Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

Seminggu Berkelas..

4 komen telah diberi
fuhh....penat sungguh perot ini...bukan nyer penat menahan lapar dan dahaga ketika berbulan puase nie tapi menahan sebu perot kerana menikmati juadah berbuka yang enak2 dan lazat..dalam seminggu aku berkelas nie seminggu ni jugaklah penuh makanan aku dgn mknan hasil kreativiti perempuan mithali...sebab seminggu nie la orng2 yang baru balik dari mesia hendak menunjukkan skill memasak terbaru dan resepi terbaru...tapi ku sungguh berterima kasih kerana sudi menjemput kami lelaki yang tak reti masak nie...
Selamat la kelas aku sehari satu je..kalu memanjang sampai ke ptg mau bunyi perot aku didengari rakan2 jepun yang main psp bwah meja tu...nak massak lagi nanti balik..tapi ade baito plak..fuhh..selamat la manager aku memahami aku nie berpuase n tak leh kena sejuk...hari2 aku mintak cuti a.k.a ponteng.
lagi 2 hari nak raye..ape perasaan aku?..tah aku pun tak tau...raye di perantauan..mungkin satu permulaan bagi aku...
KAWAN KAWAN...MARI KITA BERAYA BERSAMA SAMA DI JEPUN..JEMPUT LAH DATANG BERAMAI RAMAI MENZIARAHI RAKAN RAKAN YANG LAIN SEMPENA BULAN SYAWAL NIE...JOM2...

Kak Ina

3 komen telah diberi
Alhamdulillah..Alhamdullilah..Alhamdulillah...Nikmat yang diberi kepada kita ini patut di syukuri bersama sama oleh segenap lapisan umur ataupun bangsa..Perasaan ini terlontar dari pikiran ku selepas baru sahaja merasai Laksa Johor hasil ciptaan tuan penaung Nubhan Fc cawangan Tokyo(tah ade lagi ke tak nie..tapi title tue still ade la)..Kesedapan masakan hasil tangan Kak Ina cukup memukau sesiape yang menjamah masakan beliau..Bagaikan pari-pari terbang di sudut 35 darjah aras laut mengadap ke timur lautan awan yang biru biru nyaman..bagaikan sang puteri yang tidur di atas tilam air yang empuk lagi menyegarkan...sungguh nikmat..Walaupun ku tahu terima kasih tidak cukup untuk semua ini tetapi Ku ungkapkan jua...Terima Kasih.
Hari nie bertempat di Mogusaen berlangsung perjumpaan beramai dari kalangan orang melayu di kebanyakkan universiti di seluruh tokyo..ramai kawan baru(aku jumpe budak same tempat dengan aku,kota tinggi)..senpai baru..ahli baru(kaki untuk bermain bola)...tetapi still peletakkan jawatan PM Malaysia di tangguhkan(ape kaitan nie) ...makanan yang dihidangkan sungguh sedap tetapi cukup sedih kerana ku tidak membawa kamera untuk mempertontonkan hidangan itu..huhu..sempena memperingati Kak Ina yang dah banyak berjasa(wat jamuan,jalan jalan dgn kuden,trip in summer) untuk saya dan rakan2..saya hadiahkan kak Ina sekumpil sajak dalam Blog ini.Pemergian beliau pada 12hb10 ke Malaysia ini akan membawa seribu satu kenangan di kalangan ahli2 dan rakannya..Wish U all da best .Gud Luck..................

KAK INA

Sesuci putih kapas sesuci lagi hatimu,
Menaungi segerombolan insan abdi,
Menjadikan yang ramai itu satu,
Insan istimewa ini adalah kamu.

Khalimah indah memayungi dirimu ini,
Setiap kali langkah bergerak ke sana ke sini,
Istimewa dirinya bukan lah satu bagi kami,
10 kamu cukup untuk gemerlap dunia pertiwi.

Bicara manis senyuman yang ayu,
Ayu di wajahnya makna yang membisu,
Senyapmu terjawab di tanganmu,
Mampu terdiam dihadap hidangan di silamu.
Kelebihanmu terserlah disitu wahai Kak Ina ku.

