membisu,
Membisu tanpa memikirkan kisah seterusnya adalah kisah kamu,
Bukan hanya ranting ada kisah yang satu,
Kamu,kamu dan kamu masing2 ade kisah disebalik jasad kaku,
Jadikanlah kisah itu kisah yang suci lagi ayu,
Biarlah suara yang mengceritakannya adalah suara yang merdu,
Kelak dirimu dijulang di mana mana kakimu berpijak di Bumi yang satu.


p/s:Musim luruh kat jepun ni sejuk giler..damn..cam ne la kalu musim sejuk nanti..tak kuar umah aku..huhuhuhu..sediakanlah sweater sebelom salji turun..hahaha


8 komen telah diberi:

aReLaN said...

ak pn takde klas hr khms.ahaha...msm sjuk mse utk berhibernasi la.gemukkan bdn.jd ke nk gi nagano????

oiyour said...

jadi2...nanati aku wat notis untk merecrut ramai2 lagi
jom2 kita ke nagano fuyu nie....

mamimumemo said...

ehem2!

saye seperti mengenali gambar burung besi itu. heheheh...

curik woooooooo!!!

aMaryLLiXe said...

heee...pesanan yang amat bergune!aku x dek kls ari rabu lak..hehe

Qasim said...

aku puji sajak ko your

aReLaN said...

jgn lmbt sgt.ak nk blk dowh.hahaha

oiyour said...

ko nak balik lagi ke..damn giler..fuyu pun nak balik mesia ke...

aReLaN said...

blk la.family ak pndh rmh maa.dok teluk intan lak.kna setel hal sket.hahaha....nk blk jom ah.malu lak nk ngaku.