Featured

Penglipur Lara

Mengandungi seribu satu kata yang mengungkap seribu satu cerita di dalam seribu satu suasana yang lahir dari seribu satu jiwa .
There was an error in this gadget

My 1st Time

9 komen telah diberi
Someone ask me to write my blog in english.i refused coz i know i always use a broken english in my daily life.So to challenge myself, today i would like to write my blog in english.If there is mistake in my write please inform me as soon as possible using this blog or u can contact ur nearest supermarket for more details.(glad if any supermarket know me)

'My 1st Time'. I choose My 1st Time as a title of my today's blog not because i have done something 'special'(wah..wah..wah...) in my life or this is my 1st time write my writing in english.Actually it is because this is my 1st time having Ramadhan in overseas(Japan).Can u imagine fasting in the middle of non-muslim area..there is no bazaar,no azan,no terawih,no tadarus n so on if we as a muslim not do it.Then u can c everybody eating n eating seem like they can't stop eating while u fasting..so horrible la...Althought this the 1st day of ramadhan,i have to go to work(gasolin station)...there r many thing i wat to write in today blog,but seem like time jealous at me n i have to stop it..i will tell u bout my other '1st time'..see me soon..bye2..

*tribute to kakak shireen andria ......(i forgot name..gomennasai)

Surat Rasmi dari Cik Mi

13 komen telah diberi
Cik Mi binti Cik Din
Pengadu,
77 jalan langsat,
Taman Higashi asakawa,
Hachioji Tokyo,
Jepun 28 Ogos 2008
__________________________________________________________________
Mr Lim Tat,
Pengarah urusan Pembangunan Gunung fuji,
Yamanashi,shizouka,
Jepun.

Tuan,
Kekeliruan samaada Jelebu atau Kabus


Berhubung perkara diatas,saya selaku wakil kelab persatuan wanita Kuden ingin membuat pertanyaan bahawasenye kadar pencemaran di gunung fuji didapati semakin tinggi atau tidak.Ini berikutan dari kejadian di mana saya bersama beberapa orang rakan telah terperanjat melihat asap yang tebal apabila kami menjejakkan kaki kami di puncak ke 2.Berikutan dari itu rakan rakan saya telah masalah seperti batok,demam,dan senggugut luaran dan hingga kini ade yang still tidak pulang ke rumah akibat dari asap itu.
2)Dari pendapat pendapat yang dikumpul asap itu adalah disebabkan asap2 kereta yang banyak datang ke sini semata mata ingin mendaki ataupun juga kabus yang terhasil setelah kawasan yang tinggi di datangi hujan dan menyebabkan suhu meningkat mendadak dan terhasilnya kabus..manakah satu yang betol ini?
3)Menurut saksi yang kami jumpa,ketika terjaga dari tidurnya dia nampak semua kawasan sekelilingnya putih.beliau ingatkan telah naik ke awan rupanaya kabus tebal menyelubungi seluruh kawasn itu.

4)di sini saya sertakan beberapa bukti menunjukkan kejadian di sana...lihat betol2 cik tat..siap ko lepas nie..jage ko kat bas nanti...


Inilah saksi2 yang baru menjejakkan kaki mereka di temapt kejadian====================>






<------Kawasan yang Indah di 2合目 tidak kelihatan ekoran kabus tebal








<-----Biru Langit Fuji sanku(Gambar diambil ketika hujan tidak turun,tapi naik)






Semua saksi telah melantak makanan dalam keadaan menggigil(Bukan kerana parkinson atau terhidu asap itu..semuanya akibat S.E.J.U.K)---------------->








semua saksi betol2 sejuk kecuali sorang tue(sorang2 bawak baju dua lapis..siap pakai sweater lagi...Yang berdiri dua sejoli tue la)-->






<----Ketika sesi kulit album nak diambil,Kabus menutupi semua set2 background yang disediakan...








