Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

"Kome" itu bukan Beras

米(kome) itu beras ..tapi orang perak selalu cakap kamu itu "kome"..ape kena mengena dengan orang perak..hmm...sebb itu aku ckap "kome" itu bukan beras..perak sekarang masih bergelut lagi dengan politik yang kucar kacir..post kali nie aku nak ulas je ape yang berlaku kat perak..Abisla ko Mat le...temapt baru ko huru hare..hahah..Kat perak je kita tgk bnyk orang jadi katak..maksud aku suka melompat2 ..lompat parti..ishk2..boleh ke benda itu berlaku...??ade ke undang2 mengiktiraf mengiktiraf lompatan parti...Dulu Anwar Ibrahim wat pengumuman akan berlaku lompatan parti terbesar..tapi time die wat pengumuman tue ade byk la menteri kabinet BN dihantar ke taiwan wat kursus...dah tak jadi dah lompatan tue..skang nie kat perak..ber laku lompatan jugak..adun BN tu sape name die..nasarudin eh..??die tu melompat parti dari BN ke PKR lepas die tgk BN tak beri lynan yang setare terhadap ADUN kwsan BN..kalu projek yang nak dijalankan tak memberi untung tok perti BN,BN tak kasi peruntukan..so die kuar la..kire die cakap BN tak membantu sangt rakyat..die KUar parti 10hari je..pelik kn..pastu dalam beberapa hari lepas tu ade ahli PKR plak yang hilang tah ke mane...bile muncul2 terus je nak lompat parti..tapi tak msuk parti BN ..jadi ahli bebas..oleh sebb ahli PKR tu ADUN di perak,bile die kuar parti,majoriti kerusi di perak telah jatuh ke tangan BN..dengan serta merta Sultan mengarahkan BN amek alih serta merta kabinet negeri perak.Ade orang mengatakan Sultan perak tidak suka kabinet Perak bwah PKR sebb kebanyakkan exco terdiri dari kaum cina and india.just menteri besar je orang melayu.tu pun sebb undang2 memang nak orang melayu.so Sultan tidak berape selesa dengan keadaan tu.ye la.maklumla,tugas sultan adelah untuk menjaga kaum melayu di malaysia nie.Tapi on the other side,menteri besar Perak Nizar plak taknak serahkan tugas die dan memulaukan pelantikan menteri besar baru.ye la,sape tak marah tetibe je kena pecat.tanpa usul periksa.Die jalankan tugas die seperti biase..tu pun mendapat bantahan orang2 berhaluan kanan..sebb die haluan kiri..ade yang cakap Nizar ni derhaka kat Sultan,patut kena tahan polis.buang negeri la ape la..and macam2 lagi..benda nie semua terjadi selepas Najib tun razak menggantikan tajol rosli sebagai ape tah jawatan tu kat Perak..Ade yang cakap nie semua strategi BN untuk merampas semula negeri2 yang diorng hilang mase pilihan raye dulu.ade yang cakap nie semua kebetulan..lepas Najib masuk perak je berlaku perubahan politik.Dengar2 crita dalam mengatakn karpal singh menyalahkan Anwar Ibrahim dengan ape yang berlaku kat PErak nie sebb die la yang mengwar2 kan lompat melompat parti nie..sehinngakan diri sendiri terkena..karpal suruh Anwar Ibrahim letak jawatan as orang tertinggi dalm PKR.ORang2 perak jugak sekarang berbelah bagi ..ade yang menyokong ade yang membantah..diorang dgn agenda diorng masing2..tapi aku terdengar brita ade mengatakan Orang2 BN di sane melarang NIzar masuk ke masjid untuk menunaikan solat jumaat..tu dah dikira saitei dah..tapi tu just khabar angin..tak tau kesahihan nyer..begitula senario yang berlaku dalam arus politik Malaysia..adekah itu dikatekan Kotor?..tapi yang pasti dah tak suci..banyak sgt cacat celanya ..so kita sebagai warga muda nie kenalah berfikir cam mane nak menyucikan ape yang dah tak suci.

Melompat Lebih Cepat(ikot melodi lagu lompat si katak lompat)

Lompat si katak lompat
Lompat la cepat cepat
lagi cepat lompat lagi tinggi naik pangkat

Lompat si katak lompat
Lompat beramai-ramai
lompat sorang nanti takut rahsia terburai..