Thanks for the food,for a good moment with you,n for all happiness you bought for us..We appreciate it..ARIGATOU gozaimasu....

p/s:thanks also for the katil n tv..hope orang di sana suka..hehehehe

Menjelang 1 Syawal

11 komen telah diberi
Kalau kat malaysia nie mesti orang dah sibuk sibuk siapkan semua kerja bagi abis untuk amek cuti for raya...kalu budak2 sek plak ade kena siapkan homework ke study ke for exam b4 raye..tapi kat Jepun ni ade sesetengah university, satu syawal nie diorng wat kelas la,guidance untuk kerja la n so on.same cam orang kerja gak..tak beri cuti langsung..Sungguh sedih la beraye taun nie..Embassy Malaysia di jepun dah la tutup taun ni dgn sebab renovate ..betambah tambah la ketidakadaan raye di perantauan...Sedih jugak sebab syawal menjelang ni tandanya ramadhan nak abis..bulan ramadhan la paling bnyak leh wat pahala...tapi nak abis dah..korang tak sedih ke?
Aku ade kwan name syawal..die kat jepun gak skang nie..tapi dier relax je..sebab dah biase dah dgn syawal.bukan sebab name dier syawal,sebab dier dah lame dah dok kat jepun nie so tak risau sgt la..cam aku nie baru la 5 ke 6 bulan dok jepun dah kena raye dekat kelas..tak penah aku buat..dulu time sekolah pun wat jamuan raye kat kelas je..xde la 1 syawal kat kelas.isk2..

bagi sesape yang melawati blog nie Saya Mohd Syahmi Bin Jamaludin,Rakyat Malaysia yang ade Penyimpan Mohor Besar Diraja ingin mengucapkan
sELAMAT haRI raYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR(KO JGN PERASAN LA ZAHIR) DAN BATIN ...untuk mak dan keluarga,anakanda di sini selalu sihat siha sahaja dan selalu mendoakan kesejahteraan mak dan family di malaysia..wat family di jepun..chewahh..macm dah ade family je kat jepupn nie..hehehe..tunggulah kepulangan anakanda di raye raye yang lain..deepavali ke,chinese new year ke,gawai day ke,hari wesak ke,tgk la raye mane yang kena dgn cuti saya nie..jya...

1 dan 11

4 komen telah diberi
Satu@1. huruf atau nombor yang wujudnya satu.Tiada 2 kerana selepasnya baru lah 2.Kusedar 1 itu satu.tapi...bolehkan ia jadi tidak satu..maksudku bukan bersatu.just add 1 lagi disebelah kiri ataupun kanan 1 itu..jadi lah tidak satu tetapi 11@sebelas.Mungkin jaraknya jauh kalu diikut dari pemikiran typical kita dimana 1 wujud selepas 0 dan 11 wujud selepas 10.tetapi 1 dan 11 adalah benda yang rapat.banyak maksud yang korang semua tak nampak.
Tetapi aku amek just kesimpulan ringkas je k...Hidup nie tidak keseorangan dan hidup ini memerlukan antara satu same lain..same macm 1 dan 11.tanpa 1 tak mungkin 11 wujud dan tanpa 11 tak mungkin 1 itu bersatu..kenape aku amek 1 dan 11 je..kenape tak 1 n 2 ke 1 n 3..semua tue membawa maksud berbeza dari pemikiran aku..Hari ini cukup untuk 1 dan 11. Semoga hari hari esok membawa harapan untuk 1 yang satu..dan 1 yang lagi satu ...@#$%^&*()
(Mood=not in mood@moody)




もう少し届けるように。。

いつか君に会えるかな、
今度何百年まで足りるかな、
君がいる限り、
俺の夢向かっている。

一は淋しいんだよ、
二は要らないんだよ、
ただ俺の胸に聞いてほうしんだよ、
ある声は君しかナインだよ。

やる気満々でもできない、
いちゃった君は止マラレナイ、
俺または君のせいジャナインだよ、
ただこれは俺らの選んだ生き方だよ。

いつか目の前に’愛している’をいえるかな


+Mr Bunny n Cik Rabbit+



Semakin Hari Semakin Sejuk.....

