Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Tag Pertama...

6 komen telah diberi
waaaa...tolong2 !! tolong aku!!aku kena tag...tag ni virus ke?atau tag ni adelah satu ilusi internet di mana setiap kali kita di tag kita punya ID address kena black list atau tag ni hanyalah mainan internet untuk orang2 yang suka brand2 terkenal..biaselah..bile beli barng mahal sikit mesti kena tgk tag,original ke tak..kalu ori mulut boleh ditutup,kalu tak ori,perghh!!! kaw2 ko kena basuh cukup2 dengan empunya badan..baru2 nie aku kena tag dengan kawan sekolah menengah aku..eh sekolah rendah gak..cuak gile aku...aku terus tutup blog aku pastu aku tunggu 5minit,sebb aku tak tau tag nie ape..aku penah tgk orang kena tag..lepas dirong kena tag diorang terus tulis macam2 pasal diri diorng..macam terkena sihir smacam plak..tu yang aku cuak tu..wajib ke wat cam tu?atau ni hanye surat berantai kepada semua penulis blog dalam dunia internet nie..kalu kita kena tag perlu ke kita bagi biodata kita?..hmm..sapelah yang start mentag2...plzz somebody answer for me..
korang nak ke tgk biodata aku? tak yah la..kalu nak tgk sgt bagi aku kerja..komfem aku datang interview bagi curicular vital aku.. ..hmm..kurng pasti dengan tag ni?
sape nak aku tag die?ramai tak?
aku yang konpius...sorry..tak membalas tag korang2 yang dah tag aku..
sumimasen..
jya,mata..

Inter-tin-main

7 komen telah diberi
yaaa..to All my fren yang baru abis exam tahniah aku ucapkan..penghabisan ni yang paling seronok..kita dah buat dah kan..result perkara kedua..yang penting kita dah laluinya semua..bukan macm sesetengah orng tu, nak amek exam pun takut..Ke[ada senior2 aku yang sambung master nie diorng tgh BZ berhappyou atau pun dah abis happyou tapi nak tulis ronbun..macm2 kalu nak sambung master nie...Aku pun teringin nak sambung master tapi result cam tak baik je,even nak compare dgn budak2 lain aku punyer result tak ke mane..tapi tu perkara lain..hmm...
Skang ni dah jarang plak orang kasi link2 tok tgk video peperangan..kenape ek?dah basi ke tajuk cite nie..ataupun memang perangai orang memang cam ni ..hangat2 tahi ayam..
Dulu time orang bz2 nak study la nak wat kerja ade je link2 youtube la ,blog la,gambar la,untuk paparkan kejadian yang berlaku di Gaza..mungkin perang dah abis kot..sebb tu dah takde dah link2 tu semua..
Kire cam kes Atlantunya la..dulu time die mula2 kena BOM...name Razak BAginda bukan main femes lagi..setiap hari muka die je terpampang kat surat khabar la ape la..siap anak die kasi buku cerita pun wartawan nak tau tajuk buku cerita tu..tapi sekarang sunyi jee..heheh..mungkin aku ni yang tak ikot peredaran zaman..mungkin kes tu dah abis ke,orang yang bersalah dah di hukum ke kan...mane tau..
Kes anuar lagi la..liwat kali kedua die..perghhhh..time tgh hot2 dulu name faizal tu bukan main top lagi..even sekarng pun name Faizal top tapi bukan faizal tu tapi Faizal tahir sebb die je menang 3 anugerah dalam AJL23....even faizal skang tah ke mane..aku dgr blog die pun sunyi je...aku dgr die sakit ,aku dgr die di sembunyikan,aku dgr die terima rawatan tradisional...hmm..tah la..aku pun dgr dari internet atau surat khabar , tak tau sahih ke tak...
So,sekarng cite ape yang best kat mesia nie?cite artis cam ne?abby dah kawin lagi?
Nasya Aziz cam ne?idup lagi tak?
aku dengar sekarng bnyk produksi nak kuarkan filem atau drama yang ade kaitan dgn bahase negeri masing2..contohnye Tain 3t dengan bahase perak,Budak kelantan dengn loghat kelate,kasanova XXl dengan speaking nogori..hmmm..bile Johor nak kuar dengan loghat johor>haha..johor takde loghat laa...haha..biase2 je..hmm Kalu kuar crite orang sarawak ok gak..bahse diorang kan pelik sikit....Pelakon utama LUBEX..."asal lak??"..hahaha...
hmm..macam2 dunia surat khabar sekarang nie..even benda yang serius pun boleh ditukar menjadi crite untuk melariskan surat khabar diorang..tak kire la betol ke tak..yang penting laris..orang mesia mane suka sman2 nie..even salah pun diroang wat bodoh je..atau pun repot kat TV3 ke Melodi ke Macam2 AZnil ke 999 ke atau ke semua rancangn yang mendapat rating tinggi dalam siaran diorang...so takde makne la semua nie..Kawan belah anak sedare MAkcik aku penah berkate "kalu kita duduk ramai2 dalam satu group,sorang kentut sape yang nak ngaku"..kate2 ni boleh diguna pakai dalam masyarakat Artis sekarng...diroang semua dah wat benda tak baik,tak baik tu bagi aku la,tak tau la bagi korang,tapi tak penah terkantoi oleh wartawan ke kuarge ke kawan2 ke,tapiiiiiiii,sekali artis tu kantoi wat benda buruk,semua artis2 turut kena tempias nyer.masing2 tak ngaku ats berbuatan mereka dah wat..last2 benda tu akan ilang jer selari dengan angin kentut yang dah bebas ke udare..artis2 semakin di minati semula..kejap je benda tu...hmm ape lah mereka nie ..hangat2 tahi ayam...kenape tahi ayam?tak nk ke tahi kambing ke lembu ke beruang ke burung ke?..mungkin orang yang mencipta peribahase ni adalh seorang saintis yang mengkaji haba dalam bahan organik kot..so die dapat detect tahi ayam mempunyai haba muatan tentu yang paling tinggi di kalangan tahi2 lain..hmm..it possible what?..korang tau ke kate2 hikmah bagi albert eistein?
hmm..opss..mase dah tamat..sekian...15 minit dari oiyour...ok..have fun... dunia itu sempurna kalu namenyer Dunia Sempurna...
bye2...wassalam..

