Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Ini Talak untung maaa

10 komen telah diberi

waduh2...penat sungguh hari ini walaupun xde kelas..heheh
tah la..x wat pape pun penat..penat menunggu je kot
hehehe..
so this time let me show u around ma college also known as Takusyoku...
Bukan nak bangge ape la..Takusyoku ni bukan ape..bnyak sgt drama n filem yang dilakon kan kat sini..Dulu GTO, skang MY bos My hero(drama jepun la) plak..sape2 yang ikuti cerita tu mesti tau..
Sebab utama drama2 tu boleh dilakonkan kat sini adalah...Takusyoku ni bnyak cuti(Wawawawaw....)..so boleh la diorng lakonkan drama2 tu time cuti..
tapikan..kalu tak cuti pun..takusyoku ni sentiase sepi sebb student bnyak tak datang kelas(wawaawa)..bukan sebb ape..sebb nyer sistem takusyoku ni 4 nensei je xde kelas la..just ronbun n kenkyuu je..so ade la bnyk mase lebih..tu yang bestnyer TAkusyoku(bukan nak promote dai ni eh)


fuhhh...ade la dua minggu lepas dalam 17 hingga 19 hb ari tu..Takusyoku telah ade kan Gakuensai di mana Maresia aikokai pun ade..hehe
best gak la ..ade jual nasi lemak ,karipap, roti jala n バラの水(air sirap la...)
semua menu dapat permintaan hanagt dari kalangan pengunjung yang datang sehingga kan stok abis...tepakse tutup kedai awal..dari survey yang dibuat semua berpuas hati dengan masakan dari malaysia...wawawa...aku just tolong je....tolong jual...
Kitorng mula2 nak jual mahal sikit..tap[i ade la sorng minah tu cakap...cam ni perbualan dier

Azhar: wei ..kita jual nasi lemak ni 400 yen la sepinggan ..ade telur ade sambal ade timun...
Sou(pompan Cina):haiya.mana ada orang nak beli wo kalu mahal .INI TALAK UNTUNG MAA
Azhar:ade untung ape..orang suka makanan malaysia
Sou:mane u tau..kita kasi itu satu pinggan 250 yen sahaja..sensei pun suka itu harga..
Azhar:kalu cam tu kita kasi kurang la itu nasi n sambal..bagi sikit saje
Sou:haa..idea cantik ma..wa setuju..kita kasi untung sama la..
Azhar:mane boleh untung sama2..saya sudah masak..saya la untung lebih..
Sou:hai hai..ma ii ya..

haa..cam tu la perbualan orang MALAYSIA yang berbilang kaum n bangsa..
ni la sebahagian gambar yang kitorng tangkap mase GAkuensai tu.ade awek cun...nak je aku tackle..tapi apekan daya..hehehe


gerai2 yang amek bahagian mase gakuensai takudai dulu
Ahli2 yang menyebok bersame Az_ar(nak letak huuf ape ek kat situ)

makan gula kapas atau dikenali gula terbang



bersama sensei jikken aku time zenki dulu..omoshiroi hito



gerai MAlaysia yang sentiasa laku pada setiap hari...