2 komen telah diberi
Kurendam segenggam hatimu dalam bekas yang berdebu,
Debu debu cinta tersemat rapi mengikut alunan rentak seribu,
Hatiku bukan hatimu yang mudah remuk dengan sekali kunyah,
Tetapi hatimu sungguh sedap walaupun dipenuhi si pekat merah.

Kuhayun tanganmu longlai tak bermaya,
Mungkinkah tanganku telah menghancurkan sendi2 mu,
Sendi2 yang berguna ketikamu terbang ke langit biru,
Maaf,ungkapan ringkas tapi bermakna khas buat mu.

Semakin hari semakin sejuk mu rasekan,
Mungkin salah pencipta alam ini,
Bukan,ia salah pengguna alam ini,
Tolonglah..kurangkan penipisan lapisan ozon pintamu.

Ayam,bukanku tidak mahu kurangkan suhu peti sejuk,
Ku tau dirimu semakin hari semakin sejuk,
Kamu harus tau pengorbanan diriku agar diri mu tidak busuk,
Dalam Summer yang kulalui bersame same dgn mu..

ijou.oiyour

Khas sempena summer yang dah berakhir...Autumn is the best laa

TahuN Rampasan Sedunia

3 komen telah diberi
16 september...hari nie kat malaysia tgh wat wat satu evolusi di mana anwar nak wat kempem lompat parti..mungkin berlaku pembentukan kerajaan baru atau tidak..kita saksikan nanti..16 sept juga adalah Hari Malaysia iaitu hari dimana bumi sabah dan sarawak di satukan bersama semenanjung malaysia..hari ni ramai tak tau coz bz dgn hari merdeka(31 ogos)..aku pun kurang tau tapi someone special taught me this n from that i understand what is the importance of that day.
Bercerita pasal pembetukan kerajaan baru nie teringat aku dalam taun bnyak kali dah berlaku rampasan kuasa kat seluruh dunia nie...kalu kita tgk skang kat amerika,diorng tgh wat pemilihan calon untuk president amerika..obama rasenyer kot calon yang disukai..berlaku lagi peralihan kuase..kita tak yah gi jauh la..skang nie pun kat mesia pun anwar nak wat kerajaan baru..tu salah satu rampasan kuase..kat jepun nie pun keadaan dier same gak..nak berlaku rampasan kuase..tak caye bace brita..ni baru crita politik dah macm2 rampasan kuase..
Kalu cita bab cinta plak..ikot pengalaman aku la..yang aku tgk..taun nie bnyak gile orang rampas merampas kekasih...semua kawan2 aku plak tue(sape yang terase tue mintak maaf la ye)..lom lagi artis2 n so on..kawan2 aku nie pun satu..tak pandai nak setia(gomen2)..ishk2..ade kes berlaku 3 rampasan sekaligus..orang tue rampas awek orang,awek tu punye orang plak rampas hati orang lain n hati yang dirampas punyer pakwe plak rampas orang lain punyer awek plak..cam2 boleh belaku..pelik aku..
adakah tahun nie boleh
kita katekan Tahun Rampasan Sedunia?

Aku pun jugak banyak berlaku rampasan..korang caye tak?sejak dari kecik lagi...kesian tak aku?..
kesian la kat aku..dari kecik abg aku merampas pemainan dari aku..dah besar sikit ,cikgu rampas digimon aku kat sekolah..besar sikit lagi,aku plak wat rampasan kat budak2 yang bawak rokok(selain kawan aku)..dah besar sikit dari tadi,awek aku plak kena rampas orang...bile dah betol2 nak besar Handphone kena rampas dgn warden sekolah..Skang aku dah cam betol2 besar,hati plak di rampas..shindoi...aduh ...Bnyak betol rampasan...

JANGAN LA KORANG TERLIBAT DENGAN RAMPASAN..TAK BAIK SEBENARNYER...

