Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

call from mekah

2 komen telah diberi
Hari ini mak aku call aku ..die just nak tanye khabar je..tu pun aku baru bgn..ak baru teringat die kat mekah..naik haji..rupenyer die nak berangkat esok..1hb 11..aku ingt 25hb ari tu..that y aku ingt mak aku call dari mekah..pe la aku nie..hahaha..takpe la dah mase die nak gi taun ni..aku doakan die supaya selamat pergi dan selamat balik nanti..korang2 pun doakan lah mak aku skali eh as my fren n as muslimin n muslimat..
bercakap tentang haji nie..aku ingat dulu mase kecik2,orang yang pergi haji nie semua orang tua je..pakcik2 atok2 yang dah tinggi umur baru sempat nak gi haji..maybe time dulu orang tak kemampuan nak gi time muda2 atau diorng baru nak insaf time dah tua..tak tau la aku sebbnyer tapi skang nie ko tgk..kecik2 lagi dah gi haji..dah boleh panggil dik haji dah..orang zaman skang bnyk duit n ekonomi negara kita skang makain ok compare dgn dulu so tak susah nak gi haji.pastu dgn adanya tabung haji yang manage orang2 gi haji ni mengutakan lagi institusi penghajian ni ke peringkat yang boleh dibanggakan..tapi aku musykil gak laa..kalu diorng pergi time muda2 nie adekah diorng cukup bersedia dari segi fizikal dan mental,zahir dan batin..??fizikal tu maybe la sebb muda2 nie masih boleh tahan lagi dgn asakan kat sane nanti..mane tak nyer berpuluh2 juta umat islam kat satu tempat,komfem sesak....tapi dalaman tu diorng cukup bersedia ke..kalu nak diilustrasikan dalam gambar,ko tgk cite qalesya siaran astro time bulan puase ari tu..seorng budak ni bangge dgn gelaran haji sampai die gi haji 3 kali so panggilan haji die kena 3 kali..ape daaa..kalu tu sebagai bahan lawak ok la..tapi kalu realiti ade budak cam nie tak ke haji itu takde maknyenyer..
aku tgk skang nie artis2 ramai yang gi haji..pergi haji smua nak tutup,aurat jage..balik je dari haji tak smapi sebulan dah terbukak sana terbukak sini,mungkin diorng rase pergi haji ni just tok lepas tanggungjwab..tau la diorng ni bersedia dari segi duit,tapi tak perlu la wat dgn tergesa-gesa kalu kita tidak bersedia.ye ..malang tak berbau..kita tak tau kita mati bile..
tapi pastikan la korang tau korang dah bersedia untuk pergi baru pergi..hmm..
aku penah dgr ustaz aku cerita time die gi indonesia dulu,adelah sorang pakcik nie,ustaz aku jumpe kat kedai ,bile time waktu smayang je ustad aku ajak die smayang tapi die cakap tak perlu sebab die dah smayang kat masjidil haram time die pergi haji.die kate smayng di masjidil haram sama dgn berape tahun tah smayang kat masjid biase.so die tak perlu lagi smayang lepas die smayang kat masjidil haram..hmm ape da pakcik tu..even benda tu betol pun tapi meninggalkan solat kan berdosa.harap je dah gi haji tapi perangai masih tak berubah.tapi bukan semua orang indon cam tu kot..segelintir je kot..ataupun pakcik tu sorang je,sebab nak cari alasan tak nak smayang..
aku ni cakap macma dah gi haji 3 4 kali..padahal sekali pun tak pernah..aku ucapkan la TahNIAH kepada sesiapa yang dah gi haji atau umrah,dapat jugak korang jejakkan kaki ke tanah suci tue..aku harap2 ade rezeki sampai la aku ke sane.
papepun ape yang aku tulis nie ade yang terase ke tersinggung aku mintak maaf la..tak sengaja..just pendapat dari ati...

p/s: terase terharu plak mak aku call ..dah lame tak dgr suare die..tapi time tu ak mamai,tak sempat nak feeling..skang baru nak feeling..