P/s: Kalu balik mesia nanti ,perkare pertama perlu diucap ape?

Road to Malaysia

20 komen telah diberi
Hari yang sungguh penat..musim sejuk kembali lagi di tokyo..ingatkan dah musim bunga dah..tapi tetibe je makin sejuk..semua badan dah membeku sampaikan menahan sejuk pun dah jadi penat..
tinggal beberapa hari aku nak balik ke Malaysia..haha..nak dekt setahun aku tak balik akhirnya..Preparation?ape perlu aku wat untuk balik..mesti la bawak passport..haha..omiyage?perlu ke??korang je la yang tau...dengan terbaliknya aku ke malaysia memang bnyk benda aku nak wat..haha.cam ber cuti2 ber jalan2 n ber makn2..waaa..makann malaysia dah lame tak makan..macam2 aku nak makan...antaranya
  1. Beef steak..kuah blackpaper
  2. chicken chop
  3. KFC(even orang cakap die Israel ke ape..hmmm..aku ???)
  4. pelam muda cicah kicap pedas atau kuah rojak
  5. ketam masak lemak cili api
  6. siput sedot goreng pedas
  7. nasi bungkus time makan tgh hari
  8. sarapan nasi lemak
  9. Ayam bosnia
  10. satey
  11. yong tau foo bukan KL(yang ade sup tuu)
  12. Nasi lemak ayam Kader(restoran mamak popular kat tempat aku)
  13. Ikan steam atau 3 rase(kat jepun jarang skali memakan ikan)
  14. Udang galah goreng pedas
  15. Jambu batu dgn asam
  16. Ayam golek madu
  17. burger Malaysia(kalu dulu order biase2 je,balik ni order triple large..baru puas)
  18. rojak buah,rojak petis,rojak tahu,rojak keropok
  19. keropok lekor
  20. asam pedas Mak long..
banyak lagi nak makan sebenarnye..ni yang teringat..haha..nanti kalu jumpe depan mate tibai je..hehe
Waaa tak sabarnyer..aku nak gi kelantan plak(lagiiii)..nak gi sane borang jersi untuk budak2 takuboy..kita ade jersi lepas nie..haha..nak celen??boleh..no hal..
Pastu mak aku ajak jalan2 plak gi langkawi..hehe..boleh je...
pastu aku nak wat trip ke redang lagi atau pulau2 yang dekat2 situ(tapi budak cakap musim tengkujuh..ye ke??)
Nak gi penang,nak gi pahang,nak gi terengganu,nak gi singapore(even dok johor ,tak nak gi pun sini),nak g Sar...(hehehe)..bnyk gile nak jalan..ade duit ke aku nie..??
tapi aku kena la melawat UNISEL..tempt aku blaja dulu...ade sape2 nak join aku melawat Unisel??jumpe sensei tachi (even Yano sensei dah takde pun..tapi kalu leh nak jumpe gak..walaupun dah kawin..haha)n kouhai tachi..cam diorng kenal aku je..hahaha

aku akan cube pahatkan semua benda yang aku wat kat mesia ni dalam kamera aku..kalu boleh aku harap ape yang aku hajat nie jadi kenyataan..kita hanya merancang,Dia yang tentukan..