Kalau tuan bijak pandai
Lompat la senyap2
lalalalaalalalalalalalala
nanti tuan rugi....

20 komen telah diberi:

kyo_9 said...

haha.. posting ko kali ni memang best.. ak x ikut sangat pasal kes di Perak tapi bila baca post ni baru ak phm serba serbi sdkt psal tuh.. arigato

aReLaN said...

hahaha...ak lak yg kna.tp dlm kes ni sultan n BN lg salah pd aku sbb mengikut perlembagaan negeri, DUN hnye boleh ditukar setelah kerajaan yg berkuasa sblm itu membubarkan kerajaan negeri tersebut.tp dlm kes ni tak jd gtu. tak bubar pn tp trs wat kerajaan baru.

oiyour said...

ふふふ‘。。tu la politik..
aku rase kalu ade undang2 untuk menolak lompat2 parti nie aku rase lagi adil n selamat...
kyo_9: aku tulis ape yang aku rase la n ape yang aku bace..
be lan: tula ko be..ko skang dah dok perok..kena la bantu orang perok..hahaha...Sultan tu ade benarnyer

aReLaN said...

maa...tu bergntg pd sultan.wlupon nme sultan perak cam nama ak, tp baginda cam jd alat n propaganda kerajaan pusat utk mengaburi mata rakyat bhwasanya pe yg pusat buat btul n mantan kerajaan negeri salah.hmmm

dharmiza said...

cara nak buang nizar sbg menteri besar salah@x sah.
ada 3 cara perlucutan jawatan menteri besar.

rajin2 la cari.
dat's y nizar x letak jwtn.
sbb die still sah sbg menteri besar.

so wut u say?

aReLaN said...

btul2.ak tau cre2 tu.slh satu ialah seseorg menteri besar takleh dibuang dr jwtn slagi mne takde undi tidak percaya dibuat.kabinet negeri tak bubar pn tetiba dh ade kabinet negeri baru.pe kes.klu ikt perlembagaan negeri pn mmg nizar still MB.yg lg pelik knp tetiba Najib jd ketua penerangan UMNO perak gantikan Tajol Rosli sedangkan dia nye kwsn kt tmpt Dato' CT Nurhaliza.

Hafiz said...

hapuskan je sultan nyahahhaa

tak pun biar jadi simbol je takyah bagi kuasa.

menyusahkan je. ada ke zaman camni nak ada lagi orang darjat tinggi sebab keturunan DARAH je? asal kita semua dari nabi adam gak. kalau pangkat kat ofis tu mungkin lain sikit ah sebab org yg kerja bawah mmg ah kena folo arahan tu pun kalau arahan tak betul boleh je tolak.

tapi sultan? kita ni sume orang bawah sultan ke? anak2 diorang, keturunan diorang? apa yang special sangat?

politik malaysia teruk betul.

eh silap, politik, teruk betul.

aku tak sokong pun mana2 parti tapi benda yg sengal depan mata boleh nampak. orang yang sokong sultan membabi buta ni, sedih betul aku tengok.

kang migrate ke nihon ke mane2 hahha baru padan muke

Anonymous said...

orang kat atas ni ade yang nak kena tahan ISA kang
haha

aReLaN said...

ada apa ngan ISA???undang2 yg kejam lg salah di sisi ISLAM sbb tak dibuktikan kesalahan melalui perbicaraan di mahkamah & tak diberi peluang membuat pembelaan tp kena tangkap, sumbat dlm lokap.masya-ALLAH

Hafiz said...

orang kat atas ni ade yang nak kena tahan ISA kang
haha

aReLaN said...

tak kisah pn ISA tu.salah di sisi undang2 yg direka kerajaan yg tkt kedudukan tergugat.tkde mengancam negara pn ak ni rasanya.hahaha

oiyour said...

fuhh...aku tak setuju dgn apis.Sultan patut ade..xde sultan xde melayu..cume melayu je skang ade sultan...pasal kase tu tak tau la patut ade ke tak..
Tapi as simbol aku rase wajib..

