Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Ketibaan bersama Kebasahan

5 komen telah diberi
Aku dah sampai Jepun dah..cuti 20hari ni mcm tak cukup je..bnyk benda yang aku tak wat..mase aku bnyk abis didalm bus mahupun kereta..waktu tido kurang..hmm...ape nak wat
dah nasib badan..
balik2 bergegas naik bus..dlm perjalanan rupenyer jam..sebb ujan kot..kalu ujan orang jepun bawak kereta plahan dan sgt berhati hati..so jadi lambatla aku sampai hachiouji..kat hachiouji dah ade orang tunggu..hehe..balik la bersama..lpas tu aku gi dai untuk amek result n graduation card aku..semua benda dah settle aku terus pergi ke JICA party kat takebashi..jumpe la kouhai2 yang bakal masuk takudai dan cikgu2 yang dulu ajar aku akt malaysia..ade gak member TA yang dulu same2 ber mesra..
hisashi buri nampak diorng semua ..teringat nak kembali ke zaman dulu..hheeh
lepas tu amek2 gamabr2 sikit pastu wat 2jikai kat saize..oleh kerana terlalu ramai terpakse la kumpulan dipisahkan kepada 2..satu gi makan DONBURI dan satu la makan kat SAIZERIYA...
ingt nak wat 3jikai kat karaoke tapi msing ade haluan masing2 so kaisan kat situ gak..so tamat la rintithan sehari aku di jepun..haha..ni nak tido..esok kemas rumah..nak pindah umah lorr..
k bye..

Amukan Kanagawa !!!

2 komen telah diberi
Lepas sorang,sorang yang kawan aku nikah...aku ni just amek gambar kenangan bersama pengantin..hihih..almaklumlaaa..belom turn aku lagi...selama 2 minggu weekend berturut turut aku menghadiri kenduri majlis kahwin rakan kau yang nunnn dok jauh di sana...minggu pertama di penang sana..minggu ke dua di kl..yang aku ni dok kat johor..tak ke jauh..tapi takpe..datang melawat member nikah ni bagus..tak dosa...
Tanggal 13 mac adalah hari bersejarah bagi kedua mempelai aliah n fareez dimana mereka diijabkabul kan disebelah pagi dan terus photoshoot di masjid ...selepas itu mereka terus bersiap untuk menghadiri majlis makan beradab..yang menariknya weeding aliha n fareez nie,ade kuiz pasal pengantin dan kuiz ni semua berkaitan dgn fareez sejak dari diorng bersama...yang tak tahan tu..kenangan terindah diorng adalh pertama kali main  ski di jepun dimana aktiviti tiu dianjurkan oleh aku..hehe(tapi anme aku tak disebut la...nanti capap plak..ihihihi)..majlis tu takde persandingan tapi happening la sebb semua member2 aliah yuang hadir sporting n layannn..antara rakan JAD yang hadir,kerel n pasangan(apis),mijah n totoro,syasya n ina,apple pie sha(satu name tau) n akak shirin kita...

oo juga di kira sama oDAH(datang lambat sebb tak bawak IC nak naik flight)..kat situ gak aku terjumpe member JERKS yang mane kawan aliah time sek rendah dulu..AZHAR TAMJIS yang membawa juga PUCKLANG untuk menghabiskan lauk pauk yang disediakan kuarge aliah..
mempelai berarak...
mintak maaf kat fareez sebb tak dapat dtg majlis die kat kelantan pada 20hb ari tu..

mintak berkat...heheeh

MInggu depannyer aku tlah ke KL untuk menghadiri majlis pernikahan BEko n Shera,....di rumah shera iaitu di LGM..Lembaga GetaH Malaysia...aku sebenarnyer tak plan pun tapi memandangkan mak aku nak gi serremban ari b4 21 tu aku pun amek keputusan nak pergi..
Style jawawood

plan2 dgn shahrin semua maka tersampaila aku di rumah shera ptg tu tgk photoshoot diorng b4 nikah...ala2 bollywood ade,jawawood ade malaywood pun ade..heheeh..mlm tu gak diorng nikah ..n beko sah bergelar suami dgn sekali lafaz jee..majlis berlangsung kat rumah shera je..tok kadi die memang sporting..hehe..pakai baju warne ijau lagi..kalah pengantin..hihihi..lepas nikah tu aku pun makan2 sikit sebb terase lapar n sebelah 
aku raksasa (shahrin) makan dgn lahapnyer..