Akhirnya para saksi semua berjaya mengambil gambar di kemuncak tertinggi bagi para pembawa kereta(Bagi pendaki ade lagi puncak yang tertinggi..)-------------------->





<-------Inilah orang yang telah disumpah menjadi batu kerana telah mendaki gunung fuji tanpa kebenaran pihak berkuasa.orang asing nie(Kat sini orang asing selalu ditindas..salah sikit kena sumpah..salah sikit kena sumpah)





Akibat tidak puas hati dengan keadaan sekeliling..salah sorang saksi telah mengorek lubang idung orang yang kena sumpah tue..
Ini adalah kenikmatan bagi budak yg kena sumpah tue kerana dah lama sgt dier tak korek idung(sebab tangan pun kena sumpah jadi batu)--------------->





Saya berharap cik Tat dapat melakukan sebarang tindakan bagi mengatasi maslah ini..harapan saya,dengan selesainyer masalah ini,masalah lain seperti buang bayi dalam kabus,berkhalwat dalam kabus,kecurian dalam kabus dan sebagainya boleh dihentikan..itu sahaja dari saya..jawab cik Tat jangan tak jawab..


p/s:semua gambar tidak mengandungi gambar cik Mi...hanya para saksi..mintak maaf



'Berhidmat Untuk Kuden'


Yang Menjalankan Tugas,

CIK MI



Antara Fuji dan momo gari

4 komen telah diberi
Aku tau korang tertunggu punyer rencana aku yang baru nie...
Memandangkan aku dah tak bz cam sebelom2 nie(pergi merantau mencari cahaya)..n aku dah happy skang nie(cam pengantin baru plak),aku bercadang nak sambung blog nie..heheh...
Minggu lepas-22 Ogos-jumaat-Sekumpulan 4 orang pelajar asing berkelahiran malaysia telah didapati melakukan aktiviti memetik buah peach(momo gari) selama 30 minit di sekitar kawasan yamanashi(area gunung fuji).kumpulan ini telah diketuai oleh isteri kepada Kuden(kak Ina).Beliau diiringi 2 jejaka dan seorang perempuan terantang tang telah aktiviti memetik dan memakan Buah Peach.(Kak ina yok yok je cam makan buah..padahal....)..mari kita saksikan sedikit sebanyak aktiviti yang mereka lakukan..mari kita terjah....
team kuden berempat
<-Sekadar bergambar dengan peach *naik tangge 2 meter tue
Kegelojohan terpampang di setiap muka ahli kumpulan Kuden--->




<---Akhirnya ko menjadi milikku oh buah Peach..tapi ku tak memakan mu..

Jolok mr hanif jangan tak jolok...Mane tau dapat yang berkenan dihati(mendalam nie)--->



<--Inilah hasil pembahaman Mereka..ishk2
Kat Jepun nie jarang jumpe orang bertenggek kat pokok peach.pelik2..cam sape ek?..hehe-->



<--Akibat bnyak sgt air peach
masuk dalam otak..semua termelekat kat batu...

Penulis sempat memasukkan diri dalam gambar ketika mereka berposing besama PEach---->



<--"tu hah awek aku"kate mat anip sambil cik li merenung tajam(renungan maut) tepat ke arah tempt mat anip tunjuk

Inilah penjenayah yang telah ditangkap setelah selesai membelasah peach di kebun pakcik jahat ------->

fuhhh...penat sungguh berjaln sakan ari tue..korang bile lagi nak mememtik momo..jom rakan2..hahaha..lepas nie pengembaraan kita ke gunung fuji..saksikan lah..hehehe

Permulaan itu pengakhiran

0 komen telah diberi
1st skali nak umum keputusan vote..33% mengatakan kekasih itu perlu,33% katakan tidak,16% peratus katekan 50-50,n 16% lagi katekan confius..
kesimpulan nya...kekasih nie adalah sesuatu yang dinilai dari masing2 punya peribadi dan kekasih nie macam2 jenis kekasih..kitalah yang decide benda2 nie..sekian..

Satu kisah untuk semua..one for all n all for one...


Lorong itu berduri wahai kakiku,
Mengapa engkau mahu ke situ?
Mata ini takkan menipu,
Dengarkah nasihat wahai sahabatku.

Hati itu satu wahai mataku,
Hati itu juga sahabatku,
Hati berkata pergilah ke situ,
Destinasi itu masa depan mu.

Permulaan destinasi memang berliku,
likuan ditempoh satu demi satu,
Mengharap sinar datang kembali menyuluh jalanku,
Oh,mungkinkah ini akan berlaku?

Orang ini orang yang baru,
Insaf dari kesilapan yang lalu,
Sinar mungkin tidak tahu maksud hatiku,
Tetapi insan adalah cahaya harapanku.