Tuhan yang Esa ,
Ampuni dosa Ibu,
Tempatkan dia di antara kekasih kekasih Mu.

oh ibu.

merenung nasib

4 komen telah diberi
setiap kali aku tgk monitor nie mesti ade yang tak kena..mcm akan timbul msalah baru je..
mungkin aku nie ade bnyk masalh tapi aku sembunyikan..ataupun aku ade benda lain yang bakal datang..mungkin kah..mungkin kah..tak tau la ape nak jadi sekarng..
jom cube kita wat postmoterm kat diri kita..adekah kita ni ade masalh
1.selami dalam2 hati tgk mane tempat ,tgk ade benda tak yang perlu kita luahkan
2.kita ade berhutang tak dengan kawan,rakan,mak ,ayah,adik ,kakak,abang atau sesape saje..kalu ade
   cepat2 bayar..
3.kalu ade kerja atau benda yang kita kena wat ,jangan tangguh,wat dgn secepat mungkin.satu tuitik
   ke dpan pun tak pe..janji ade perubahan...
4.kesalahn.kalu ade ape2 salah harap pergi mintak maaf dan memaafkan kesalahan kita dan orang
  lain.

hmm..mungkin benar kate orang tua,jika mase dah tiba kita akan berubah,,..mungkin skang mase aku..
hmmm..masih tak berubah..setiap kali aku pandang monitor ade je yang tak kena...kena pandang benda lain ke..tapi ..kalu takde komp ni tak idop kot kat dunia jepun nie..nak wat ape je....
mungkin..mungkin..mungkin monitor nie tak cukup besar bagi aku..ooo..mungkin sebb tu kot..hmm..patutla rase gelisah...ade benda baru bakal muncul rupenyer..k..dah tau..bye..

p/s---->aku dah jadi raksasa jap tadi..musim sejuk nie bergelumang aku dgn raksasa..haha..
             

membaham kornag..arghhhh!!!

grrrr!!
ijou .fin

Megan Fox

6 komen telah diberi


ape pandangn korang tenteng megan fox?
kalu korang tgk gambr nie korang rase ape?
adekah die nie sempurna atau tidak?
cukup ke sifat2 die tu..
ataupun ape pandangan korang kalu korang nampak die cam tu?
adekah perempuan semua begitu?
sila lah tgk cerita jeniffer's body lakonan megan fox
aku ade nak kasi korang tgk tapi aku rase tak sesuai kat sini..so
sape2 nak boleh la PM aku or ape2 pun...
hehe..maybe bukan penting sgt pun..hahaha...

Gakuensai Takudai...(festival universiti)

