Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

"Kome" itu bukan Beras

20 komen telah diberi
米(kome) itu beras ..tapi orang perak selalu cakap kamu itu "kome"..ape kena mengena dengan orang perak..hmm...sebb itu aku ckap "kome" itu bukan beras..perak sekarang masih bergelut lagi dengan politik yang kucar kacir..post kali nie aku nak ulas je ape yang berlaku kat perak..Abisla ko Mat le...temapt baru ko huru hare..hahah..Kat perak je kita tgk bnyk orang jadi katak..maksud aku suka melompat2 ..lompat parti..ishk2..boleh ke benda itu berlaku...??ade ke undang2 mengiktiraf mengiktiraf lompatan parti...Dulu Anwar Ibrahim wat pengumuman akan berlaku lompatan parti terbesar..tapi time die wat pengumuman tue ade byk la menteri kabinet BN dihantar ke taiwan wat kursus...dah tak jadi dah lompatan tue..skang nie kat perak..ber laku lompatan jugak..adun BN tu sape name die..nasarudin eh..??die tu melompat parti dari BN ke PKR lepas die tgk BN tak beri lynan yang setare terhadap ADUN kwsan BN..kalu projek yang nak dijalankan tak memberi untung tok perti BN,BN tak kasi peruntukan..so die kuar la..kire die cakap BN tak membantu sangt rakyat..die KUar parti 10hari je..pelik kn..pastu dalam beberapa hari lepas tu ade ahli PKR plak yang hilang tah ke mane...bile muncul2 terus je nak lompat parti..tapi tak msuk parti BN ..jadi ahli bebas..oleh sebb ahli PKR tu ADUN di perak,bile die kuar parti,majoriti kerusi di perak telah jatuh ke tangan BN..dengan serta merta Sultan mengarahkan BN amek alih serta merta kabinet negeri perak.Ade orang mengatakan Sultan perak tidak suka kabinet Perak bwah PKR sebb kebanyakkan exco terdiri dari kaum cina and india.just menteri besar je orang melayu.tu pun sebb undang2 memang nak orang melayu.so Sultan tidak berape selesa dengan keadaan tu.ye la.maklumla,tugas sultan adelah untuk menjaga kaum melayu di malaysia nie.Tapi on the other side,menteri besar Perak Nizar plak taknak serahkan tugas die dan memulaukan pelantikan menteri besar baru.ye la,sape tak marah tetibe je kena pecat.tanpa usul periksa.Die jalankan tugas die seperti biase..tu pun mendapat bantahan orang2 berhaluan kanan..sebb die haluan kiri..ade yang cakap Nizar ni derhaka kat Sultan,patut kena tahan polis.buang negeri la ape la..and macam2 lagi..benda nie semua terjadi selepas Najib tun razak menggantikan tajol rosli sebagai ape tah jawatan tu kat Perak..Ade yang cakap nie semua strategi BN untuk merampas semula negeri2 yang diorng hilang mase pilihan raye dulu.ade yang cakap nie semua kebetulan..lepas Najib masuk perak je berlaku perubahan politik.Dengar2 crita dalam mengatakn karpal singh menyalahkan Anwar Ibrahim dengan ape yang berlaku kat PErak nie sebb die la yang mengwar2 kan lompat melompat parti nie..sehinngakan diri sendiri terkena..karpal suruh Anwar Ibrahim letak jawatan as orang tertinggi dalm PKR.ORang2 perak jugak sekarang berbelah bagi ..ade yang menyokong ade yang membantah..diorang dgn agenda diorng masing2..tapi aku terdengar brita ade mengatakan Orang2 BN di sane melarang NIzar masuk ke masjid untuk menunaikan solat jumaat..tu dah dikira saitei dah..tapi tu just khabar angin..tak tau kesahihan nyer..begitula senario yang berlaku dalam arus politik Malaysia..adekah itu dikatekan Kotor?..tapi yang pasti dah tak suci..banyak sgt cacat celanya ..so kita sebagai warga muda nie kenalah berfikir cam mane nak menyucikan ape yang dah tak suci.