 
Abis makeup untuk mlm tu je..shera kasi touch up kaw2..heheh

lepas mkan tu ade majlis tepung tawar..beko pakai baju ungu  mlm tu time bersanding..aku blah awal sebb nak gi umah sharin lagi ..nak tido sane..
esok nyer kitorng datnag n majlis dah meriah dah..ade set karaoke ade eskrim free ade orang nari jodet lambak ade orang berzanji...n ber macm2 lagi juadah yang datnag..
antara kenalan yang hadir time tu pak cik tahir,kak shirin ,hafiz n kawan jepun die,ina,kerel,totoro dan pasangan,roy ,acap, faridah , musab..tu je kot..yang aku ingat...majlsi berjalan dgn lancar..tup2 nak2 balik tu datang plak tetamu kehormat..TANSRI MUSA HASSAN,adik atau abang jalaludin hasssan ataupun KETUA POLIS NEGARA..sempat la die sampai kan lagu lawa tok pengantin dan bergambar..aku amek gambar dari jauh je..body guard die kecik tapi pakai motor besarrrrrrr!!!
 makan telinga pengantin...


lepas semua orang balik aku amek gambar sikit dgn beko n terus pulang ke rumah...
Tajuk post tu aku merujuk kepada semua pengatin yang aku hadiri ni semua berasal dari universiti area kanagawa..meiji dah 3 orang campur musab...tokai 2 orang shera n beko..wakil TOKYO bile lagi..sape nak starting dulu..Wakil Saitama ke..Wakil Osaka ke Wakil NAgaoka ke Wakil Yamaguchi ke..mane korang nie...hidup lagi tak!>??haha..jgn biarkan KANAGAWA terus mengganas....
 muka toyee beko

bertindak wahai para perwakilan....ikot aggregat skang 5-0-0-0-0-0..tak lama lagi Kanagawa n Osaka....aduhhhh...sila bertindak..
 mesti la amek berkat gak nieee

sekian...



PErhatian to Traveler

8 komen telah diberi
Aku amek ni atas dasar prihatin.kejadian ini berlaku atas abag aku yang travel dari sabah ke johor..korang semua patut berhati2..
Abg aku berjalan dari sabah ke kl dulu  naik flight..dalam flight tu ok je..takde sebarng masalh..tapi sampai je kat lcct.kat situ masalh die..abg aku naik bus dari lcct pergi pudu..sebb kat pudu teruus gi johor...abang aku duduk kat 2 seat terakhir kat dalam bus tu..komfem la abg aku amek semua aspek keselamatan..beg letak kat kerusi..beg duit letak kat kocek depan..semua tu la..nak dijadikan cerita,abg aku penat sebb jauh dari sabah ke kl tu..die pun tertido..die bgn2 je dah sampai pudu..die pun terus la beredar dari bas tu..tgk..die cek2 semua skali aduh..beg duit die ilang n handphone die..glelabah gile die..die suruh bus tu jgn jln dulu die cek2 takut2 tercicir..tgk2 ade beg duit die akt seat balkang skali..tapi duit takde la..ic semua ok..handset die terus ilang..die cam sape yang duk blakang die tu die nak kejar orang tgh sesak n budak tu cam dah tau selok belok nak loloskan kan diri..tinggalla abg aku dgn beg duti yang kosong..selamat la die ade dua handset satu die letak kat pinggang satu die letak kat poket depan..korang rase handphone mane yang ilang?..korang salah!!!!..hp yang ilang adalah hp yang ade kat poket depan..huhuuuu...
yang aku pelik barnag2 kat poket depan yang dicurinyer..kena seluk...dari belakang..boleh tak sedar..hp kat pinggang tu tak nak plak di ameknyer..rupenyer buakn abg aku je ,orang indon kat sebelah abg aku pun ialng hp kat poket depan die..bahaye tol..orang skang suka seluk poket depan kot..ataupun die guna pukau..tak tau la..so korang kena berhati2 la lepas nie..tak semestinya letak brang kat poket depan tak kena curi..korang kena berjaga2 ketika melancong..lagi2 kalu naik bus ke train yang penuh orang..ade je kejadian tak diingini..
so korang behati2..jgn kejadian abg aku tu menimpa korang semua...lagi satu aku nak pesan..kalu nak travel tu biarlah ramai2...jgn sorang2..aku takpe..aku dah biase jalan sorang...lagipun aku tak bawak duit bnyk jalan2 ni...hehe..
ok frens..berhati2 ye...remember safety 1st...