Kepada kawan2 ku yang SAS(gay,hahaha),ataupun tun habab...jomla kita wat reunion..haha..aku komfem,bulan 2 ni bukan aku sorang je yang balik..ramai balik lagi dari luar negara..haha..jom2...tapi korang mesti BZ kan...hmm..dou shiyou???

hmm..ok ijou..tak leh pikir bnyak sangat benda2 ni..taksub nanti..nanti memakan diri..tak sempat aku makan makann mesia,benda ni dah memakan aku..hmmm..ken9 aku ni pun tak komfem lagi boleh balik ke tak..tapi aku nanti pakse sensei aku bagi cuti..kalu tak aku wat mogok jalanan,wat bantahan kalu tak kasi cuti..ok guys n girls..same2 la kita memeriahkan Musim cuti kita nie..tapi dalam pape pun yang kita wat jalan lupakan Yang Satu...sekian
wassalamu...

"What going on in my polly pocket?..."(ade sape2 tau iklan ape nie??)

Kisah Bantal...

3 komen telah diberi
Dalam mata ni layu memikirkan ape yang aku wat lepas ballik ke umah nie..tetibe tersentap pabila mengingatkan ,rupa-rupa nya benda yang aku lupe...waaa..dah lame benda ni terjadi sebenarnye..aku pun awal2 amek ksah benda nie ,tapi menjadi2 plak..Kisah nie berlaku time Kak Ina(senpai yang de marvelous delicious masakannyer) ade lagi..time tu malam yang sunyi gak la..jepun kol 9 mlm dah sunyi..kedengaran derungan kenderaan memecah hening malam ...berempat kami kejar mengejar ,susun menyusun barang2 yang hilang empunya..takutt...seram..meremang bulu roma aku bile melihat kelibat hitam zap! zap! lalu didepan aku..arghhh..aku tabahkan diri gak harungi semua dugaan tu..aku tgk betol2 ke arah matanye..pelik...tak nampak kepala..kepala 4 segi??...makin dekat menghampiri aku akhirnya..
WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!
Mat anip rupenyer yang membawa bekas besar 4 segi..patut la tak nampak muka..cuak aku je..rupe2 nyer aku tengah memunggah barang Kak ina untuk diagihkan kepada sesape yang nak time..dalam banyak2 barang aku berminat kat bantal tu..bantal tuuu.tetapi aku ade pencabar rupenyer..aku dgr die dah Master..patut la susah nak menangani die...ishk2..Akhirnye ketika die tgh lalai dibuai mimpi bersama ehem2 die ketika tu..aku memasukkan bantal tu ke dalam baju aku yang 2 lapis ...die nampak tapi die wat bodoh sebb aku tau die ade tektik lain..last2 sampai ke rumah aku aku bwak bantal tu tetapi MALANG NYERRR,,,aku lupe letak bantal tu kat rumah dan aku biarkan die kat baju aku sampai ke destinasi seterusnye iaitu rumah pasangan suami isteri dan ...,aku baru sedar lalu aku sorokkan di tepi2 pelusuk rumah tu supaya si Master tu tak nampak..aku makan minum borak2 dah aaku lupe plak aku bawak bantal tu..aku balik baru teringat..dalam ati aku mesti si master tu dah amek dah bantal tu...sedih....rupe2 nyer bantal tu tiada siapa lagi yang tuntut lagi sampai sekarang sebb si master yang dok bantai gelak sepanjang malam tu pun terlupe dgn bantal itu..wawawawaw..mungkin sekarang die tgh Bz..so ni la kesempatan aku nak kaut balik ape yang sepatutnye jadi milik aku..pemilik rumah..nantikan kehadiran sang Oiyour tak lama lagi..jangan kasi si master tu amek..kempunan eden..hehe..tu la Kisah bantal yang menyayat ati..di tinggalkan di tempat yang bukan dimiliki...

Berjenaka di hari Exam

2 komen telah diberi
hahaha..korang mesti tengah nak start exam..
Gud luck aku ucapkan..time tgh layar internet ternampak la gambar nie..teringat aku kat LUBEX..
Korang jangan samakan benda nie dengan lubex..aku je leh..hahaha(joking)
Funny Pictures
Inilah yang kita harapkan dari makhluk yang bername anjing......

bagus betol..menjaga alam sekitar..Kepada pemilik anjing(especially orang jepun) walaupun di mana jua anda berada,latihla anjing korang jadi cam nie..BAru MAnthappppp...

GOOD LUCK ALL OF YOU..IN YOUR EXAM OR WHAT EVER YOU DO..
I KNEW YOU CAN DO IF YOU THINK YOU CAN DO...
ALL THE BEST
Salam perantau..
P/S: lagi beberapa hari and jam lagi aku nak sampai ke tanah airku..tak sabar..hehe..
mari menghitung hari..1,2,3,4,5,5,z,z,z,zz,zzzzzzzzzzz!



Oiyour Team

6 komen telah diberi
ni Hasil terpeleot kepale otak aku lepas tgk chelsea menang tipis dan gol pada masa kecederaan keatas Stoke City
CHELSEA MENANG 2-1
HAHAHAHAH..
KALU AKU JADI STRIKER RASE2 BOLEH GOL LAGI AWAL KOT..
PAPEPUN THANKS TO BELLETI AND LAMPARD FOR THEIR AMAZING ABILITY..HAHA..
Oiyour Team..haha..