6 komen telah diberi
NIe minggu lepas punyer crite la...kitorang kat sini ade wat festival university.kire macam soae2 nak masuk u ni boleh dgn sesuka hati..ade macam2 benda kat sini .ade jual makanan2 dari selruh negara pun ade..tap negara yang ade pelajarnyer kat sini..ade gak tari menari n cheerleader..berlangsung selama tiga hari tapi ak pergi hari pertama je..sebb hari2 yang lain aku ade kat tempat lain..sorry la kalu tak dapat tolong habiskan makanan..kalu bab2 jual menjual ni masak memasak nie,orang malaysia memang tak ketinggalan..Nak2 lagi kouhai ade chef diorng.sape lagi kalu bukan shau..maklum la perempuan sikit kan..so harapkan shau je la.(doesn't mean shau ni macm perempuan k)..hehehe..juadah yang diorng sediakan tak silap aku roti jala n murtabak mini(cadangan sebelom start masak)..time masak je..murtabak mini jadi karipap la plak..n time jual jadi ape tak aku pun tak tau..hahaha..tapi sedap aa...sape2 yang tak datang memang rugi la..taun lepas kitorng wat nasi lemak n karipap..laku la gak..taun ni pun aku dgr2 keuntungan menlebihi 50 ribu yen...wow..tapi kalu nak dicompare dgn u lain maybe keuntungan ni just kecik je kot..sebb u kitorng tak ramai yang datng..tak poular la katekan..haha ..selain dari jual menjual aku kan tadi ade kate ade orang menari menara..bile tgk perfrman diorng memang la menggelikan hati..aku rase tak cukup kot hari2 dirng belatihdepan cermin macm nak mati,siap berkumpul semua tgk2 time performance cam tu je..tak memberangsangkan..diorng ni maybe kalu nak power kena berlatih sampai taun ke 4 kot baru leh power..hahaahah..tapi ade gak yang power,boleh tahan la..hmm..tak tau la cam ne diorng tu..datang u menari,bukan nak blaja,time belajar diorng menari,tapi time performace ,hampeh...pastu ade cheer leader plak..budak masuk cheerleader semua kecik2 ..haha..comel2 tapi nak wat aksi angkat mengangkat semua..laki ade sorang je.mane mampu beb..at least laki2 mesti la ade dalm 3 4 orng kan bru boleh terbang2..ni nak wat piramid pun dah tak terdaya...tiem tgh syok2 aku,bintat,Am tgk dgn senpai aku tetibe nampak aswad yang tak kelip mata tgk cheerleader menari..patut la tadi senyap dgn tetibe ,rupenyer gi tgk cheerleader..haha..kusyuk je..macm die tgk morning musume..haha..
abis dari cheerleader tu layan sikit roti jala n kerepek daging,pastu borak2 ..sempatlah gak aku naik moto 3 roda n guna bateri tok gerak..hehe..best la gak..pastu layan main gitar baru aku balik untuk ke dstinasi seterusnyer..hahaha..korang nie..aku mane gi mane2..jalan2 jee


Team Takudai
Penari2 Takudai

Murtabak rangup


Warga Malaysia Takudai


Cheerleader yang Kecik


melihat cheelaeder bagaikan ingin mambaham


Boleh kalahkan Rossi nie




Lagu rindu merindu

3 komen telah diberi
Gelisah di jiwa
Aduh! Sayang
Resah merindu
Berdodoi lara
Aduh!lara
Hambalah seorang
Dalam sepi
Menanti cik sayang
cik lah seorang

Hendaklah belayar
Aduh! sayang
Ke laut madu
Bahtera cinta
Aduh! Lara
Karamlah di pantai
Belum kembang
Layarnya kembang
Sayang tidaklah berkembang

Rindu-rindu aduh! sayang merindu
Jauh-jauh orang sudah menjauh
Kasih-kasih aduh! sayang berkasih
Bukan-bukan hamba orang terpilih
Kiri duri kanan pun berduri
Arah mana ke mana
Hendak hamba melangkah
Nasib diri begini nasib diri
Rela hamba terima
Walaupun jiwa parah

Gelisah alah resah
Rindu diamuk sakit rindu
Mengenang alah kenang
Junjungan kalbu
Hibur alah cik tuan
Nak berhibur lagu rindu
Rindu merindu

Looking BAck

0 komen telah diberi
Kau dan aku selalunya bersama,
Tapi hari ini ada kelainan dengan penampilanmu,
Berjanji berjumpe di tempat biasa tetapi tidak ada,
Mungkinkah Saat yang tidak diingini telah tiba?

Jangan teruskan percakapanmu,
Aku tidak ingin mendengarnya,
Jangan teruskan penjelasanmu,
Kerana ia menyakitkan hati

Esoknya aju mengharap keadaan seperti biasa,
Tetapi angan angan sekadar gurauan,
Melihat kau bersama yang lain,
Kesilapan atau keegoan yang memakan hati nan layu.