MARESIA AIKOKAI





Hari ini datang lagi

12 komen telah diberi
Mesti korang pelik kenape post baru aku nie cam ni..bukan ape..aku just nak luahkan rase ketidaktenteraman hati aku pasal hari ini...hari ini nie sebenarnya penah datang sebelum nie dalam idup aku..sebab tu aku cakap hari ini datang lagi..kira perjumpaan kai kedua..eh ketiga..eh keberapa tah aku pun tak tau...Mungkin hari nie hari yang biase bagi korang..hari ahad yang tidak ade orng bekerja,hari kanak2 bermain bola sepak atau 野球(baseball)..tapi tidak bagi aku...
hari ini ibarat hari yang gelap tetapi dipancari sinar matahari sehingga hilang gelapnya,timbul serinya..ibarat kate aku nampak ok je tapi luka dalam hati sape yang tau...
Hari ini aku mula mereng..rase seperti hilang arah tuju...benda ni pernah berlaku kat aku dulu..tapi sekejap je..sebab ade orng tolong..tapi tak tau la kali nie..dah la dok kat jepun..kes bunuh diri kat sini rate dier tinggi...mungkin aku jadi salah sorang dari mereka2 yang telah putus harapan..ishk2..mungkin ya mungkin tidak..depend la kat diri aku nie..tgk...kat diri aku lagi..Dah la ade beban yang lom settle lagi..pikir pasal bunuh diri nie plak lagi membebankan...so aku cancelkan dalam otak aku tok tidak bunuh diri..ok..so tak beban sgt la otak aku..hihihi..
tick 1: oiyour tak jadi bunuh diri.
So berbalik kepada hari ini.Hari ini aku rasekan diri ini amat kosong.kosong bagaikan setin sardin yang telah hilang sardin2 nya tok dibuat sandwich.Kenape kosong?kenape tin sardin?bnyak lagi benda kosong nak diibaratkan..tak..sebenarnya aku kosong sebab aku rase aku takde life..takde tu mean nothing n also can be methaphorisingkan jadi kosong atau zero..hidup 3 segi..rumah,kelas,baito.Aku nak variasikan diri ini..hmmm..tak tau la..that is just my thought.
Kenape tin sardin...?kerana tin sardin nie dulu ade gunanya then bile dalam nya dah kosong die terus tak digunakan..time die penuh siap boleh jadi perumpamaan..kalu bas penuh cam tin sardin,kereta penuh cam tin sardin..kan kan?tu je la..n lagi satu sebab aku dah lame tak makan sardin..teringat kat dier...
tick2:oiyour just think je bukan betol2 pun..yokatta..lega..
Hari ini jugak hari aku dapat baito..walaupun kaki aku sakit(diri lame sgt) tak baik2 lagi tapi aku beranikan jugak menceburkan diri dalam bidang baito nie...the result..nah ko kaki ku makin sakit..huahuahuahua...dah la takde minyak urut ke inyak pans ke nak legakan kaki nie...laginya nyesal..dah la bnyak benda yang rasenye patut difikirkan tapi tak wat tapi memikirkan kesakitan kaki nie..dari terus mengeluh pasal kaki nie better aku pikirkan care nak gerak tok esok nie..untuk ke kelas..papepun..prepare for tomorrow's battle..
tick 3:oiyour pretend cam tak sakit kaki untuk ke kelas...
And hari ini jugak...aku miss someone..soo much..tak tau kenape tetibe jadi cam nie..kerana smlm kana...semlm?kenape dgn semlm?gaduh?tak dgr suare for along time?atau tak tgk muka for along time?atau aku merindui orng yang tak merindui aku...fuh..pening yang asyik...dokidoki shiteiru..
tick4:oiyour merindui seseorng sehingga diri sendiri merana...

WISH U LUCK FOR ALL WHAT U DO!!!!

sincerely from oiyour

Kisah Ranting

8 komen telah diberi
fuhh...hari ni hari khamis..aku takde kelas...tapi korang semua aku rase komfem ari kelas...aku dok pikir pikir nak wat pe tetibe timbul satu idea nak wat satu dongengan..cerita ni takde kaitan dengan sesape just nak insafkan diri kita nie yang yang dok kat bumi ciptaaan Illahi ni..kita nie hanyalah manusia...k..have fun with it...