Oiyour Line

9 komen telah diberi
Tadi mase naik tren ke Shinjuku,indahnya kalu Malaysia pun ade cam tren Jepun..macam2 tren ade..Keio,Metro,JR,Odakyu..Trus terlintas kat fikiran aku kalu aku blaja la system engineering kereta api,aku rase nak wat ke sistem railway sendiri..aku bagi name Oiyour Line...cam best..menghubungkan semua negeri dalam semenanjung Malaysia..hihihihi
Oiyour Line
Aku terpikir nak wat system cam ni lepas tgk system keretapi JR 山手線、sistem keretapi bulatan yang menghubungkan beberapa bandar sekitar tokyo.Aku nak wat gak cam tu..tapi kat Malaysia..nak hubungkan semua negeri2 semenanjung.jadikan ia keretapi express..takde la laju sgt cam 新幹線(shinkansen) tapi at least boleh sampai ke destinasi lagi cepat dari naik bas..tapi wat benda ni bukan senang.kalu senang dah lame orang wat..aku rase ade beberapa masalh yang akan timbul dalam menyediakan kertas kerja ini..antaranya:
  1. Masalah pembelian tanah:akan menjadi masalh kerana orang akan meletakkan harga yang tinggi bagi tanah yang dikenal pasti untuk dijadikan landasan keretapi.
  2. Masalah kos:aku rase mungkin kerajaan tak sanggup nak kuarkan modal yang banyak untuk projek nie kerana cam tak mendatangkan untung kat diorng..huhu(wat putrajaya boleh plak..huh
  3. masalah kepakaran:kita kat malaysia kurang tenaga pakar pasal keretapi..so nak tak nak kena amek tenaga pakar luar..kat situ dah membazir duit..aku saran kan kita la selaku aset negara jadi tenaga pakar untuk projek nie...
hmm..macm2 lagi yang aku fikirkan nie sebenarnyer..ni just pencetus idea je yang datang dari aku..nak gak tgk Malaysia maju setapak kehadapan...PAsal harga tiket plak ikot la kejauhan tempat tu dan aku rase harga kena la lagi murah dari naik bas..baru orang nak naik Line ni..memang la untung dalam setaun dua ni tak dapat tapi kalu kita tunggu 5 tahun ke alu rase boleh je dapat untung..tu semua kena tgk bajet gak..hihihi..
so kawan2 marilah kita berganding bahu untuk menjayakan projek..walaupun cam tak masuk akal tapi sebenarnye ade betol gak benda2 nie..sape tak nak idup jadi senang ye tgak..

P/s:sebenarnye nak wat keretapi dari semenanjung ke sabah sarawak..senang nak tut tut tut..hihihihihi