KOrang cakap2 pasal ISA ni nanti aku plak yang kena tahan sebb ni aku punyer blog..hahah//cam raja petra tu...tak nak aku..nanti korang gak rindu kat aku..DOK sorang2 kat sane..aku jugak nanti yang tak dapat biasiswa

Hana said...

fuhuhuhu...
politikus negeri ku~~~

sibuk r najib! syuh syuh~

dharmiza said...

i partly agree dgn apis.

ade ape dgn sultan kan? just because of die ade darah keturunan bapak die yg raja, so dia pon ada kuasa. org bleh ikot cakap dia, tho s/he has no crediblity.

huhu. dr dlu lg pnah terpikir, kenapa raja? raja adil di-'sembah' raja zalim disanggah. u know, 'sembah'. huhu.the word explains itself. ;)

psl ISA. haha..malaysia politik kuku besi.terancam sket, campak org tu kat ISA. pdhl tujuan asal ISA ape? pk2 kan lah.. skang dh slh guna. law bagus, tp bila dimanipulate, jd la mcm skrg.

ah. byk sgt nk ckp psl politik ni. dats y i hv no intention to write bout it in my blog. ;p
we have our own views.

dharmiza said...

ah nk ulas sikit psl oyo's "xde sultan xde melayu". alahh...sultan xde pun ade je melayu. nih saye nih..melayu pure gitu. wpun dr swak. :p heheh

nk mlayu byk2? adeee...kat indon sana...

nk kate sultan tu tujuannya utk pertahankan 'ketuanan melayu' eh.. hm...igt lg x cik jas ckp, psl tu.klu ikutkan, mlayu pon pendatang.yg btol2 'tuan' kat tanah melayu ni org asli la. yg stil dok kat utan sane. hm..kang diorg bijak, claim ketuanan diorg, lagi la...abes la org mlayu sume kene blah ke indon. :p kot.
oh lupa. brunei pon mlayu. sbb my ancestors dr sana.

dsbbkan mlayu ni dijaga sgt la kita ni manja. ok, fine. bagus lah. sbb tu kita dpt apa kita dpt skarang. dpt scholar. sng sambung study. tp sometimes ada org deserve better. mungkin ada anak india ke cina ke yg miskin lg dr kita, n struggle lebih dlm study, tp x dpt apa yg kita dpt. is that fair? i'm thankful for what i got, and also thankful that they can accept their fate.wpun lahir sama tempat, sama hari.tp disebabkan keturunan, mak bapak bukan bumiputra, they dont have the rights.

hmm...anway,
siapa kata dunia ni adil?

aReLaN said...

btul betul betul.dnia skang ni penuh sabetsu.nk wat cmne kan.korg ingt tak kes sultan johor pukul kedi dia ngan kayu golf smpi mati???pastu kes sultan johor kutuk mufti sndri mse pertandingan tilawah antarabangsa.klu nk kata sultan tu simbol melayu n islam,knp ramai je permaisuri tak reti tutup aurat.hmmmm

mymirotic said...

hot le plak post ko ni..hihihi

mmg mcm2 berlaku dlm politik ni.kita x leh le nk tuduh menuduh sbb kita x duk kat tachiba diorang.so, kita x tau camne keadaan diorang yg sebenarnyer..huhu.may be ade hikmah ape yg berlaku.

marilah kita menjadi org yg bersyukur..=)

Anonymous said...

hoho mai gak yg nak lawan sultan..
ala sultan peak tu bkan bodoh pom,xdela bngap nak ikut je ckp kjaan..sultan perak kan bekas mantan ketua hakim negara..tahu psal undang2 sume..so die taw ape yg tbaek bg pndangan die..alah kat tganu tuh sape yg sultan x suke die jdik mb die relek je x dpat mb tganu tuh..ikut ckp sultan..atleast adat stil dipertahankan,x gile kuase kihkih lek matle..bn kat perak maju t perak heheh

Hana said...

ish3~~~ kat perak penuh dgn polis skang.. paranoid~ haha.. tp korg jgn takut.. moh le ke peghok.. selamat aje~~

kujat el kutat said...

hurmmm...isu yg mnarik utk dibangkitkan...bile ak bce, mcm bce brite tp yg x rsmi lak...sbnrnye, bg pndpt ak la kan...nape x wat jek pilihnrye balik smula kat perak tuh?kan lg adil n saksama...mse tu bru kite tau parti mne yg plg mndpt sokongan rkyat...