'Saya Pelajar Waseda'

6 komen telah diberi
Hujung Minggu yang lepas iaitu bersamaan dengan 7 ramadhan,telah berlaku satu tragedi yang menyaksikan polis di jepun tidak mempunyai kerja(pada pendapat aku laa)..Nak dijadikan cerita la, tgh hari tue ade mamat nie nak gi gotong royong(rewang) ke rumah budak kecik yang berkereta besar..dalam pejalanan tue dier bawak pisau nak potong sayur..bwak pisau tanpa balut ape2 pastue jaln kat depan budak2 kecik jepun..tup tup..bapak budak jepun nie nampak mamt tu pegang pisau lalu depan anak dier dier pun cepat2 call polis..ye la..sekarang bnyak kes orang bunuh orang tanpa usul pekse..Aku ingatkan 2, 3 orang polis je datang..tengok2,,nah kau..6 biji kereta polis berbaris siap berpakaian anti-terrorist(melampau nyer aku ckp..tapi cam tue la)..2 biji motor n beberapa orang polis lain...Mamat nie tgk polis mencanak datang kat dier cuak la jugak..ingat salah ape..tak bawak alien card ke ape ke..

Polis datang ramai2 just nak tanye buat ape bwak pisau nie..lepas mamat tue explain sikit guna bahse jepun..maka polis2 tue paham la..tapi ade gak orang jepun yang sengal nie..kutuk2 marah2 kat member mamt nie yang tinggal berdekatan dgn temapt kejadian..padahal orang jepun tue takde kaitan...dier saje je jeles polis ramai datang kat mamt tue...

Berlaku la sikit perbalahan antara mereka..pastue nie aku translet sikit perbualan dier...

polis:Ko wat pe dengan pisau tue?nak bunuh ornag ke?ko bersumpah dengan tuhan tak?
mamat:ehh..takde la..nie nak gi potong sayur kat umah kawan..saye bersumpah dengan nama tuhan...
polis:lain kali bawak la guna pembalut pisau tue.. takde la orang nampak pelik..by the way..ko budak mane?
mamat:baiklah cik..saye mintak maaf..saye pelajar waseda
polis:eh..betol ke nie..sorry la kacau ko tgh hari nie,..sorry..eh.ok.rakan2 mari kita blah..

Sebut je Waseda terus tertunduk polis jepun...Kalu sape2 yang tak tau waseda nie adelah universiti yang popular n famous di jepun..sebut waseda semua cuak...
Ni la bagus nyer kalu korang dapat u yang popular kat jepun nie..korang akan direspect 100%..so kepada kouhai yang pilih dai pilih la dai yang best2 cam waseda...Jangan lah pilih dai cam penulis nie..tak direspek..huhuhu..level ga chigaimasu..

harap maklum..sekian...

P/S:..ade ke polis2 jepun nie datang ramai2 just nak tnye nak buat ape dgn pisau tue..betol2 takde kerja la...korang nanti kalu takde kerja jangan ngade nak wat2 ade kerja cma polis nie eh..plzz

Hidup Waseda....

Mari cube try test

3 komen telah diberi
Raja petra dah kena tangkap.....sape tak kenal dier memang tak tau pekembangan kat mesia...aku bile lagi nak kena tangkap..ciri2 dah ade...aku blogger..RPK(Raja Petra Kamarudin) pun blogger..aku orang malaysia..dier pun malaysia ..cuma aku tak tulis pasal politik kat malaysia je..korang nak ke aku tulis pasal politik kat malaysia nie..?nanti lain jadi dier..
penuh dgn penakulan yang tak relevan je nanti..
Crite pasal tangkap menangkap nie..ade la kisah housemate aku nie yang selalu kena tangkap dgn polis jepun dengan tidak wat kesalahan papepun...campur baru-baru nie..dah 3 kali dier kena tahan dengan polis jepun..1st time tahan sebab bawak basikal malam2...2nd time pun bawak beskal malam2..3rd time die tahan nak wat inspection kat umah ke rumah..
Kat jepun nie kurang belaku jenayah ,so polis2 dier takde kerja ..sebab tue diorng nie wat2 ade kerja...so aku nasihatkan korang..kalu kuar mlm2 tue selalu2 bwak alien card n kad pelajar..ia cukup membantu...
So kalu korang semua nak cube try test kena tangkap dengan polis jepun..aku nasihat korang pakai sweater gelap..pastu tutup mulut n idung dengan cover..pastue jalan laju2 depan balai polis..komfem kornag kena tangkap..lepas tue cakap la "SURPRISE!!!"kat polis tue..cube la ye..nak jugak tgk muka orang malaysia masuk dalm news..asek2 orang jepun je..karna masuk news mesia boleh la...ok..chiaw..ade misi perlu diselesaikan\