Diari Nasri: ep3 Pelarian

0 komen telah diberi
Seperti hari2 sebelum ini,aku lewat lagi ke sekolah.tapi kali nie aku gi naik beskal plak..tambang bas dah naik tak mampu aku nak bayar.kalu naik gak abisla elaun aku bulan ni..penat gak berkayuh 10km.sekolah aku tu dah la kena seberang sungai.selamat ade jambatan yang besar.boleh la penunggang beskal merentasi sungai tu dengan selamat.Mase aku jalan aras jambatan tu aku nampak la segerombolan manusia tgh berdiri berderet kat tepi sungai..cam nak bunuh diri ramai2 ade gak...tapi aku tak sure la..aku wat bodoh je, terus blah gi sekolah yang sememangnye dah masuk waktu pertama kelas..waaaa...
berlari aku dari tempat parking ke kelas,tak pandang kiri kanan dah..pengawas pun xde nak halang aku..lari punya lari masuk2 kelas2 je semua orang senyap.ekk..kenape senyap??..konfius aku..tgk2 tempat duduk aku dah ade orang duduk,,heee..kenape nie..aku tgk2 muka cikgu,cikgu Faridah.eh..sepatutnya cikgu Chin.kenape mulut becok nie ade kat sini..?? sekali pandang aku Salah kelas laa..masuk kelas budak pandai..hahaha..hari nie waktu pertama kelas kena masuk ikot kepandaian matematik kita..aku kelas tgh,tak sepatutnya masuk kelas aku yang biasa..pening dah aku...1st time wat sistem cam tu..aku melilau la satu sekolah cari kelas aku kat ne..last2 aku jumpe gak kelas aku.kat bilik kemahiran hidup..fuhh punye la jauh dari kelas lain..kelas tu dah macm kelas pelarian je..sebb bertukar2 tempat..maklumlah kelas tak cukup...Setiap kejadian ade hikmah disebalik smua tu..Kelas pelarian ni la yang wat aku telah berjumpa face to face dengan si Dia..hehe..happy gile aku..tak terucap ape2 aku..dalam kelas memang fokus aku kat die je..bukan cikgu Chin..hehe..macm terpukau..tapi sepatah haram tak kuar dari mulut aku bile die tegur aku.."Ye..ade ape pandang2 saye" ...aku geleng kepale je wat bodoh pastu..tetibe je..
"saya datang sini mahu mengajar lor,bukan mahu lihat orang bercinta"sinisan mencucuk ati aku.
"kalu you orang mahu bercinta,mahu lihat each other,jangan masuk saya punya kelas ma,pergi itu cinema sana ka,taman bunga,baru lovely maaa"pedas dari Miss Chin.
"takde pape la cikgu,saye mate je pandang lain,telinga dengar ape cikgu cakap,saye mahu belajar.."balas aku serentak menukar arah pandangnku ke Miss Chin yang tgh bengang..
KrENG!!!!KRENG!!KRENG!!!!...
waktu pertama tamat..hhihihi..berjaya abiskan..dalm perjalanan balik kelas masing2 tu aku sempat ditegur makhluk..
"hai awak,awak kan yang pengsan mase tournament bola ari tu?" si Dia rupanya.
"eh..saye ke??ye kot"aku saje wat2 tak tau..hehe..
"awak la,saye ingt,saye yang jage awak time tu..lupe ke??"
dalam ati aku cakap mane leh lupe tgk muka die yang comel tu,tapi aku cakap lain
"lupe laa..maklumla ramai sangat orng kat sekolah nie yang penah saye tgk"
"kalu lupe takpe la..ingt kan awak ingt,takpe la cam tu,lain kali jumpe tak ingat saye pun tak pe,huh!!,k,bye"
"eh awak....."tu je yang mampu aku wat.bodohnyer aku nie,dah ade chance wat2 tough plak..bajet tak ingt la ape la...bodoh2..dah la tak sempat tnye name ke kelas mane ke..takkan nak jumpe time kelas pelarian je...tapi aku tak berani nak tegur,aku pemalu,wawa,aku tak popular..wawawa...ape harus aku wat..waaa..Dan secare tak sengaja,aku dapat ilham setelah melihat budak2 beruniform PBSM ni gotong royong bersihkan sekolah...haha..
YES..ni la peluang aku dapat bertegur dengan die..tgk la nanti..pasti aku dapt tegur die..paling lambat pun minggu depan..hehehe..TGk lah..aku tak sia sia lagi peluang yang bakal tiba nie...

Setelah Menyepi...

4 komen telah diberi
aku menyepi bukan sebab sakit..sebb aku gi pereksa..walaupun aku cakap aku boleh wat tapi kena study gak la..dalam2 aku peksa ni macam2 yang mengganggu fikiran aku..ishk2...
satu persatu masalah timbul..masalah ke?kalu masala nape aku biarkan je..ini semua sebb aku...
satu,nota exam aku ilang time seminggu nak exam..hahaha..dah lame dah ilang tapi aku biarkan je..tu semua salah aku..boleh je copy dari budak2 nie tapi aku tak nak...so tepakse la aku pinjam meminjam di saat genting tu...
masalah paling besar skali aku takleh tido awal..tak tau la fuyu ni..asek2 nak tido lepas subuh atau kol 5 cam tu..aku dah cube dah tido awal tapi takleh..boleh tapi tak lena..setiap sejam aku bangun..ishk2 aku kena pakai pil tidur ke?...
Masalah ade lagi besar..tapi bukan aku sahaja pasti semua skali terase sebb ape yang berlaku gi Gaza cukup menyedihkan...sedih aku tgk2 kanak2 yang tidak bersalah semua berlumuran darah,wanita ,orang tua,orang lelaki,manusia,binatang...























Xde yang lagi sedih dari melihat mereka ini semua dalam bahaya dan penuh dengan kesayuan..

papepun kengkawan,aku tau korang semua ade yang baru nak peksa atau nak dekat2 peksa.harap2 korang boleh fokus terhadap ape yang korang wat...jangan wat benda2 ini memesongkan peranan korang sebagai pelaajr..haha..
Selamat menghadapi peperiksaan atau ape2 yang korang wat..
next: my novel ...''待ってください"

SELAMAT MAJU JAYA.
MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA
JOM BERFUTSAL DI BAWAH SUHU 5DARJAH CELCIUS.BARULAH EPL

WALAUPUN CHELSEA KALAH KAT MU...AKU TAU ADE HIKMAH DISEBALIK SEMUA INI
..GO!GO! CHELSEA

Cuti Saljiku Bukan Di rumah Part 4

9 komen telah diberi
Yamaguchi ....
Aku telah ke yamaguchi.tempat far, liza and hazrina blaja..jauh gile..dari osaka mengambil mase 8jam gurai .kitorng gi hari seterusnya selepas pergi ber mochi...naik 18kippu memang cam tu..abiskan mase kat tren je..hehehe..sampai2 je kitorng telah disambut baik oleh 'kawan baik' far yang dikenali dengan gelaran ustad....aku pun naik la keta die semua untuk bergerak ke rumah diorng...bukan main jauh uimah diorng dari eki..senang cite dok sini memang wajib kena ade kreta la..kalu takde,memang tak bergerak la korang..aku tido dekat umah ustad..kat sini umah besar2 tapi yachin murah,..beruntung la sape dapat umah kat sini..banayk plak tu..save untuk kouhai2 kot...