Kenape ko patahkan ranting tu,
Adekah ia tak berguna bagimu,
Memang la time luruh ni semua bunga gugur layu,
Bukan alasan ko patahkan ranting itu,
Ranting tu berguna seribu satu,
Cuma ko je tak tau,
Cube bayangkan ranting itu diri kamu,
Kamu di pijak pijak terkematu,
Ape perasaan ketika itu,
Komfem hina dan malu,
Janganlah kita pandang satu benda dari sudut yang satu,
Variasikan pemikiranmu itu,
Kelak ko tau dimana halu tuju diri kamu,
Same seperti ranting yang kamu pijak tadi itu,
Kelak ranting itu boleh menjadi cabang yang cantik ketika musim bunga datng berlalu,
Kelak ranting itu boleh menjadi hiasan di rumah mewah bukit kiara lot 1,
Kelak ranting itu boleh menyokong indahnya bunga sakura di kofu,
Atau ranting itu penyeri setiap sudut masjid yang baru dibina di Gifu,
Banyak yang patut kamu tahu pasal ranting itu,
Barulah kamu tau pentingnya benda yang kecil bagi kamu,
Inilah lumrah hidup manusia yang membisu,
Membisu tanpa memikirkan kisah seterusnya adalah kisah kamu,
Bukan hanya ranting ada kisah yang satu,
Kamu,kamu dan kamu masing2 ade kisah disebalik jasad kaku,
Jadikanlah kisah itu kisah yang suci lagi ayu,
Biarlah suara yang mengceritakannya adalah suara yang merdu,
Kelak dirimu dijulang di mana mana kakimu berpijak di Bumi yang satu.


p/s:Musim luruh kat jepun ni sejuk giler..damn..cam ne la kalu musim sejuk nanti..tak kuar umah aku..huhuhuhu..sediakanlah sweater sebelom salji turun..hahaha


Raya Di yamanashi...

4 komen telah diberi
Tanggal 3 syawal,aku telah menggerakkan sendi2 seluruh badan aku untuk berkunjung ke Yamanashi untuk berjumpe dengan kawan aku..sebenarnye nak gi sane dgn satu matlamat iaitu untuk bermain bola sahaja tetapi ketika 15 minit sebelom beertolak aku telah di influence oleh kwn(reza laa nie) aku tok bersame same menyambut hari raye pada hari ahad..dengan itu aku terpakse la memanjangkan cuti aku di yamanashi selama 4 hari..fuhhh..dalam 4 hari tu gak la aku bermain bola bersame same mereka..tak kira injured ke tak tapi semua dah sangap so main je la..nak cram gak la kaki aku...tapi takpe..aku main kejap je... tapi memang best la budak2 kat sane..minna arigatou gozaimasu...mane2 yang aku kenal(reza,pak tau,syamil, pakcan,ojan,haris, sani,boss,odeng,abu,duei,dota,fakran,mana,jazz,hanif,kungpow,razee,mamak,aie n semua la)..arigatou atas layanan korang...nanti datang tokyo contact2 la aku...INsyaallah kalu ade tujuan ke atau ade kelapangan aku datang la lagi..kite main bola time fuyu(snow) plak..baru


















Inilah Wirawati Yamanashi Universiti..Ade yang kosong lagi tue..pilih2 la..hehehe














budak SAS yang ade kat area situ time raye..hehe..hidup SAS..tapi aku tak GAY..hahaha----->















<---Budak budak Yamanashi semua skali..Aku je bukan dari area situ..hahaha
















Ikot jyunban ketinggian..nampak nyer aku still paling tinggi lagi..hahahah.pe ni! odeng kalah dengan ojan ----->














<---Aku n Reza...member kat Sas dulu..dier ni la influnce aku sok dok sane lame2..kang dah ade orng marah..pe la ko reza...














Wirawan Yamanashi..ade yang tak masuk lagi nie..pak can takde, anip takde--->















<----Reza dengan kawan dier..aku nie menyebok je..hahahah















<---Budak taun 1st...Kanak2 lagi..heheh menyambut birthday Boss(yang baju kuning ijau tue..same tak dgn boss JAD?)

Aku tengah interview captain bola Nashidai merangkap perancang Majlis HAri raye nie--->














<---Team bola Nashi dai..BAkal gemparkan Gifu taikai




















HAPPY BIRTHDAY TO bOSS YAMANASHI N SELAMAT HARI RAYA KEPADA KORANG SEMUA..MAAF ZAHIR DAN BATIN