Eksperimen 1 paper Biotech Spm 2100 (soalan bocor)

0 komen telah diberi
Tujuan : mengenal pasti tindakbalas 'manusia' dalam situasi2 yang berbeza

Hipotesis : Manusia mesti berubah mengikut situasi

Pembolehubah  1. Dimalarkan : Manusia
                           2. dimanipulasi : Situasi
                           3. bergerak balas : Perasaan dan tindakan Manusia

Alatan :   seorang kawan(awek pun ok),pisau,pemetik api,seulas bawang merah, sebatang 
               kayu(1 meter).


perhatian: pastikan langkah2 dalam eksperimen ini diikut dengan tertib bagi mengelak 
                  sebarang kecatatan dalam ekspermen ini.


Langkah-langkah :
1.Seorang kawan didudukkan di atas kerusi di depan pengkaji.
2.Hiris seulas bawang merah di depan mata kawan itu dengan kelajuan 3[mm/min].Pastikan 
   pisau yang digunakan tidak terkena mata kawan itu.Buat pemerhatian.

3.Nyalakan api(nyalaan biru) menggunakan pemetik api. Acukan api itu di jari telunjuk kawan itu dan biarkan selama 3 minit. Buat pemerhatian.
4.Setelah berganjak 2 langkah dari kawan tadi tujukan sebatang kayu di kepala kawan itu 
   dengan kadar 100 [m/min].pastikan yang ditujukan itu adalah kepala diatas dan bukannya 
   di tempat lain.buat pemerhatian.
5.Sekiranya kawan masih bernyawa(degupan jantung masih ada), Gunakan pisau yang 
  digunakan untuk menghiris bawang tadi untuk ditikam ke dada kawan kita sebanyak 10  
  kali.buat pemerhatian.


Pemerhatian:
1. titisan air mata mengalir dari kedua dua belah mata kawan itu.
2. Kawan meraung kesakitan dan kepanasan lalu melompat berganjak dari kerusi.
3.raungan kawan terhenti sebaik sahaja batang hinggap dikepalanya dan mulutnya berbuih 
   seperti air gas yang diletakkan ais.kawan terbaring mengadap ufuk timur bilik percubaan.
4.darah kawan terpancut keluar dari tempat tikaman lalu menggeletar selama kurang dari 
   seminit dah berhenti secara mengejut.


Keputusan:
Manusia berubah mengikut situasi tetapi dari segi tindakan,bukan dari segi perasaan.Hipotesis diterima.


....................................................................................................................................................


Persoalan
1. Adakah kertas Biotech wujud pada tahun 2100 dalam SPM?
2.Adakah amalan membunuh ini tidak melanggar undang2 pada tahun itu?
3.Apa erti kawan jika dia digunakan untuk dibunuh.
4.Adakah definisi 'kawan' telah berubah pada tahun itu atau zaman itu?
5.Apakah yang membezakan zaman sekarang dan zaman ini?
6.Bolehkan perasaan dikaji dengan cara begini? adakah manusia semua sama .tidak kira 
   wanita atau lelaki,tua atau muda,dara atau janda??
7.Masih ada lagikah perasaan dlam hidup kita?


Pengajaran
1. Jangan membunuh kawan
2.Hargai kawan seadanya.

3.Jangan percaya soalan bocor yang selalu diwar-warkan(aku penah kena ..hahaha).
4.Think outside the box.




sekian terima kasih.sebarang pertanyaan sila tanya di kaunter pertanyaan atau layari laman web berikut. klik sini 


Hanya rekaan semata-mat tidak ada kena mengena sama ada yang masih hidup atau pun yang sudah mati. tribute to yasmin ahmad.






会いたい

3 komen telah diberi
今は僕と君離れてるんだ、
この距離は感じていないでしょうか、
僕は何もやっていない姿で、
ずっと君の事待っているんだ、
僕が悪かった、
やっていない姿が嫌われた、
僕はそういう人間だった、
’嫌われた’僕の特徴だ、
本当にすみませんでした、
それしか言えなかった。

mintak tolong....