hari pertama kitorng jaln2 je..rupanya esoknya ade sale fukubukuro...so kitorang survey je dulu barang2 ape nak beli...aku pun rambang mata melihat semua fukubukoro yang menarik..tgk2 poket takde duit..jalan2 je..mula2 ingt nak makan ikan buntal..korang mesti tak penah makn kan..aku pun tak penah..tapi pergi2 restoran tu rupanya2 tutup sempena tahun baru..menyirap..pastu gi la kitorng ke mojiko..kawasan tepi pantai di 北九州(kita kyusyu).lawa jugak la tempat tu..tepi pantai..angin kuat n sangt sejuk..kat situ ade tarikan die..ade beca yang kena tarik..aku nak naik tapi ade mood orang tu tak baik so tepakse la kau abtalkan hajat ute.hehe..lepas beramek gambr semua kat sini baru la kitorng jalan2 ...samapi malam pastu balik...














Aku dah la 1st time kat sini ,tapi ade gak la aku kenal2 dengan orang..tapi senpai JAD aku tak jumpe..diorng tak nak jumpe aku kot..heheeh..aku kenal sorang ,namenyer GORI..nicew person..n dialah yang tlah menyebabkan aku nak tgk drama PRISON BREAK..selama ni aku tak suka gile orang2 yang tgk drama tu sebb time tu aku tgh tgk drama HEROES..aku rase mcm mencabar je ..heheh..tapi akhirnya aku ketagih lalu telah mendownload semua episod..dah sekarang aku baru abis season 3..nak tgk season 4 punyer plak..huhuhu..時間貸して。。。勉強中だから。。ははは...hari kedua kitorang gi shopping baju..1st time dalam idup aku aku guna kredit kad aku..haha..maklum la takde duit..cuak gak..tapi time guna rase happy sebb tak yah kuarkan duit..haha...jaln2 sikit pastu tgk ade yuki kan kat yamaguchi nie..dulu mase kat unisel sensei tachi cakap yamaguchi tak turun salji..hmm..nampaknya sensei dah lame tak ke yamaguchi nie..hehe...















hari esoknya aku dah balik ..huhuh sedih sebb nak makan ikan buntal tapi tak kesampaian,tapi mungkin lain kali aku boleh makan kat mane2..hehe..hope fully..ok..sekian
ni la pengakhiran fuyu yasumi ku..sampai sini je aku jalan..pastu balik umah tido..n terus ke kelas...wwawaww..kena dah gi kelas..huhuhu

Cuti Saljiku Bukan Di rumah Part 3

6 komen telah diberi
MOCHI TSUKI
waa...lepas kitorang gi UFJ esoknyer kitrng gi area osaka yang name kuroen..kana..ade sape2 nak betolkan??..untuk gi rumah kawan wada sensei untuk membuat Mochi..tradisi mochi tsuki ni selalu orang jepun adekan untuk tahun baru...正月。。。..kat umah tu penuh la orang tua..so diorng ni a little bid tak larat nak memukul nasi yang akan di campur ber macam macam jenis benda contohnya rumput,udang ,kacang,kacang itam,kacang merah....tapi zaman skang ni ramai orang tua jepun cakap,orang muda masa kini ade yang tak tau nak wat mochi ni cam ne,sebb dah jarang dah upacara ni diadakan...so,kitorng yang kuat2 belaka ni pergila membanting tulang,lelaki kuat yang ade kat situ mengikut turutan oiyour(hehehe),saido,abul,lan g,adib dan halim...pompan pun ade turut serta,salmi n far..diorng ni kerjanya makannnnn je..tapi ade gak tolong2 sikit .pastu dalam upacara tu kitorng ade diajar upacara jalan teh...waa..beruntung kitorng..kalu tak silap aku,sape nak blaja benda ni kena guna duit banayk..tapi kitorng free je,tapi memang payah la nak ikot betol2..








kuih tu dah la liat,teh tu dah la pahit..waa..iya da sonna ...panjang gak upacara tu sampai kaki aku dah sesemut sebb duduk bersila jepun...lebih kurang kol 5 kot baru kitorng balik,dah amek2 gambar2 semua kitorng gi umah wada..serious shit kaye sensei aku tu..umah siap ade dua,anak cun,n ade yang kate anak laki die hensem..huh....memang beruntung la die tu..tapi sebb sensei penat kan kitorng pun beredar awal dari umah die..membawa haltuju masing2..aku ke osaka,diorng tachi ke kyoto..hhuhuhu..penat2..tapi ber baloi..merasai keberatan penukul tok pukul mochi tu..huhuhu..gambar2 di facebook k..yoroshiku...X