Next episod aku crite ketidak adaan jenayah kat jepun nie yag menyebabkan polis kat jepun takde kerja..nanti kan

Aku MarAH!!!

9 komen telah diberi
Pergi,pergi kau dari sini!.
Aku tak mahu kau dari ku lagi
bukan bermaksud abis madu sepah dibuang skali!
Memang kau menyakitkan hati,
Tapi aku memang takkan beritahu sakit di hati.

Alhamdullilah berkat ramadhan yang diberi,
terbuka hati ini untuk senyum sendiri,
memikirkan masalah yang menanti,
Ku pasti ade side effect disebalik semua ini.

Sedar tak sedar ku menipu lagi sekali,
Apakah nasib malang ini berlarutan sebegini,
iya..ku tak mahu terus begini,
Petunjuk,harap sudilah kamu ke sini.

Izinkan diri bernafas sebentar di tepi,
Tepian yang pagarnya berduri,
Terima Kasih atas sokongan mu ini,
Walaupun ia sekadar jawapan berduri.

Aligatou....oiyour

My 2nd Time

7 komen telah diberi
Ini aku bukan nak crita aku tulis omputih kali kedua atau papepun.aku just nak cakap aku mase tue tanggal 3 ramadhan yang lalu aku wat kali kedua nyer telah pergi ke Gunung takao.rombongan kali nie seramai 5 orang.2 pasangan n 1 xde pasangan.mula ajak2 member kate nak masak kat umah tapi tup tup telah membuka puase di luar(sape la tue..damn..kirai)..ajak lagi membe dier kate tiade cukup tenaga untuk bergerak(orang lain pose gak)..dan akhir tinggal lah kami berlima..kami tidak mendaki tetapi kami telah berkunjung ke muzium yang siape tak bawak kenera memang xde makne la masuk muzium tue..bnyak jugak benda ade kat situ..tapi semua tue ilusi..korang kena berhati2...so have fun dgn gambar2 yang aku ade amek sikit sebnyak nie...






<-- tahan kerel..jangan tak tahan..nak letak kat ner nanti kalu terkeluar...







'


Besar giler kerel..cuak aku...------->




<---the past n the future..korang pilih la yang mane satu


lalat pandang oiyour jadi cam nie la...---->




<---syoknyer duduk atas titi...aliah wat ape tah kat tepi tue







arghhhhh...tersekat kat lubang plak..help me help me!!









<---baik2 ina..kang terjatuh plak....



ayoyoyo...skill terapung kerel...power giler----->











<---ujian test keputihan gigi..dua dua tak past(gigi masing2 tak bersinar)



'u jump i fly'kate aku kat aliah...
'i already jumped..y u just stand there?'kate kerel kat ina------>











<---kur kur.....ina n kerel kasi makanan kat makhluk yang sedang terbang...




'cik...cik tgk motor kat atas bumbung ke?'------->
















<---penemuan batu betol dalam lukisan..sejarah telah dicipta



punyer la dalam lagi bangunan tue..dok kat depan tue je..masuk la dalam lagi..heheh--->
















<----'dik...tak baik mengintip kecik2..abang takpe...leh abang join?'



dalam bangunan pun ade kolam air..pelik giler..melimpah plak tue...------------------>