Melompat Lebih Cepat(ikot melodi lagu lompat si katak lompat)

Lompat si katak lompat
Lompat la cepat cepat
lagi cepat lompat lagi tinggi naik pangkat

Lompat si katak lompat
Lompat beramai-ramai
lompat sorang nanti takut rahsia terburai..

Kalau tuan bijak pandai
Lompat la senyap2
lalalalaalalalalalalalala
nanti tuan rugi....

Ada apa dengan "S"

3 komen telah diberi
Ada ape dengan S?memang la semua yang bermakne dalam idup aku ni bermula dengan S..name aku yang sebenar pun start dari S..SYAHMI...hmm..awek pun same..hahaha..tapi bukan sebb benda2 ni aku nak crita ....aku nak crite betape sakit anggota badan aku untuk belajar membuat S ketika bermain snowboard..Biase orang baru2 blaja main diorang wat Z dulu..tapi nak nampak kakkoii kena la bermain S..time aku blaja ni punyer la perit...mula2 main tu biase la takde la sakit sgt..tapi kalu dah berterusan jatuh2 je kan..maun tak lebam2 anggota2 aku...fuhh..mungkin aku tak hebat cam orang lain yang blaja skali dah pandai dah main..aku berusaha sehingga ade limit die..dengan berbekalkan tidur yang tidak lena di dalam bus aku ber main di puncak..sehinggakan ade satu mase tu aku tertidur ketika sedang berehat..huhu..pelik orang tgk..main snowboard pun leh tido..hahaha...1st day boleh laa wat S tapi still jatuh teruk gak..kire sifu2 kat situ kena tunggu la kitorng2 yang baru blaja ni sampai..main dari puncak gunung sampai kaki gunung..bersnowbot je..jauh gak la..tapi tak kira berape...hari 1st habis dengn kesakitan...
hari ke-2..perghh..nak bgn punyer la payah...tapi time nak tido mlm b4 tu lagi la susah..ade stereo audio yang tidak diingini..ade dua plak tu yang "main"..sahut menyahut..cam ade pertandingan..yang tidur mati tu tak dengar la kot..yang tak leh tidur terus mendengar alunan muzik terkini..zaman kini..ishk2..selamat la makcik vila tu masak best..ade gak la penyelamat hari smlm...hahaha..sorry ye kawan2...Hari ke-2 nie punggung ku sakit yang teramat.. naik la kami ke puncak gunung tu semula..mula kan sesi penutup ..graduation day la..semua dah hebat2 main..turun gunung tu kejap je..siap ade main high level course lagi..perghh...tak leh belah..orang suruh main intermidiate tak nak..nak high level...time main tu tak ingt sakit ..main je..best..seronok memang seronok..tapi ade satu kali tu..aku terlanggar PAkcik main ski..hehe..tak sengaja..sifuu cakap"langgar je..aku tak suka orang ski..langgar je..pastu lari wat bodoh.."..aku serba salah..orang tu dah la tua..cam tak bermaya..tapi aku blah je..lepas kejadian tu terus tak nampk pakcik tu lagi..aku rase die gi hostel ngadu kat isteri die..atau pun maki2 aku sambil minum arak..haha...dekat 10 kali kitorng turun naik bukit tu baru la semua gi ber makn tgh hari kat tgh2 gunung..ade gak restoran kat situ..perut semua dah berisi..time turun wat kali terakhir sebb nak kejar bus punyer pasal..habis2 main tepat pukul 330 pm..bas pun berlalu....fuh..wat S ketika bersnowboard nie takde sijil plak..kalu ade mesti aku lulus punyer..flying color lagi..hmm..lepas ni ke mane kita plak ek....hehehe..terima kasih kepada guru guru yang mengajar kami2 nie yang lemah lagi hensem ni...mintak maaf kat pakcik2 makcik2 dan budak2 yang kami langgar ketika sesi latihan nie di jalan2kan..jasa mu dikenang..
kami di Tgh bukit

Antara sifu2 kami...

scary?i mean it..hahaha

Jom berlepas..

Atas tu level tinggi punyr course..lain kali je la..heheh

P/s:gambar2 lagi nanti ade kat facebook..lawati la..haha..
sekian..