Cuti Saljiku Bukan Di rumah Part 2

4 komen telah diberi



UFJ Vs USJ




Aku telah ke Osakaaaa....osaka popular dengan manzai..boleh katekan care idup diorng ialah manzai.tu je nak cite pasal osaka..(soko kayo).selepas ke nagano aku terus ke osaka naik 18 kippu(tiket 18)..penat gak la naik tren satu hari..hehe 8 jam...tapi akhirnya kitorang sampai gak ke kyoto..bersama far n salmi..esoknye tanpa melengahkan mase kitorang terus ke USJ...dah banyk kali gi osaka ni la 1st time masuk USJ..boleh tahan la rmainyer ornag kat sini..bratue nak masuk pun agak panjang..tapi tempat ni best sebb bnyak kawasan yang menarik n tempt berlakon filem pun ade...puas gak la jalan2 dalam nie..kitorng sempat main sikit je ...tapi kalu tgk 3d action tu memang seram gak la..waa,,a,a,..gambar2 semua de kat FACEBOOK aku..boleh la korng jenguk2..nanti plan nak gi lagi..it all about money and time..if we have time,we dont have money,but if we have money,we dont have time,UFJ oh..UFJ..can u produce me a lot of money for me..nak abiskan tgk semua pastu baru leh jalan dgn tenang..hahaha..ok..
kita jumpa kat part 3 and 4..hehe..banyak betol aku jalan..semua area bawah...

P/s:Dalam kita bergembira ade yang duka..duka kerana menghadapi exam,duka kerana bingung dan ada yang duka kerana melihat rakan,keluarga ,sahabat ,sahabat seISlam kita yang ditindas oleh tentera zionis sekarang ini gi GAza..marilah kita same2 doakan kemenangan tok yang berhak menang..ALLAHUAKBAR!!!

Cuti Saljiku Bukan Di rumah Part 1

5 komen telah diberi
waa...sungguh lama aku meninggalkan gelanggang menullis ini..bukan sebb aku sengaja tapi sebb atas permukaan bersalji dan had laju yang mengalahkan pelari pecut dunia ini,aku takleh membawa komputer ku yang besar..maklumla takde laptop..ade PC je..wuwuw..tapi akhirnya aku berjaya menulis untuk kali ini..banyak aku nak tulis so aku wat part 1 2 3...korang saksikan..
dalam part ni aku nak crite la permulaan musim cuti 冬(sejuk) ku..KITORANG GI MAIN SNOWBOARD..HEHE..boleh dikatekan semua orang kali pertama bermain snowboard n ski..hehe..kire macam budak jakun la nie tak penah tgk salji(aku pun same gak..haha)..
selaku penganjur atas nama(name je,wat kerja bukan aku.hhaha),aku telah mengumpulkan seramai 35 ahli JAD batch 5 untuk bersama sama menyertai acara ni..cehh.macm hari sukan la plak nak acara2 nie..haha..tapi memang 35 orang la..33 orang bertolak dari shinjuku n 2 orang bertolak dari osaka(salmi n far).time kat shinjuku MUSAB n PENYU pun ade..diorang jadi pemerhati.mane tau kitorng ade wat pape yang tak elok ke kan..nanti die tegur la..haha..so berangakat la kitorang pada mlm 24hb tu ke 北滋賀(kita shiga)...bus tu punye la lembab sampai kan aku rase orang naik motor 50cc pun boleh potong..dah la panas..aku tak leh tido..tau la kat luar tu sejuk tapi kat dalm ni panas giler..mereka sahaja yang tau..Dah la kena marah..sebb wat bising..'後ろの人静かにしてもらいませんか”。。perghh..menyirap aku time tu..nak je aku bising balik..tapi menghormati orang nak tido aku senyapkan diri bersama piji n roy pandarian...sampai2 je kat kitashiga(pukul 530 a.m) tu kitorng tunggu budak2 anime dari osaka sampai..time tunggu tu terserlahlah kejakunan mereka2 yang 1st time tgk salji...sentuh2 la..pegang2 la..siap ade yang cakap "jom balik..aku dah sentuh salji..",biase la tu..1st time..tapi aku lek je walaupun 1st time sebb ade benda lagi penting yang aku tunggu..hehehe...setibenye diorng, kitorng terus gerak ke hotel berjalan kaki diketuai oleh musab...musab...kat hotel tu ramai gile..aku rase sebb murah orang ramai datang situ..lebih kurang kol 830 tu kitorng dah ready2 nak gi main snowbot tapi masalh muncul..tak jumpe kedai sewa snowbot..berpusing2 la kitorng sampai musab jumpe lalu bergegas seperti kambing masuk kandang mencari snowbot idaman hati(x cari pun..ade pakcik pilihkan)..bermula la waktku2 kejatuhan dan kesakitan punggung masing2...hari 1st salji tak banyak..jatuh sakit giler..dah la 1st time,salji sikit perfect untuk orang sakit..haha..selaku pengajur aku telah lantik CIKUN selaku teaching assistant(TA)..beliau telah berjaya mengajar budak2 ni untuk berdiri dan memakai snowbot...Tahniah untuk Cikun...setelah dari pukul 9 hingga pukul 4 gurai bermain ,akhirnya semua berenti kerana hendak check in n bermakan malam...tgk muka masing2 memang takleh blah..penat campur sakit...time dinner ade plak masalh..kehadiran musan n penyu mula mula menyebabkan kami semua tak leh mkn mlm sebb dirong cakap ade orang bgtau telur yang di masak mengandungi みりん(mirin)..tetapi selepas semua berkelaparan yang teramat sangat mereka menanyakan skaloi lagi then diorng cakap telur ni akde mirin.dan semua bersantap sepuas hati sebb tabehoudai...boleh tahan la mkn time tu..tapi sebb penat sgt kot aku lebih pikirkan nak tido dari nak makan..Badan2 yang sakit ni dilapik dgn futon yang empuk akhirnya semua tido dengan lena..tapi ade gak yang tak lena..ade la masalah diorng tu..hehe..ade gak yang kol 2 pagi baru tido..diorng mantap.takpe...