Bilaku sedar.. dia tiada di depanku,
Hanyut aku dalam mimpi burukku,
Hilang semua harapan bagiku,
Permulaan bagiku adalah pengakhiran bagimu...
P/S:Gambar sebelah takde kaitan dengan critas nie..just nak inform abang aku dah kawin..nie la serba sikit gambar yang aku dapat..

OkasyoikairA

6 komen telah diberi
Korang mesti pelik tgk tajuk crite nie kan..sebenarnyer ia hanya gabungan 6 UNIVERSITY

O=okayama,ka=tokyo rika,syo=takusyoku,i=meiji,kai=tokai,ra=shibaura


ni bersempena dengan pejumpaan beramai ramai(gathering) yang kitorang wat untuk merelaxkan minda sebab budak2 nie semua telah penat lelah membanting tulang bekerja(enviroment consultant) minggu lepas..heheheh..tujuan yang lagi indah..aktiviti nie bertujuan untuk merapatkan ukhwah(betol ke eja nie) sesame umat dan menikmati keindahan Alam ciptaan Illahi..
ramai gak yang join..semua skali 23 orang...
aktiviti kitorang====> wat Barbeque(chef dier aku ,star chup n fareez) ,makan karipap n spagethi(Chef die Ina the Tree,Aliah the Girl n Mijah the bear) serta Mandi manda(ManHunt 2008)...aktiviti aku sorng--->memancing(tak dapat lagi ikan..damn..)
Thanks to all yang involve secare langsung n tak langsung dalam menjayakan aktiviti nie..ade mase lagi kita wat lagi..biar 10 kereta join pun tak kisah...
aku bg korang tgk la sikit ape yang berlaku dalam aktiviti kali nie.
nanti kita rancang lagi eh...

minna arigatou gozaimasu..Otsukaresamdeshita...



Malam berbowling..fakh mlm tue terrer..kalah totoro....

BBQ bermula..tukang masak petama..be din...yang lain tunggu ayam masak..nak melantak sebelom ber 'terjun'








Golongan pertama yang ber'mandi'...Semua posing GAY..bajet MANHUNT la tue..hahaha


Air sungai yang sejuk..penulis dapat bersenyum lagi...terrer tak dier?




KEINDAHAN OOKUTAMA CIPTAAN YANG MAHA ESA..ALHAMDULILLAH

P/S:*Takziah kepada saudara hilmi bin laden(Kumagaya) yang kehilangan Datok Kesayangannya yang meninggal dunia ketika aktiviti ini dijalankan akibat .......(penulis tak tau sebab kematian)..sama samalah kita sedekahkan surah Al-fatihah kepada arwah,Semoga Rohnya Ditempatkan di dalam golongan yang beriman hendakNYA...Al-fatihah*..Amin

minggu yang terlepas...

3 komen telah diberi
fuuhh...best betol minggu lepas. bnyak gak aktiviti yang telah aku sertai..sampai lenguh2 badan..sampai tak terupdate 3 hari berturut-turut..
aku sertakan gambar2 yang aku join aktiviti2 dier..


mazu..Takao san trip

ni la..ahli2 yang menyertai pengembaraan ke gunung takao...nak mendaki jauh jauh..tapi pergi kol 4 tapi nak abis kol 630(sebelom maghrib)..ape la..ni semua salah kak siti..budak yang tak pandang kemera dalm gambar sebelah...huhuhuh..




Penulis telah sampai ke pintu masuk gunung takao..
korang bile lagi..hehehe..















menaiki kereta kabel untuk naik....diorang semua malas nak bakar lemakk petang2 khamis tue..nak nak lagi kak siti(tiada dalam gambar)








mak aih...tinggi giler..mau mati kalu mendaki guna kaki..selamat la ade cabel car..thanks to kak siti keran syorkan kitorng naik benda alaah nie




ni half way gi puncak takao..pemandangan indah giler..nak2 lagi ade aku..hahaha..kalu ade kak siti tak tau la jadi ape...









tample yang kecik..last stop kiteorg...semua dah cuak tgk ari dah gelap..tak sampai 500 m kitorng gerak dari cabel car...














bergambar selepas berhenti mendaki..syugou syasyin..





turun bawah berjalan kaki..2.4 km...hahaha..kesian kak siti..kaki lemah...
akhirnye kitorng balik dalam kol 630 kot...mematuhi ape yang dirancang...
Lain kali datang lagi..kita daki betol punya daki gunung...
c ya again

Diriku tidak sempurna

2 komen telah diberi
Dalam dunia ini takde orang yang perfect..aku salah sorang darinya..mungkin aku penah menyakitkan hati orang atau benda lain n tidak tersampai kate kate aku untuk memohon maaf...mungkin ini lah masanyer.Dah tiba waktu nyer..mungkin hari esok takde bagi aku..atau bagi korang semua..perit..sedih..pilu..kate kate pengguris hati mencengkam pilu.....