Sirih Tunangan..

2 komen telah diberi
Hari ini 19 mac, abg aku telah bertunang dgn pasangan hati die yang tinggal dekat tenggaroh 5..ala tempat memey norman hakim tu ..hehe...majlis nie simple je ,just ade orang cakap2 pastu kedua belah pihak setuju pastu makan..kat situ aku dapat belajar la cam ne nak pergi ke rumah orang tok merisik ke nak bertunang ke atau bahasa puitis die menyunting bunga di taman..dengan penuh adat la katekan..
ade sesetengah orang cakap pertunangan ni kire mcam lesen L la tapi sedare mare kedua belah pihak tadi membangkang kate2 tu sebb kalu tunang tu mcm lesen L,abis la semua benda diorang try n praktikkan sebagai LATIHAN,...haha..haha..
lepas saling tukar menukar hadiah cenderahati kedua belah pihak,pihak lelaki ade menerima sirih junjung..orang cakap sirih junjung orang bertunang ni kalu kita amek atau makan ,mungkin ape yang di hajati untuk perkahwinan akan tercapai..hihi..tadi ade la beberapa orang amek supaya anak2 dirong cepat kawin..haha..selamat mak aku tak amek tok aku..haha..aku dah leh dah tapi tunggu aitei kita di sana tu..kena bnyk step lagi..hihihi...
hopefullly pertunangan ini berkhir dgn upacara akad nikah ..kita doakan bersama tok kebahagian abg aku..kalu abg aku ni komfem nikah nanti..tinggala aku je la yang masih bujang di rumah aku nie..takpe..slow n steady..tak perlu menggelabah..haha
setakat ini sahaja coretan aku...

heptiksektik

0 komen telah diberi
cerita minggu ni takde cerita tetapi hanyalah cerita biase
ade yang gembira ade yang duka tak boleh merase kerana setiap yang berlaku hanyer terasa
berharap dapat pulang segera kerana ade berita memanggil..
kembali kepada normal
benci benda yang tak pasti..tolong la selamatkan aku..
resah gelisah terpisah...

surat rasmi untuk cikgu sajivi

2 komen telah diberi
SAJIVI A/L MANHATTAN
NO 77 JALAN PETUALANG 12
TAMAN PETUALANG INDAH
89012 KUALA SEPETANG
SABAH

TUAN,
MEMOHON MAAF DI ATAS SEGALA KESALAHAN

MERUJUK PERKARA DIATAS SAYA MUTHUSAMI A/L KUNPALAN SELAKU ANAK MURID TUAN KETIKA TUAN BERKHIDMAT DI SEKOLAH RENDAH KEBANGSAAN KOTA LAMA PADA TAHUN 1988 DISINI MENYUSUN SEPULUH JARI MEMOHON KEMAAFAN DI ATAS SEGALA KESALAHAN YANG PERNAH SAYA LAKUKAN.

Mungkin tuan telah melupakan semua kesalahan yang pernah saya lakukan terhadapap tuan kerana perkara ini telah lama berlaku.tetapi bagi saya setiap kesalahan yang saya lakukan perlu disusuli dengan pohonan ampun dan maaf.
Disini saya sertakan senarai bagi kesalahan yang telah saya pernah buat untuk tuan mengingati semua kejadian yang tuan alami dah tidak tahu siapa pelakunya.
1. memagar rantai motor ex-5 tuan sewaktu mahu pulang ke rumah.
2.menggores kereta baru tuan yang tuan beli selepas kejadian memagar motor.
3.mencuri beg tuan sewaktu tuan menghadiri mesyuarat.
4.tidak menghormati tuan sewaktu tuan mengajar di depan kelas.
5.membuat laporan palsu terhadap tuan mengenai kejadian rogol di sekolah.
6.tidak dapat memahami perasaan dan hati tuan ketika tuan mengajar.
7.melupakan nilai etika ketika bersama tuan di dalam kelas
8.gagal untuk menghayati segala ape yang tuan ajar sewaktu di dalam kelas.
9.membuat tuan berasa bosan terhadapap saya hinggakan tuan berpindah sekolah
10. dan terakhir sekali gagal untuk mempertahan perasaan tuan terhadap saya ketika kita bersama di dalam kelas.