Hari ke-2 menjanjikan PERFORMent yang hebat dan seperti dijangka semua dah boleh bermain dengan tenang dan aggresif...hari ni salji turun lebat dan permukaan salji jadi tebal..so jatuh pun rase cam jatuh kat bantal..haha...puas kitorng main hari tu..tapi nak bangun pagi tu perghh...sakit..rase cam tak nak bgn dah..badan2 semua sakit..ade orang punyer medula oblongata die sakit la ape la n sebagainya..tapi lepas pekena roti n telur n kopi semua kembali segar dan memulakan peluncuran dengan kadar yang cepat..hari kedua ramai sgt orng la..hinggakan naik gondola pun nak dekat sejam..tapi semangat yang kental kitorang harungi deretan orang dengan tabah dan menipu(masuk line budak2 baru nak blaja,padahal tak daftar pun),hari kedua bukannya bontot atau badan yang sakit,tapi muka n tgn n mata n hidung,ni sebab salji yang turun dah suhu paling panas -8 darjah celcius..semua perform dengan hebat n budak pompan pun turut same berluncur tapi ade yang separuh jalan je..hehe...hari kedua bajet nak amek gambar kat ski jyo.puas la aku bwak kamera sambil meluncur..last2 xde orang pun nak amek..sebb kat atas skali sejuk sgt n salji tebal sgt..so terbantut la acara amek gambar..hari ni dirong main sampai gondola tutup lebih kurang kol 5..sebb best sgt kot..tah..tak tau la..aku main kejap je..dalm kol 4 tu dah turun dah..sayang d80 masuk salji nanti..pastu takut jatuh jugak..dari tanggung risiko tu aku berhentikan permainan ku dgn cepat..Mlm tu kitorng makan tabehoudai ...marvelous...1st2 tu ramai la taknak makan tabehoudai sebb takut sikit je benda boleh makan..tapi lepas aku pujuk dan merayu dan jadi promoter sejekap,semua amek tabehoudai,makan ketam,udang,sotong,sushi,udon,spagethi,roti,dessert,kentang dan macam2 lagi..puas la gak...harap2 la kan...malam tu semua segar tak macm hari 1st..semua stay sampai kol 12 gurai,ade yang main kad,ade yang jalan2 kat salji,ade yang amek gambar,ade yang baring atas salji dan ade yang ber tut..tut.. kat salji..haha..sabar je la...ade je gambar2, saje tak nak dipertontonkan...fuhhh..tdo mereka dengan lena kot...(takde yang mengigau..1 2 3 4 5 6 7 8 TUKAR!)
Hari ke-3 aku dah nak balik awal...waaaa..tak puas main tapi dah nak balik..pagi tu kitorng cek out awal..dalm kol 830..pastu amek gambar ramai2..sebb tugas penganjur ni dah atas name aku, so aku kena check out kan semua orang..kitorng start main kol 9 sampai la kol brape tah diorng tu..aku abis kol 1130..sempat la wat video..hehehe...pastu aku terus berangkat meninggalkan ryuou kitashiga untuk ke destinasi seterusnya..musim cuti ku tidak dirumah...papepun thanks kepada 34 ahli lain yang memberi kerjasama yang baik sepanjang holiday nie..hope kita dapat wat lagi.walaupun banyak kekurangan dari segi tempat tinggal,ski jyo,baju,ski,snow bot semua aku mintak maaf la eh..lepas nie wat yang terbaik k..kat sini aku letak gambar sikit2 je ...nak lagi ade kat facebook aku n frienster aku..hehehe..ok minna.

otsukaresamadeshita!
arigatou gozaimasu!

waa....sejuknya..

1 komen telah diberi

sorry kepada pembaca blogku..aku cuti gi main snowboard..waa..saikou..walaupun baru 1st time..haha..cite pasal snowboard nanti aku crite eh..just nak cakap kat sini aku hidup lagi..hehee..waras waras..wes mangan..hehehe