Aku bukanlah diri yang sempurna,
Banyak kata hatiku aku harap tidak berlaku,
Tetapi ku teruskan jua,
Kerana bukan kehendak naluri ini mempersembahkannya kepadamu,
Sebelumku mengundur diri harus ku berkata,
Aku hanya ingin kau tahu maksud diriku.

Kutelah temukan jawapan salamku,
Jawapan yang mengubah diriku,
Jawapan yang ingin memulakan era baru,
Jawapan itu hanyalah kamu.

Kususun sepuluh jari memohon keampunan menyakitimu,
Itulah takdir yang terpaksaku tempoh pada hari hariku,
Dan segala kesakitan yang ku letak di atas bahumu,
Ku harap dapat diletakkan semula di bahuku,
Dan biarlah aku menjadi insan yang menangkap seribu titisan air matamu,
Kerana kuharap kau dengar isi hatiku.

Kupersembahkan diriku buatmu,
Persembahan kiriku yang engkau tidak tahu,
Persembahan yang memberi jawapan kepadamu,
persembahan yang segala galanya hanya untukmu.

Aku sebungkus sampah...

6 komen telah diberi
Ahhh...indahnyer pagi nie..aku dapat tgk lagi bunga-bunga yang segar dek dibasahi titisan embun..bile tgk bunga 2 nie teringat aku time zaman aku kena guna..best gile ah..budak2 semua pegang aku,touch aku,pegang kat tempat yang tak sepatutnyer pun ade..tapi aku rilek je..kalu nak wat saman gangguan seksualkang, takde sape yang nak amek tau nanti..tapi tue la..best giler ah..macam aku nie the best thing they ever have..hari berganti hari,zaman berganti zaman,aku makin lame makin ber'kekedut'.owner aku dah wat bodoh je kat aku...time2 cam ni la aku nampak kawan2 sepermainan aku di hantar ke lubang yang dalam..jangan kate nak pergi,nak sebut pun aku dah tak lalu..nanti sampai mase aku plak yang kena...dalam aku merenung kawan2 aku tue..tup leher aku kena tarik...kuang ajar betol..nak je aku lawan balik..aku ade gak la meronta ronta tapi maklum la ,badan besar,perot bulat..aku redha je la..rupa rupanyer anak owner aku amek aku dengan kasar..cuak aku..aku ingat kena buang tapi aku telah digunakan untuk dijadikan target untuk mencuba pistol mainan yang baru dibelinya...sekali aku leh tahan la..nie dah 20 kali kena temapt same je mati la aku..tembakan ke 22 memang la jahanama bagi aku..time tue la aku punyer perot yang bulat tue terbarai...####..mencarut2 aku..last2 aku kena jugak anta kat tempat yanf skang nie aku ade...nie baru pagi...belom tgh hari lagi..perit...dah la summer..
"hai..hai..hai..sutoppu"
sape plak yang memekak tgh pagi2 buta nie...dah la bahase pelik...
arghhhh..baju aku kena tarik lagi..kacau betol tgh2 feeling pagi-pagi nie..
meh aku tgk sikit..
sape nie?
baju biru,muka itam..pakai spec plak tue...pastu main tarik2 kawan-kawan aku plak masuk dalam benda alah ape tah yang besar macm gajah tue..
"ikkai mawashitekure!!"kawan dier cakap kat dier..dier wat bodoh je..
"omae..kikoenai no ka!!,hito no hanashi kike yo,bakaaa,nihongo wakaru no kayo?"..kan dah kena marah budak pakai spec tue dgn kawan dier..sape suruh tak dgr cakap..tapi ape maksud cakap tue pun aku tak tau..
tgk..sentuh2 aku plak budak spec berkulit itam nie...tah pape tah...
arghhh tidak....budak nie nak angkat aku masuk dalam benda tue..tolon! tolon! tolon!...
gedegang!!!!...kepale aku terhantuk kat badan benda nie..aku dah masuk dah..takde pape pun..xde la ngeri sgt..sakit sikit je time dier campak aku..member-member kat sini baik2 je..dok diam..tak bising pun..
tetibe je..bile kawan budak tue cakap "ikkai mawashitekure",dalam 10 saat lepas tue ade benda kat atas aku dalam benda ie bergerak..benda yang bergerak nie macm gigi plak yang dok asek menggigit makanan untuk dijadikan lagi kecik..same la benda nie..dier dok sebok suruh kitorng masuk dalam perot benda yang besar nie..pakse plak tue..kalu suruh lembut lembut leh tahan lagi..
last2 skali aku terhimpit dgn kawan2 aku..pastue....
hidup aku terus gelap..segelap gelap dakwat cina gelap lagi hidup aku..hanya menunggu seru..untuk kembali kepada yang perlu,atau terkulai layu membisu..inilah nasib aku....perantauan sebungkus sampah di bumi Jepun..
sekian..tamatlah sebuah epilog..