saya harap tuan dapat memaafkan segala kesalahan saya selama ini,bermula dengan kejadian ini oerangai saya semakin teruk hinggakan memaksa saya ke tali gantung. tidak kurang dari 12 jam lagi saya akan ke tali gantung atas kesalahan membawa dadah jenis heroin seberat 5 kilogram di KLIA.
Semoga tuan dipanjang kan umur dan moga tuhan memberkati segala apa yang tuan buat di masa hadapan.selamat berbahagia dan selamat tinggal.semua ini salah saya.
sekian terima kasih

YANG BENAR,
MUTHUSAMI A/L KUNPALAN
PP506793
PENJARA SUNGAI BULOH

P/S:sekadar tulisan,tiada kena mengena sama ada yang mati atau yang hidup.

Melayu cair di tanah sendiri

7 komen telah diberi
barangkali ni la tanda-tanda orang lupe diri..di bumi tercinta malaysia ini sentiase sahaja merungut semua tak kena. "aaaa..malaysia panas la" , "aaa.. malaysia punye sistem keretapi tak canggih", dan macam-macam lagi keluhan mamat ni dari tadi aku dgr. dah bosan dah..setiap kali keluar je semua tak kena..ini tak betol ini tak kena,mentang2 baru balik dari oversea,semua benda yang kat malaysia ni dibuat perbandingan.kalu nak pebandingan memanglah semua malaysia ini kalah n sebb tu mamat tu dihantar ke oversea untuk mengkaji n belajar cara hidup kat oversea tu n dibawa balik ke malaysia ni untuk dipraktikkan..tapi mamat ni baru setahun jagung kat perantauan dah kerek n cakap malaysia ni tak moden..malaysia ni panas..memang la panas..dah malaysia ni dok kat tgh2 bumi..lain la negara2 yang mamat ni pergi ade 4 musim ade sejuk ade bunga ade luruh ade panas..tu pun nak complain..pastu mamat ni bile ajak kuar tak nak kuar tgh2 hari..sebb takut panas.."wei,kalu takut panas tak yah jadi orang malaysia la wei"...takut kulit gelap..alah,,kulit tu kalu putih macam orang cina takpe gak,ni dah dasar melayu,kulit sawo matang,, ni la melayu..melayu yang cair di tanah sendiri..tapi bile di jenguk2 kan balik,orang2 yang stay kat malysia ni pun cakap lately malaysia sgt panas compare dgn sebelumnye..mungkin disebabkan kesan rumah hijau dan pemanasan global..el-nino pun melanda sesetengah kawasan kat melaysia ni..tapi mamat tu bukan amek hirau pun pasal benda2 ni..amek jaaln mudah,guna air-cond ..benda2 yang macam tu la watkan dunia ni makin panas...mamat tu kalu nak jalan nak naik keta ade aircond je,duduk kat mall yang ade aircond je,..kalu takde benda tu semua tak pergi kot..ataupun die kuar malam je...mungkin tak semua orang malaysia yang pergi oversea mcam mamat ni..mungkin die je kot panas kat malaysia nie..mane tau sebb bnyk dosa kan..orang cakap la..orang bnyk dosa ni cepat panas badan.tak tau la betol ke tak..
mungkin mamat tu lom sedar diri lagi kot...
kita doakan lah die sedar diri...
"mat, return to your nature soul,malaysian soul"

Dalam air tenang,awan mendung bergelora,
desiran angin menghembus di telinga ku,
kuat kencang khabar berita mamat dipersenda,
hirau tidak kerana mamat itu adalah aku.