5 komen telah diberi
Mintak tolong kepada sesiape yang suka membace blog aku nie n sape2 nak blog nyaer di tag...silalah tinggalkan address blog2 kamu di sini nyer..saya nak wat list..baru tukar template

Aku Di nodai

7 komen telah diberi
minggu lepas aku telah ke suatu tempat ..destinasi yang ak tuju cukup memuaskan hati..mase pergi tu aku naik bus..maklumla orang takde kereta..tak mampu nak beli..even junior2 pun dah ade kereta ..ak takde lagi..hahaha..tapi takpe..ketiadaan kereta tidak mematahkan semangat aku tok melancong lagi..bak kate orang ,benda baik di bals baik,benda jahat di bals jahat..tu pepatah yang sesuai tok kejadian yang menimpa ak nie..hahah..nak cite pun segan..
k la..once a upon time,there was a little.......hahaha
ok cerita die cam nie..
time aku nak balik ke tokyo ari tu,aku naik bas ..harga tiket bus tu agak murah la compare dgn shinkansen"bullet train" yang aku selalu naik..haha..nak dijadikan cerita aku telah duduk kat seat no 5A bersebelahn dgn cermin..pergh..aku ingat ak syok la dok sorang2 tetibe last2 minit b4 bus nak gerak ade sorang laki jepun ni terus duduk sebelah ak tanpa tgk seat die no brape..aku ingat die ni ok la..tapi perghhhh..dgn bau arak die ak dah tak leh blah..dah la makan space aku bnyk giler..even aku tau aku nie kurus kan,tapi tak yah la amek space aku kaw2..bontot die menolak2 aku dari tepi..aduh..aku dah rase tak selesa dah..nak je aku panggil driver bus tapi jauh sgt..so aku redhakan la die mengambil space aku..dalam perjalanan tu aku tido2 ayam je sebb panas,n mamat sebelah ak nie wat hal lagi..die ni tido dah la pelik2..sampaikan tido kat lantai pun ade gak..aduh..ape nak jadi orang jepun mabok nie...time tgh jalantu die boleh plak tetibe sandar kepale die kat bahu aku..perghh..menyirap aku tgk..dah la kepale berat..gesel2 kepale lagi kat bahu aku ..ingt aku ni ebantal die ke..aku try la tolak2 kepale die tu,makin di tolak makin die beratkan pale die kat bahu aku..last2 skali aku bangun n dudk balik baru die angkat pale die..aku ingt benda tu dah ok la ..die dah tido dgn care yang sopan..tapi tetibe time aku nak lelap kan mate boleh plak die landing atas bahu aku..ingt adegan romantik dalam drama ke ape ..aku tak leh blah time tu..kalu pompan takpe gak..lagi layan..ni lagi ..dah la botak,bau arak,cam damn jee aku rase..badan dah la berak..aduh..kaki aku tak terangkat kepale die..tgn die mula2 nak meraya2 kat badan aku tapi aku tepi sdgn kadar yang panatas dan cepat..geli ak  orang nak raba aku..aku gerakkan kaki aku,tapi die wat bodoh je..makin aku kuatkan kerakan kaki aku tu makin die rase seronok..aduhhh..nak wat cam ne nie?orang lain semua tgh tido.driver jauh kat depan..last2 aku bangun ,die sedar..pastu time aku nak dudk die boleh baring atas seat aku..aduh..takkan aku nak duduk atas pale die..aku kejut die..die wat bodoh je..kejut kuat sikit baru die sedar die nie atas bus,psatu wat muka bodoh jee..wat cam takde benda yang berlaku...aku hangin gak la dgn die..lepas tu aku duduk die nak tido lagi ..mula2 tu die tido biase je..tap lepas tu die sandar lagi kat bahu aku..aku nie dah tak tahan dah..tapi aku biar je..
aku di nodai...lepas die sedar die terus mkn chewing gum n main iphone die tanpa rase bersalah n tak perlu mintak maaf kot atas perbuatan die..
pengajaran aku dapat
1.Naik bus memang murah tapi sempit n takde tandas.
2janganlah dekati orang mabok,sebb dieorng takkan sedar ape yang diorang wat..
3. janganlah guna iphone sebb orang ade iphone di perangai die tak senonoh..hahaha
4.wat u giv u get back.hahahahaha
5.nak jalan jauh baik naik kereta..even takde kereta, naik keretapi pun kereta gak laa..hehe
6.kalu mabok jangn bawak kereta,naik bus,pastu nyusahkan orang ramia..
ijou..fin