haa..kepada sesiape yang nak kerja pengutip sampah,korang kena lah memahami hati dan perasaan sampah2 kat sini..bukan senang nak kutip sampah,tgk2 nanti korang yang jadi sampah...
n Teriam kasoh jugakla kepada pengutip sampah kerana tanpa beliau dunia ini akan terus busuk dan membusuk.. thanks u all...
(Kerja Kutip Sampah Di jepun paling sikit Dapat RM 5000 sebulan..sape tak nak kerja cam tue)...
last word...JAgelah kebersihan persekitaran kita.kalau bukan kita siape lagi yang mahu kasi dunia ini 'bersih' ...Let World be Peace
39

Permulaan Sebuah cerita

4 komen telah diberi
oleh kerana ade permintaan dari seorang hamba Allah nie..aku dengan sengaja nyer telah memasukkan hasil blog aku kat fs untuk di muatkan kat sini..harap korang enjoy..yosh...




summer..time yang panas n terkata betapa panas nyer di jepun ini..tapi time2 cam nie la ade mase untuk mereka mereka yang lapang untuk menulis blog...termasuk aku...
aku sebenarnyer nak cerita ape pun tak tau tapi better la aku menulis dari terus simpan dalam ati nie..
biarlah aku tulis dalam bentuk sajak agar orang yang mengetahui je tau pasal nie..ok2...selamat membaca..yosh...
satu hari ku mengerti erti hidup yang mati,
mati dalam satu keluhan yang pilu dari diri,
mungkin ini permulaan episod berduri,
hanyut aku dalam hidup yang mati.
Perpisahan bermula dari satu hati,
yang rasai dirinya tidak bererti,
ditiup angin tidak ke destinasi,
hanya sekadar terpaku menunggu mati .
Inikah kesalahan diri sendiri?
ataupun takdir Illahi,
berikan lah petunjuk untuk menyuci diri,
agar insan ini kembali seperti dulu lagi.
Rakan2 ku bantulah aku ini,
insan tersesat tidak tahu destinasi diri,
mencari ruang untuk bernafas realiti,
Ku butuh bantuan mu wahai rakan sejati.
ok...
sekian..

Aku nasihat mat anip supaya jangan jadi GAy..hahaha

Sekapur Sireh

0 komen telah diberi
Assalammualaikum....
ehem ehem...Akhirnye aku dengan keadaan sedar dan waras telah memulakan pejalanan blog yang tak seberapa nie..
baiklah aku tulis dulu dulu tujuan aku wat bolg nie..sebenarnyer blog nie di buat atas tujuan suka suka sempena mengisi masa lapang aku time takde kelas or cuti cuti yang panjang nie...lagi satu aku rase dengan wujudnyer blog nie aku dapat kemukakan idea aku atau care berfikir aku kepad orang yang membaca blog nie supaya diorng tau ape yang aku fikirkan..
aku lagipun suka menulis dari membaca..so dengan adenyer blog nie aku leh tulis suka ati aku n korang boleh komen atas tulisan aku nanti..
takpe..ni baru satu permulaan..mane tau nanti aku boleh menulis novel berepisod bila dah tiba seru nanti...harap korang2 semua bagilah support kat aku supaya aku dapat kembangkan lagi hasil-hasil karya aku yang seterusnyer walaupun hasilnya tak seberapa..
ok sampai di sini sahaja untuk kali ini...
sekian..
wassalam