Strong

13 komen telah diberi
from now on,i must be strong..anything that i gained,it will be lost some day..to choose or not to be choose..this typhoon is soooo big, i actually can handle by myself,but today something wrong happen to me,n i think i can't handle it..ohh God please help ur slave..he will,he will,he will...argghhhh..only God know what i feels....
ok thanks to all of you for supporting me this whole years...keep the fight..aja aja fighting..soon or later,i will come out with strength...badang

Sekebun Cinta Yang Berbunga

3 komen telah diberi
TAjuk post tak nak meleleh plak kan..tapi sebenarnyer xde ape2 pun..
just nak wat posting baru je..nak crite la lepas aku balik dari mesia nie ape yang berubah ..
aku rase diri aku makin gemuk..masih in mode raye lagi perhaps..hahaha..tapi tak timbang lagi...
tapi yang aku pelik orang2 mesia sekarang makin mengecil la..aku tak tau l;a kenape..aku mane leh tinggi lagi sekarng tapi member2 aku semua lagi rendah dari aku...ape kes orang makin kecik nie
aku dah gian nak main futsal kuar asap kat mulut..jom rakan2 main futsal sampai malam?
Rakan2 aku semua dah nak kawin..
aku ? kawin? lame lagi la..hahaha(sape yang terase tu bersabar yee)
Cikgu ucap Tahniah kat aku sebb aku dah balik jepun..adekah tu satu hinaan atau pujian...
HAri ini aku datang lab aku sorang je budak 4th year..budak lain semua tak datang...or datang lambat..adekah aku dah berubah?
Aku nak gi Homestay Jepun..sape nak ikot??..mari kita merasai nikmat idup care kampung di jepun...hehe..PM me plzzz..
Lesson i earned today is talk less type more...
Handphone aku bengong..cube msg aku ,komfem aku tak reply sebb msg2 korang2 semua tak sampai kat aku..aku tak tau kenape leh jadi cam tu...semlm tak leh send msg..haaaaa..geram2
MAri kita belajar..
Malcolm in the Middle
Syahmi in the Edge



raya ku di kampung

4 komen telah diberi
Mungkin ni la kali pertama aku balik kampung kat batu pahat selepas aku berhijrah ke jepun taun lepas..agak natsukashi gak la aa..jumpe sepupu sepapat..tapi balik kampung aku kali ini cam best sikit..dari pada rumah samapi la ke kampung aku naik public transpot..memang best ah..mcm2 kenderaan aku naik(mostly bus la...)..n paling aku berbangge aku naik bas kayu..korang mesti tak penah naik kan..huhu..biasenyer bas dari batu pahat ke pontian banyk..name bus tu bus COASTAL..perghh..memng old skoll laa..ni aku ade capture gambar bas tu..heheni la die bas kayu tu..huhu..ni lantai kayu die...haha

memang nazak la bus ni tapi masih beroperasi lagi dan sgt penting bagi menghubungkan orang pontian dan orang batu pahat..
Papepun aku rase sungguh best sebab dapat raye kat kg taun nie..taun lepas raye kat dalam bilik je..dah la smayang raye skip..semua bangun lambat..haha..jamuan raye pun tak sempat..raye ptg lak kat lab..perghh..meamng sakit ati..
syukur taun nie dapat raye..huhuhuh..best..
dapat duit raye lagi aku..korang jgn ingt tinggi2 aku nie tak dapat duit raye..sorry la to sape2 yang menjage kependekkan diorng tu untuk dpat duit raya lagi..hahaha..aku pun dapat gak duit raye..huhuhu
Enjoy la raye aku kat kampung..tapi bile pikirkan balik research aku ..aduhhh..ke mana ku hendak pergi???